Οι νέοι ζουν λιγότερο ευτυχισμένοι απ’ ό,τι οι γονείς τους

Οι νέοι ζουν λιγότερο ευτυχισμένοι απ’ ό,τι οι γονείς τους

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως «το ότι σε κάποια μέρη του κόσμου τα παιδιά βιώνουν ήδη το αντίστοιχο της κρίσης μέσης ηλικίας, απαιτεί άμεση πολιτική δράση»

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι νέοι άνθρωποι ζουν λιγότερο ευτυχισμένοι από τις μεγαλύτερες γενιές, καθώς πάσχουν από το «ανάλογο της κρίσης μέσης ηλικίας» από πολύ νωρίς στη ζωή τους, αποκαλύπτει νέα έρευνα. 

Τα νέα στοιχεία καταδεικνύουν πως οι νέοι της Βόρειας Αμερικής είναι σήμερα λιγότερο χαρούμενοι από τους γονείς τους, με την ίδια «ιστορική» στροφή να αναμένεται προσεχώς και στη Δυτική Ευρώπη.

Η ολοένα και μειούμενη ευημερία των ανθρώπων κάτω των 30 χρόνων «εκθρόνισε» τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη λίστα των 20 «πιο ευτυχισμένων εθνών» στην Παγκόσμια Εκθεση Ευτυχίας 2024 (2024 World Happiness Report)

H παγκόσμια αυτή έκθεση, που αποτελεί ετήσιο βαρόμετρο ικανοποίησης των πολιτών σε 140 έθνη του κόσμου, καταδεικνύει «ανησυχητική πτώση στην ευτυχία των νέων ιδίως στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη», επιβεβαιώνει ο καθηγητής Ζαν-Εμανουέλ ντε Νεβ, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ευημερίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και συντάκτης της μελέτης.

Οι νέοι ζουν λιγότερο ευτυχισμένοι απ’ ό,τι οι γονείς τους-1
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ικανοποίηση από τη ζωή μειώνεται από την παιδική στην ενήλικη ζωή, ωστόσο η τάση αυτή έχει αντιστραφεί σε ορισμένες περιοχές.

Επειτα από 12 χρόνια κατά τα οποία άνθρωποι μεταξύ 15-24 ετών καταγράφονταν ως πιο χαρούμενοι από τις μεγαλύτερες γενιές στις ΗΠΑ, η τάση αυτή άρχισε να ανατρέπεται το 2017. Το χάσμα επίσης έχει διευρυνθεί στη Δυτική Ευρώπη, όπου αναμένεται μια αλλαγή ανάλογη των ΗΠΑ εντός των επόμενων ενός ή δύο χρόνων

Η πτωτική βαθμολογία ευημερίας για τη Βόρεια Αμερική (τάση που καταγράφεται και στην περίπτωση της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας) «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την παγιωμένη αντίληψη πως τα παιδιά ξεκινούν πιο ευτυχισμένα προτού διολισθήσουν στην κρίση προς τα μέσα της ζωής τους και στη συνέχεια ανακάμψουν ξανά», προσθέτει ο Νεβ.

«Οι νέοι άνθρωποι πραγματικά παλεύουν», σημειώνει ο δρ Βίβεκ Μέρθι, αρχίατρος των Ηνωμένων Πολιτειών (σ.σ. US surgeon general, ο θεσμός του Γενικού Χειρουργού εποπτεύει το Σώμα Επιτετραμμένων της Δημόσιας Υγείας, μια επίλεκτη ομάδα άνω των 6.000 ένστολων αξιωματικών – επαγγελματιών Δημόσιας Υγείας), κάνοντας ειδική μνεία στη μάστιγα των social media

Οι νέοι ζουν λιγότερο ευτυχισμένοι απ’ ό,τι οι γονείς τους-2
Ενας από τους παράγοντες που οι ειδικοί θεωρούν πως ωθούν τους νέους να χάνουν τη χαρά τους είναι η υπερβολική χρήση των social media – Φωτ.: Shutterstock

Οπως λέει ο ίδιος, επιτρέποντας στα παιδιά να χρησιμοποιούν τα social media, είναι σαν να τους δίνουν φάρμακο που δεν είναι αποδεδειγμένα ασφαλές. «Η αποτυχία των κυβερνήσεων για την επιβολή καλύτερου ρυθμιστικού πλαισίου για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία χρόνια ήταν εξωφρενική», προσθέτει ο ίδιος, προειδοποιώντας πως «το ότι σε κάποια μέρη του κόσμου τα παιδιά βιώνουν ήδη το αντίστοιχο της κρίσης μέσης ηλικίας απαιτεί άμεση πολιτική δράση».

«Για τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, η ευτυχία μειώθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά ιδίως μεταξύ των νέων, τόσο πολύ μάλιστα ώστε οι νέοι να είναι τώρα, το 2021-23, η λιγότερο χαρούμενη ηλικιακή ομάδα», σημειώνεται στην έκθεση. Αν λαμβάνονταν υπόψη μόνο τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, οι ΗΠΑ θα βρίσκονταν στη 10η θέση της λίστας «ευτυχίας». 

Η έκθεση δεν αποκαλύπτει τα αίτια των αλλαγών, οι οποίες πάντως προκύπτουν εν μέσω ανησυχίας για τις επιπτώσεις της αυξανόμενης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των εισοδηματικών ανισοτήτων, της στεγαστικής κρίσης και των φόβων για τον πόλεμο και την κλιματική αλλαγή στην ευτυχία των παιδιών και των νέων.

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή