Αρμενία: «Παγώνει» τις ρωσικές κάρτες πληρωμών Mir από 30 Μαρτίου

Αρμενία: «Παγώνει» τις ρωσικές κάρτες πληρωμών Mir από 30 Μαρτίου

Οι αρμενικές τράπεζες σταθμίζουν τον κίνδυνο της απώλειας Ρώσων πελατών έναντι της απειλής να υποστούν δευτερογενείς κυρώσεις

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβλήματα στους Ρώσους που ζουν ή ταξιδεύουν στην Αρμενία αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση για παύση της εξυπηρέτησης των ρωσικών καρτών πληρωμών Mir από τις τράπεζες της χώρας στις 30 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Σύστημα Πληρωμών της Ρωσίας, NSPK.

Οι κάρτες πληρωμών Mir έγιναν ιδιαίτερα σημαντικές από τότε που οι αμερικανικές κάρτες Visa και Mastercard σταμάτησαν να χρησιμοποιούνται στη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και οι κάρτες που εκδίδονταν στη Ρωσία έπαψαν να λειτουργούν στο εξωτερικό.

Η Ρωσία προσέφυγε σε «φιλικές» χώρες, σ’ εκείνες δηλαδή που δεν είχαν επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, αλλά μόνο μια μικρή ομάδα χωρών δέχθηκε τις κάρτες πληρωμών Mir και οι τράπεζες σε ορισμένες χώρες έχουν υπαναχωρήσει ως προς τη διευκόλυνση των συναλλαγών με κάρτες Mir.

Τον Φεβρουάριο οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στο Εθνικό Σύστημα Πληρωμών της Ρωσίας (NSPK), το οποίο διαχειρίζεται τις κάρτες Mir και συνεργαζόταν με το Εθνικό Σύστημα Πληρωμών της Αρμενίας (ArCa).

Το NSPK ανακοίνωσε ότι τα μέλη του ArCa θα σταματήσουν να εξυπηρετούν τις κάρτες πληρωμών Mir από τις 30 Μαρτίου, αλλά οι κάρτες πληρωμών της ρωσικής τράπεζας VTB, η οποία έχει 53 υποκαταστήματα στην Αρμενία θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Από την πλευρά της, η κεντρική τράπεζα της Αρμενίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι εμπορικές τράπεζες θα αποφασίσουν ανεξάρτητα με ποιες υπηρεσίες πληρωμών θα συνεργάζονται.

Μία πηγή της χρηματοπιστωτικής αγοράς δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι οι αρμενικές τράπεζες σταθμίζουν τον κίνδυνο της απώλειας Ρώσων πελατών έναντι της απειλής να υποστούν δευτερογενείς κυρώσεις.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή