Διπλωματική κόντρα Κίνας – Ινδίας για διαφιλονικούμενα εδάφη

Διπλωματική κόντρα Κίνας – Ινδίας για διαφιλονικούμενα εδάφη

Σε νέο κρεσέντο επιθετικών δηλώσεων επιδίδονται τα τελευταία 24ωρα Κίνα και Ινδία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέο κρεσέντο επιθετικών δηλώσεων επιδίδονται τα τελευταία 24ωρα Κίνα και Ινδία με αφορμή μια περιοχή στα σύνορα των δύο χωρών που διεθνώς αναγνωρίζεται ως ινδική βάσει μια συνθήκης προ 110 ετών.

Οι δύο χώρες, τυπικά σύμμαχες στο πλαίσιο της ρωσοκινεζικής συμμαχίας των BRICS, αντήλλαξαν τις τελευταίες ημέρες σκληρές δηλώσεις για την περιοχή του ινδικού κρατιδίου Αρουνατσάλ Πραντές, με την Κίνα να επιμένει ότι η συνοριακή περιοχή ανήκει στο νότιο Θιβέτ, και την Ινδία να απαντά ότι πρόκειται περί «γελοίων ισχυρισμών».

Η βάση της διαφωνίας είναι η συνθήκη του 1914 μεταξύ της αγγλοκρατούμενης τότε Ινδίας και του Θιβέτ, βάσει της οποίας η διαφιλονικούμενη περιοχή ανήκει στην Ινδία. Η Κίνα, που έκτοτε κατέλαβε το Θιβέτ, δεν αναγνωρίζει τη συνθήκη εκείνη, λέγοντας ότι το Θιβέτ δεν ήταν τότε ανεξάρτητο, άρα δεν μπορούσε να υπογράψει μια τέτοια συνθήκη.

Η περιοχή απετέλεσε θέατρο μέρους των συγκρούσεων του σινο-ινδικού πολέμου του 1962.

Διπλωματική κόντρα Κίνας – Ινδίας για διαφιλονικούμενα εδάφη-1

Η διαμάχη ξεκίνησε από την πρόθεση του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι να επισκεφθεί το Αρουνατσάλ Πραντές, με τους Κινέζους να καταγγέλλουν επίσης τη φερόμενη ενίσχυση των αποτρεπτικών δυνάμεων της Ινδίας σε κρίσιμο σημείο της περιοχής.

Στις 9 Μαρτίου, ο κ. Μόντι εγκαινίασε τη σήραγγα Σέλα που κατασκευάστηκε σε υψόμετρο 4.000 μέτρων στο Αρουνατσάλ Πραντές, για να παράσχει σύνδεση ανεξαρτήτως καιρού στο στρατηγικά τοποθετημένο σημείο Ταουάνγκ, και αναμένεται να εξασφαλίσει καλύτερη κίνηση των στρατευμάτων κατά μήκος της παραμεθόριας περιοχής.

Το Σαββατοκύριακο το Πεκίνο μέσω εκπροσώπου του υπουργείου Αμυνας κατακεραύνωσε τις ινδικές κινήσεις στην περιοχή και διατράνωσε την άποψή του ότι πρόκειται για τμήμα της Κίνας και όχι της Ινδίας, και συγκεκριμένα το αποκαλούμενο από τους Κινέζους Ζανγκνάν ή νότιο τμήμα της Σιζάνγκ στο Θιβέτ.

Το Νέο Δελχί απάντησε σήμερα Τρίτη το πρωί, με το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών να δηλώνει ότι το κινεζικό υπουργείο Αμυνας προωθεί «παράλογες διεκδικήσεις» σχετικά με το έδαφος του βορειοανατολικού κρατιδίου της Ινδίας, το οποίο είπε ότι θα είναι πάντα «αναπόσπαστο και αναπαλλοτρίωτο τμήμα της Ινδίας».

Πηγή: Reuters, The Indian Express

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή