Προειδοποίηση ΟΗΕ κατά των πυρηνικών: «Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να ζήσει ένα σίκουελ του “Οπενχάιμερ”»

Προειδοποίηση ΟΗΕ κατά των πυρηνικών: «Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να ζήσει ένα σίκουελ του “Οπενχάιμερ”»

Ενημερώνοντας το Συμβούλιο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε πως «οι γεωπολιτικές εντάσεις και η δυσπιστία έχουν κλιμακώσει τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών»

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία υποστηρίζουν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλεί όλα τα έθνη να μη χρησιμοποιούν και να μην αναπτύσσουν πυρηνικά όπλα στο Διάστημα. 

Οπως σημείωσε η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, «η όποια εγκατάσταση πυρηνικών όπλων σε τροχιά γύρω από τη Γη θα ήταν πρωτοφανής, επικίνδυνη και μη αποδεκτή». 

Η ανακοίνωση αυτή διαδέχεται την επιβεβαίωση από τον Λευκό Οίκο πως τον Φεβρουάριο η Ρωσία απέκτησε μια «ανησυχητική» ικανότητα αντιδορυφορικού όπλου – το οποίο παρ’ όλα αυτά δεν είναι ακόμη λειτουργικό. 

Αργότερα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν –ο οποίος τους τελευταίους μήνες και εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία δεν έχει αποφύγει τις αναφορές σε ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων– διεμήνυσε πως η Μόσχα δεν έχει πρόθεση να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στο Διάστημα, υποστηρίζοντας πως έχει αποκτήσει διαστημικές δυνατότητες παρόμοιες με εκείνες των ΗΠΑ. 

H Συνθήκη για το Διάστημα (Outer Space Treaty), επικυρωμένη από 114 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία και οι ΗΠΑ, απαγορεύει την ανάπτυξη «πυρηνικών ή όποιου άλλου είδους όπλων μαζικής καταστροφής» σε τροχιά γύρω από τη Γη ή την εγκατάσταση «όπλων στο Διάστημα με οποιονδήποτε άλλο τρόπο». 

Ο αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι, επέκρινε το προτεινόμενο ψήφισμα της Δευτέρας ως «ακόμη ένα προπαγανδιστικό κόλπο της Ουάσινγκτον, πολιτικοποιημένο και εκτός πραγματικότητας»

Ενημερώνοντας το Συμβούλιο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε πως «οι γεωπολιτικές εντάσεις και η δυσπιστία έχουν κλιμακώσει τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών».

Οπως είπε, η ταινία «Οπενχάιμερ» για τον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, που διηύθυνε το αμερικανικό πρόγραμμα ανάπτυξης ατομικής βόμβας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, «ζωντάνεψε τη σκληρή πραγματικότητα του πυρηνικού ολέθρου για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο». 

«Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να ζήσει ένα σίκουελ του “Οπενχάιμερ”» προειδοποίησε. 

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή