Ολλανδία: 350 εκατ. ευρώ για πυρομαχικά και drones στην Ουκρανία

Ολλανδία: 350 εκατ. ευρώ για πυρομαχικά και drones στην Ουκρανία

Σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters, η Ολλανδή υπουργός Αμυνας, Κάισα Ολονγκρεν, είπε ότι πήγε στο Κίεβο για να εκφράσει την αλληλεγγύη της και να ανακοινώσει το νέο πακέτο βοήθειας

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ολλανδία θα δώσει 350 εκατ. ευρώ για την αγορά πυρομαχικών για μαχητικά F-16 και για προηγμένα, αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα σταλούν στην Ουκρανία, ανακοίνωσε από το Κίεβο η υπουργός Αμυνας, Κάισα Ολονγκρεν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής της στην Ουκρανία, η Ολλανδή υπουργός είπε ότι πήγε στο Κίεβο για να εκφράσει την αλληλεγγύη της και να ανακοινώσει το νέο πακέτο βοήθειας.

Στη σύνοδο των συμμάχων της Ουκρανίας, στο Ραμστάιν της Γερμανίας, η Ολονγκρεν είχε δηλώσει ότι θα δοθούν 150 εκατ. ευρώ για την αγορά πυραύλων αέρος-εδάφους που μπορούν να εκτοξευθούν από μαχητικά F-16 ενώ με άλλα 200 εκατομμύρια θα χρηματοδοτηθεί η αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία εκτελούν πτήσεις αναγνώρισης, επιτήρησης και συγκέντρωσης πληροφοριών (ISR).

Η Ολλανδία έχει δεσμευθεί ότι θα δώσει 2 δισ. ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία εντός του 2024. Ενα σημαντικό μέρος από αυτά τα χρήματα θα δοθεί για πυρομαχικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το Κίεβο λέει ότι τα χρειάζεται για να βάλει ένα τέλος στις απώλειές του στο πεδίο της μάχης απέναντι στη Ρωσία.

Η Δανία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ αναμένεται να παραδώσουν τα πρώτα F-16 στην Ουκρανία φέτος το καλοκαίρι, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εκπαίδευσης των πιλότων τους. Η Ολονγκρεν είπε από το Κίεβο ότι πρώτα θα φτάσουν τα μαχητικά από τη Δανία και θα ακολουθήσουν τα ολλανδικά αργότερα, εντός του έτους.

«Αισιοδοξώ ότι θα αρχίσουμε τις παραδόσεις F-16 αυτό το καλοκαίρι… Πρώτα η Δανία και έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα (…) ώστε κατά το δεύτερο ήμισυ του έτους να σταλούν και τα ολλανδικά F-16», είπε.

Οι ολλανδικές ένοπλες δυνάμεις αντλούν διδάγματα από τον πόλεμο

Σύμφωνα με την Ολονγκρεν η ευρωπαϊκή παραγωγή πυρομαχικών θα αυξηθεί «σημαντικά» μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να μην επαναληφθεί το έλλειμμα πυρομαχικών πυροβολικού που αντιμετωπίζει σήμερα η Ουκρανία.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να λάβουμε υπόψη μας την πιθανότητα ότι μπορεί να είναι ένας μακρύς πόλεμος», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι οι ολλανδικές ένοπλες δυνάμεις αντλούν διδάγματα από τον πόλεμο και κυρίως τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία.

«Αυτή η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί ταχύτερα από ό,τι θα περίμενε κανείς πριν από δύο χρόνια και πρέπει να τη μάθουμε».

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή