Η Nvidia σχεδιάζει ανθρωποειδή ρομπότ με AI εγκέφαλο
η-nvidia-σχεδιάζει-ανθρωποειδή-ρομπότ-με-ai-ε-562939237

Η Nvidia σχεδιάζει ανθρωποειδή ρομπότ με AI εγκέφαλο

Ο Χουάνγκ παρουσίασε μια νέα σειρά τσιπ για τη δημιουργία ανθρωποειδών ρομπότ

Newsroom
Ακούστε το άρθρο

Πλατφόρμα hardware και software για την κατασκευή ανθρωποειδούς ρομπότ, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, ανακοίνωσε η Nvidia.

Η νέα πλατφόρμα θα αποτελείται από ένα υπολογιστικό σύστημα που θα τροφοδοτεί το ρομπότ και την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και από ένα πακέτο λογισμικού που θα περιλαμβάνει την genAI και άλλα εργαλεία, προκειμένου να κατασκευάζονται ανθρωποειδή ρομπότ, δήλωσε η εταιρεία στο ετήσιο συνέδριό της.

Η προσθήκη της genAI θα επιτρέπει στα ανθρωποειδή ρομπότ να αναλαμβάνουν δράσεις βάσει εντολών που θα προέρχονται από έναν συνδυασμό γλώσσας, βίντεο, «ανθρώπινων ικανοτήτων» και προηγούμενων εμπειριών.

Με την ονομασία Project GR00T, τα στοιχεία της genAI θα προστεθούν στην υπάρχουσα πλατφόρμα υλικού και λογισμικού της εταιρείας για τη ρομποτική.

«Αυτά τα πιο έξυπνα, ταχύτερα και καλύτερα ρομπότ θα αναπτυχθούν σε βιομηχανίες όλου του κόσμου», δήλωσε ο Ρεβ Λεμπαρεντιάν, αντιπρόεδρος του τμήματος Omniverse και Simulation Technology.

«Συνεργαζόμαστε με ολόκληρο το παγκόσμιο οικοσύστημα ρομπότ και προσομοίωσης για να επιταχύνουμε την ανάπτυξη και την υιοθέτηση», πρόσθεσε.

Ο ισχυρός υπολογιστής που βρίσκεται πίσω από το λογισμικό της genAI ονομάζεται Jetson Thor και βασίζεται σε ένα από τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας και σε άλλο υλικό.

Ο υπολογιστής θα δίνει στα ρομπότ αρκετή υπολογιστική δύναμη για να εκτελεί σύνθετες εργασίες και να αλληλεπιδρά με ανθρώπους και μηχανές, δήλωσε η εταιρεία.

Η σουίτα εργαλείων λογισμικού ονομάζεται Isaac και τα νέα χαρακτηριστικά του GR00T genAI έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν για «κάθε ενσωμάτωση ρομπότ σε κάθε περιβάλλον», όπως αναφέρει η εταιρεία.

Τα εργαλεία περιλαμβάνουν τη δυνατότητα εκπαίδευσης του λογισμικού ώστε να λαμβάνει καλύτερες αποφάσεις με την πάροδο του χρόνου, μια διαδικασία γνωστή ως ενισχυτική μάθηση.

Η Nvidia δήλωσε επίσης ότι θα κυκλοφορήσει προ-εκπαιδευμένα μοντέλα ρομποτικής και άλλο λογισμικό που θα βελτιώσει τις λειτουργίες του ρομποτικού βραχίονα και τη δυνατότητα χρήσης πολλαπλών καμερών.



Η Nvidia παρουσίασε νέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης

Η Nvidia παρουσίασε το τελευταίο της τσιπ τεχνητής νοημοσύνης (AI), το οποίο, όπως λέει, μπορεί να εκτελέσει ορισμένες εργασίες 30 φορές ταχύτερα από τον προκάτοχό του.

Η εταιρεία κατέχει μερίδιο αγοράς 80% και ελπίζει να εδραιώσει την κυριαρχία της.

Εκτός από το τσιπ B200 Blackwell, ο CEO της Τζένσεν Χουάνγκ ανέλυσε λεπτομερώς μια νέα σειρά εργαλείων λογισμικού στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της.

«Ελπίζω να αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι συναυλία», είπε ο Χουάνγκ αστειευόμενος, αρχίζοντας την ομιλία του, αλλά μία ισχυρή βοή κυριαρχούσε: «Δεν έχω δει κάτι τέτοιο στον κλάδο της τεχνολογίας εδώ και αρκετό καιρό», είπε στο BBC ο Μπομπ Ο’Ντόνελ από την Technalysis Research. «Κάποιοι προχώρησαν σε αναλογίες με τις πρώτες παρουσιάσεις του Στιβ Τζομπς».

Η Nvidia δήλωσε ότι σημαντικοί πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των Amazon, Google, Microsoft και OpenAI, αναμένεται να χρησιμοποιήσουν το νέο chip-ναυαρχίδα της εταιρείας σε υπηρεσίες cloud-computing και για τις δικές τους πλατφόρμες AI.

Είπε επίσης ότι τα νέα εργαλεία λογισμικού, τα οποία ονομάζονται microservices, βελτιώνουν την αποδοτικότητα του συστήματος ώστε να διευκολύνουν μια επιχείρηση να ενσωματώσει ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία της.

Αλλες ανακοινώσεις περιλαμβάνουν μια νέα σειρά τσιπ για αυτοκίνητα που μπορούν να τρέχουν chatbots μέσα στο όχημα. Η εταιρεία δήλωσε ότι οι κινεζικοί κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων BYD και Xpeng θα χρησιμοποιήσουν τα νέα της τσιπ.

Η Nvidia ιδρύθηκε το 1993 και αρχικά ήταν γνωστή για την κατασκευή τσιπ υπολογιστών που επεξεργάζονται γραφικά, ιδίως για ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Πολύ πριν από την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, άρχισε να προσθέτει χαρακτηριστικά στα τσιπ της που, όπως λέει, βοηθούν τη μηχανική μάθηση.

Πηγή: Reuters, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή