ΗΠΑ: Δικαστικός κυκεώνας για τους μετανάστες

ΗΠΑ: Δικαστικός κυκεώνας για τους μετανάστες

Αγρια κόντρα Μπάιντεν - Αμποτ για νόμο των Ρεπουμπλικανών του Τέξας

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ατέρμονο δικαστικό πινγκ πονγκ τείνει να μετατραπεί η πολιτική σύγκρουση της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις υπό ρεπουμπλικανικό έλεγχο Αρχές του Τέξας για το θέμα της μετανάστευσης.

Την Τρίτη, το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ, όπου κυριαρχούν οι συντηρητικοί, ακύρωσε με έξι ψήφους έναντι τριών απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή, ο οποίος, ανταποκρινόμενος σε προσφυγή της κυβέρνησης Μπάιντεν, έκρινε αντισυνταγματικό τον σκληρό αντιμεταναστευτικό νόμο που είχε ψηφίσει η πολιτεία του Τέξας, με εισήγηση του κυβερνήτη Γκρεγκ Αμποτ, οπαδού του Ντόναλντ Τραμπ.

Λίγες ώρες αργότερα, όμως, ομοσπονδιακό εφετείο της Νέας Ορλεάνης σταμάτησε εκ νέου την εφαρμογή του επίμαχου νόμου μέχρις ότου αποφανθεί για το θέμα της συνταγματικότητας. Εκπρόσωποι και των δύο πλευρών (της κυβέρνησης Μπάιντεν και της διοίκησης Αμποτ) επρόκειτο να διασταυρώσουν τα ξίφη τους ενώπιον τριών ομοσπονδιακών εφετών για τη συνταγματικότητα του νόμου την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν κινήθηκε τον Ιανουάριο δικαστικά εναντίον του νόμου του Τέξας, που έχει καταχωρισθεί ως SB4 και επρόκειτο να αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 5 Μαρτίου. Το καινούργιο στοιχείο αυτού του νόμου είναι ότι μετατρέπει την παράτυπη μετανάστευση σε πολιτειακό αδίκημα, ενώ με τη μέχρι τότε νομοθεσία αντιμετωπιζόταν ως ομοσπονδιακό. Αυτό σημαίνει ότι, βάσει του νέου νόμου, η φύλαξη των συνόρων και η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών γίνεται υπόθεση όχι μόνο των ομοσπονδιακών, αλλά και των πολιτειακών αρχών.

Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, η παράτυπη είσοδος στις ΗΠΑ θα αντιμετωπίζεται ως πλημμέλημα την πρώτη φορά (με ποινή φυλάκισης μέχρι τρεις μήνες), αλλά ως κακούργημα όταν επαναλαμβάνεται, κάτι που θα συνεπάγεται κάθειρξη μέχρι και 20 χρόνων. Παράλληλα, η διοίκηση του Αμποτ ύψωσε συρματοπλέγματα από κονσερτίνα (λεπιδοφόρο σύρμα) στα σύνορα με το Μεξικό και τοποθέτησε πλωτά φράγματα στον ποταμό Ρίο Γκράντε. Η επίδειξη σκληρότητας προκάλεσε έντονη αντίδραση από το Μεξικό, η κυβέρνηση του οποίου προειδοποίησε ότι δεν θα δεχτεί τον επαναπατρισμό μεταναστών.

Επιτυχίες οπαδών του Τραμπ στις προκριματικές εκλογές του κόμματός του – Προς την απαγόρευση της άμβλωσης μετά τη 15η εβδομάδα της κύησης κλίνει ο τέως πρόεδρος.

Οι Ρεπουμπλικανοί χρεώνουν στον Τζο Μπάιντεν την απότομη αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τα σύνορα με το Μεξικό, καταλογίζοντάς του χαλαρότητα στη φύλαξη των συνόρων. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις ανεβάζουν το μεταναστευτικό πολύ ψηλά στις προτεραιότητες των ψηφοφόρων ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου (δεύτερη ανησυχία των Αμερικανών μετά την οικονομία) και αναδεικνύουν το θέμα ως προνομιακό πεδίο για τους Ρεπουμπλικανούς.

Την Τρίτη, Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ σάρωσαν στις προκριματικές εκλογές των κομμάτων τους ενόψει της αναμέτρησης του Νοεμβρίου, κάτι καθ’ όλα αναμενόμενο, αφού και οι δύο έχουν εξασφαλίσει το προεδρικό χρίσμα, ύστερα από την απόσυρση όλων των αντιπάλων που φιλοδοξούσαν, κάποια στιγμή, να τους αμφισβητήσουν. Τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Τραμπ κέρδισαν εύκολα τις προκριματικές των Ρεπουμπλικανών σε Αριζόνα, Φλόριντα, Ιλινόι, Κάνσας και Οχάιο.

Στην τελευταία περίπτωση, ο Τραμπ είχε και άλλα καλά νέα, αφού δύο εκλεκτοί του επικράτησαν των εσωκομματικών αντιπάλων τους, σε άλλη μία ένδειξη του ελέγχου που ασκεί ο τέως πρόεδρος στη βάση του κόμματος. Ο υποστηριζόμενος από τον Τραμπ επιχειρηματίας Μπέρνι Μορένο κέρδισε τον πολιτειακό υπουργό Εσωτερικών για το χρίσμα του υποψήφιου γερουσιαστή. Στο βορειοδυτικό Οχάιο, ο Ντέρεκ Μέριν, τον οποίο ο Τραμπ υποστήριξε μία ημέρα νωρίτερα, επικράτησε στην εσωκομματική μάχη για τη διεκδίκηση μιας έδρας στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Τόσο η έδρα της Γερουσίας όσο κι εκείνη της Βουλής ελέγχονται σήμερα από τους Δημοκρατικούς, αλλά θεωρούνται πολύ ευάλωτες στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Την ίδια ημέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι κλίνει προς την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά τη 15η εβδομάδα της κύησης, παίρνοντας μια ενδιάμεση (για τα δεδομένα των σημερινών Ρεπουμπλικανών) θέση σε ένα θέμα που έχει φέρει σε δύσκολη θέση το κόμμα του. Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, δήλωσε ότι θα πάρει την οριστική του απόφαση σύντομα, προσθέτοντας ότι από την όποια απαγόρευση των αμβλώσεων πρέπει να εξαιρούνται περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή απειλής της ζωής της γυναίκας από την εγκυμοσύνη. Απευθυνόμενος στους Ρεπουμπλικανούς που θα ήθελαν πιο αυστηρή απαγόρευση, είχε ένα πολύ πρακτικό επιχείρημα: «Εδώ είναι το πρόβλημα, πρέπει να κερδίσουμε τις εκλογές. Αλλιώς, θα βρεθούμε πάλι στο σημείο απ’ όπου ξεκινήσαμε».

Το θέμα των αμβλώσεων επανήλθε με ορμητικό τρόπο στο προσκήνιο ύστερα από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώσει, το 2022, την ιστορική απόφαση Roe v. Wade, που αποποινικοποιούσε την άμβλωση σε πανεθνικό επίπεδο. Μετά από αυτό, πολιτείες που ελέγχονταν από τους Ρεπουμπλικανούς άρχισαν να επιβάλλουν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα. Στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, οι Ρεπουμπλικανοί εισέπραξαν κόστος για τη στάση τους στο θέμα αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή