ΟΗΕ: Η Ρωσία εδραιώνει τον έλεγχο στην κατεχόμενη Ουκρανία με «κλίμα φόβου»

ΟΗΕ: Η Ρωσία εδραιώνει τον έλεγχο στην κατεχόμενη Ουκρανία με «κλίμα φόβου»

«Η Ρωσία προέβη σε παραβιάσεις δικαιωμάτων με σκοπό να τρομοκρατήσει τους κατοίκους των κατεχόμενων περιοχών και να τους αναγκάσει να συνεργαστούν», αναφέρει η επικεφαλής της Αποστολής Παρακολούθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Ουκρανία

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία εδραιώνει παράνομα τον έλεγχό της στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη δημιουργώντας «κλίμα φόβου» με πρακτικές όπως η αυθαίρετη κράτηση, οι δολοφονίες και τα βασανιστήρια, δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής αποστολής του ΟΗΕ στην Ουκρανία.

Μιλώντας ενόψει της δημοσίευσης ολοκληρωμένης έκθεσης της Αποστολής Παρακολούθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Ουκρανία (HRMMU) σχετικά με τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία στη διάρκεια της εισβολής της από το 2022, η επικεφαλής της αποστολής, Ντανιέλ Μπελ, τόνισε ότι η Ρωσία παραβίασε δικαιώματα με σκοπό να τρομοκρατήσει τους κατοίκους των περιοχών και να τους αναγκάσει να συνεργαστούν.

«Αυτές οι συνδυασμένες ενέργειες λογοκρισίας, επιτήρησης, πολιτικής καταπίεσης, καταστολής της ελευθερίας του λόγου, περιορισμών στην κίνηση… δημιούργησαν κλίμα φόβου με το οποίο η Ρωσική Ομοσπονδία θα μπορούσε συστηματικά να διαλύσει τα ουκρανικά συστήματα διακυβέρνησης και διοίκησης», όπως ανέφερε σε συνέντευξή της.

Οι ρωσικές αρχές δεν απάντησαν σε αίτημα του Reuters να σχολιάσουν τα κύρια σημεία της έκθεσης του ΟΗΕ.

Απορρίπτει τις κατηγορίες η Μόσχα

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα απορρίψει τις κατηγορίες ότι οι δυνάμεις της έχουν διαπράξει θηριωδίες ή έχουν επιτεθεί σκόπιμα εναντίον αμάχων κατά τη διάρκεια της εισβολής, την οποία έχει χαρακτηρίσει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η Ρωσία κατέλαβε τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014. Ομάδες αυτονομιστών κατέλαβαν δύο περιφερειακές πρωτεύουσες στην ανατολική Ουκρανία την ίδια χρονιά.

Η εισβολή του 2022 οδήγησε στην κατάληψη περισσότερων εκτάσεων από τη Μόσχα στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία.

Σήμερα, η Ρωσία ελέγχει πάνω από το 17% της επικράτειας της Ουκρανίας, όπου διαμένουν αρκετά εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι παρατηρητές του ΟΗΕ δεν είχαν πρόσβαση σε κατεχόμενα εδάφη, αλλά βασίστηκαν σε περισσότερες από 2.300 συνεντεύξεις με άτομα που είχαν ζήσει στα κατεχόμενα, τα είχαν εγκαταλείψει ή ζούσαν σε απελευθερωμένες περιοχές.

Παραβίαση δικαιωμάτων και διεθνούς δικαίου

Η Μπελ ανέφερε ότι υπήρξε μία αρχική φάση παραβιάσεων δικαιωμάτων με δολοφονίες, βασανιστήρια και αυθαίρετη κράτηση ατόμων που θεωρήθηκε ότι συνδέονταν με τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας ή ότι υποστήριζαν την Ουκρανία.

Ακολούθησαν εκστρατείες κατά της ελευθερίας της κυκλοφορίας, του συνέρχεσθαι και της έκφρασης, σύμφωνα με την ίδια.

Στη συνέχεια, αναπτύχθηκε εκστρατεία για τη μετατροπή όλων των μεγάλων ουκρανικών τοπικών θεσμών σε ρωσικούς, κάτι που σύμφωνα με την Μπελ, συνιστά παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Αυτή η προσπάθεια ώθησε σε στροφή των σχολείων και των προγραμμάτων σπουδών προς τη ρωσική γλώσσα, ενώ κάποιοι κατέληξαν σε ρωσικές φυλακές. Οι δημόσιοι υπάλληλοι αναγκάστηκαν να συμμορφωθούν με τα νέα συστήματα, τόνισε η Μπελ.

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ χρησιμοποίησε το παράδειγμα του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, όπου, όπως είπε, οι εργαζόμενοι αναγκάζονταν να συνεχίσουν να εργάζονται ακόμα και αν δεν το επιθυμούσαν.

«Οσοι αντιστάθηκαν βρέθηκαν αντιμέτωποι με παρενοχλήσεις, εκφοβισμούς, απειλές κατά των οικογενειών τους, ενώ κάποιοι συνελήφθησαν αυθαίρετα, τέθηκαν υπό κράτηση, υπέστησαν βασανιστήρια και σε ορισμένες περιπτώσεις… δολοφονήθηκαν», όπως τόνισε.

Ρωσική υπηκοότητα και κατασκοπεία

Η Μπελ σημείωσε ακόμη ότι η Ρωσία ανάγκασε με βίαιο τρόπο τους πολίτες να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα: οι άνθρωποι μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, κοινωνική ασφάλιση ή ενοικιαζόμενες κατοικίες μόνο με ρωσικό διαβατήριο.

Η ίδια τόνισε ότι οι κάτοικοι στις κατεχόμενες περιοχές ενθαρρύνονταν να κατασκοπεύουν ο ένας τον άλλον και ότι για τον σκοπό αυτό είχαν δημιουργηθεί διαδικτυακές υπηρεσίες.

Ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία προσπάθησε να διακόψει τις τηλεπικοινωνίες μεταξύ των Ουκρανών στις κατεχόμενες περιοχές και εκείνων που ζουν σε εδάφη τα οποία ελέγχονται από το Κίεβο.

Καθώς μάλιστα οι συγγενείς δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν για να συναντήσουν αγαπημένα τους πρόσωπα, πολλές οικογένειες χωρίστηκαν με τη βία.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή