Κίεβο: Μεγάλη ρωσική επίθεση μετά από παύση 44 ημερών – Τουλάχιστον 10 τραυματίες

Κίεβο: Μεγάλη ρωσική επίθεση μετά από παύση 44 ημερών – Τουλάχιστον 10 τραυματίες

Στην πρώτη ευρεία επίθεση των τελευταίων εβδομάδων εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας χρησιμοποιήθηκαν τόσο βαλλιστικοί πύραυλοι όσο και πύραυλοι κρουζ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 10 είναι οι τραυματίες από την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία νωρίς σήμερα το πρωί εναντίον του Κιέβου. Παράλληλα, προκλήθηκαν ζημιές σε κτίρια κατοικιών και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όπως ανακοίνωσαν δημοτικοί αξιωματούχοι, αν και η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε όλους τους πυραύλους.

Στην πρώτη ευρεία επίθεση των τελευταίων εβδομάδων εναντίον της πρωτεύουσας χρησιμοποιήθηκαν τόσο βαλλιστικοί πύραυλοι όσο και πύραυλοι κρουζ, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της ουκρανικής πρωτεύουσας, Σέρχι Πόπκο.

Κίεβο: Μεγάλη ρωσική επίθεση μετά από παύση 44 ημερών – Τουλάχιστον 10 τραυματίες-1
Φωτ.: REUTERS/ Thomas Peter.

«Επειτα από μια παύση 44 ημερών, ο εχθρός εξαπέλυσε άλλη μια πυραυλική επίθεση εναντίον του Κιέβου», δήλωσε ο Πόπκο. «Ολες οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εργάζονται σε διάφορα σημεία. Η αντιμετώπιση των συνεπειών της πυραυλικής επίθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ο Πόπκο τόνισε μάλιστα ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν στρατηγικά βομβαρδιστικά και εκτόξευσαν επίσης μερικούς πυραύλους από το έδαφός τους, ενώ έπειτα από περίπλοκους ελιγμούς σε γειτονικές περιφέρειες οι πύραυλοι στοχοθέτησαν την πόλη από διαφορετικές κατευθύνσεις.

Το μήνυμα Ζελένσκι για τη στρατιωτική βοήθεια

«Αυτός ο τρόμος συνεχίζεται κάθε μέρα και νύχτα», τονίζει σε ανάρτησή του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφερόμενος στη σημερινή επίθεση. «Μπορεί να μπει ένα τέλος σε αυτόν μέσω της παγκόσμιας ενότητας. Οταν μας παρέχεται βοήθεια μέσω συστημάτων αεράμυνας».

«Οι Ρώσοι τρομοκράτες δεν διαθέτουν πυραύλους ικανούς να παρακάμψουν τους Patriot και άλλα κορυφαία συστήματα του κόσμου», τονίζει ο Ζελένσκι. «Αυτή η προστασία απαιτείται τώρα στην Ουκρανία. Από το Κίεβο στο Χάρκοβο, το Σούμι, στη Χερσώνα και την Οδησσό στην περιοχή του Ντόνετσκ. Αυτό είναι κάτι απολύτως εφικτό εάν οι εταίροι μας επιδείξουν επαρκή πολιτική βούληση».

«Πρέπει να αποδείξουμε ότι ο τρόμος είναι πάντα ο χαμένος. Πρέπει να αποδείξουμε στη Ρωσία ότι θα αναγκαστεί να αποδεχθεί την κανονική, ελεύθερη ζωή στην Ουκρανία. Χρειαζόμαστε την υποστήριξη των εταίρων μας. Και είμαι ευγνώμων σε όλους στον κόσμο που πραγματικά βοηθούν», καταλήγει ο Ουκρανός πρόεδρος.

Κίεβο: Μεγάλη ρωσική επίθεση μετά από παύση 44 ημερών – Τουλάχιστον 10 τραυματίες-2
Φωτ.: REUTERS/ Thomas Peter.

Τουλάχιστον 10 τραυματίες

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε ότι τουλάχιστον 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην πόλη. Ενα 11χρονο κορίτσι είναι μεταξύ των δύο που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, δήλωσαν δημοτικοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας, η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε και τους 31 ρωσικούς πυραύλους που είχαν στόχο την πρωτεύουσα.

Οι αεροπορικοί συναγερμοί διήρκεσαν σχεδόν τρεις ώρες.

Κίεβο: Μεγάλη ρωσική επίθεση μετά από παύση 44 ημερών – Τουλάχιστον 10 τραυματίες-3
Φωτ.: Kyiv Regional Military Civil Administration via Telegram/Handout via REUTERS.

Ο Κλίτσκο δήλωσε ότι συντρίμμια πυραύλων έπληξαν κτίρια κατοικιών, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και έναν παιδικό σταθμό στην πόλη.

Οι ένοικοι ενός πολυώροφου κτιρίου στην κεντρική συνοικία Σεβτσένκιφσκι απομακρύνθηκαν, αφού ένα από τα διαμερίσματα έπιασε φωτιά.

Από την επίθεση έσπασαν επίσης υαλοπίνακες σε σπίτια στην περιοχή, ενώ έπιασαν επίσης φωτιά ιδιωτικά οχήματα, δήλωσε από την πλευρά του ο Σέρχι Πόπκο.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή