Μπλίνκεν: Σε «οξεία επισιτιστική ανασφάλεια» όλος ο πληθυσμός της Γάζας

Μπλίνκεν: Σε «οξεία επισιτιστική ανασφάλεια» όλος ο πληθυσμός της Γάζας

Η κατάσταση της «οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας» είναι όταν η αδυναμία ενός ατόμου να καταναλώσει επαρκή τροφή θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή ή τον βιοπορισμό του. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, οδηγεί σε λιμοκτονία

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας βιώνουν «σοβαρά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας», σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είναι η πρώτη φορά που ένας ολόκληρος πληθυσμός θεωρείται ότι βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. 

Με βάση το BBC, η κατάσταση της «οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας» είναι όταν η αδυναμία ενός ατόμου να καταναλώσει επαρκή τροφή θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή ή τον βιοπορισμό του. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, οδηγεί σε λιμοκτονία.

«Το 100% του πληθυσμού στη Γάζα βρίσκεται σε σοβαρά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας ολόκληρος πληθυσμός κατατάσσεται σε αυτή την κατηγορία […] Συγκρίνετε την κατάσταση με το Σουδάν, όπου περίπου το 80% του πληθυσμού έχει ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια και το Αφγανιστάν, όπου το ποσοστό ανέρχεται στο 70%», είπε ο Μπλίνκεν. 

Μπλίνκεν: Σε «οξεία επισιτιστική ανασφάλεια» όλος ο πληθυσμός της Γάζας-1
Συσσίτιο στην πόλη Χαν Γιουνίς της Λωρίδας της Γάζας. – Φωτ.: AP

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μπλίνκεν κάλεσε το Ισραήλ να δώσει προτεραιότητα στην παροχή βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη στον εμπόλεμο παλαιστινιακό θύλακα. Σημειώνεται ότι υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν εκτιμήσει ότι η βόρεια Γάζα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει λιμό μέχρι τον Μάιο αν δεν υπάρξει παύση των εχθροπραξιών και είσοδος περισσότερης βοήθειας. 

Οι δηλώσεις αυτές του Μπλίνκεν έγιναν καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι θα ταξιδέψει για έκτη φορά από τον Οκτώβριο στη Μέση Ανατολή, σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT