Αξιωματούχοι από 36 χώρες και τον ΟΗΕ συναντώνται στην Κύπρο για τη Γάζα

Αξιωματούχοι από 36 χώρες και τον ΟΗΕ συναντώνται στην Κύπρο για τη Γάζα

Το πρώτο πλοίο με βοήθεια που αναχώρησε από την Κύπρο έφθασε στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα, ενώ άλλα δύο αναμένεται να αναχωρήσουν τις επόμενες ημέρες, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αξιωματούχοι 36 χωρών και του ΟΗΕ συγκεντρώθηκαν στην Κύπρο, αναζητώντας τρόπους να επιταχύνουν την παροχή βοήθειας στους πολιορκούμενους Παλαιστινίους της Γάζας μέσω της θαλάσσιας οδού που άνοιξε την περασμένη εβδομάδα.

Στη σημερινή συνάντηση συμμετέχουν η Σίγκριντ Κάαγκ, ανώτερη συντονίστρια του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανοικοδόμηση στη Γάζα, και ο Κέρτις Ριντ, επικεφαλής του προσωπικού του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Καθώς η πείνα απειλεί τη Γάζα, οι αξιωματούχοι αναζητούν εναλλακτικές οδούς, εκτός από τα χερσαία περάσματα, για τη μεταφορά βοήθειας στον θύλακο, ωστόσο, η έλλειψη υποδομών περιπλέκει το πρόβλημα.

Ανθρωπιστική οργάνωση που έστειλε βοήθεια μέσω Κύπρου την περασμένη εβδομάδα κατασκεύασε προβλήτα, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης σχέδια για δημιουργία πλωτής προβλήτας.

Με βάση συμφωνία που καταρτίστηκε με το Ισραήλ, τα φορτία υποβάλλονται σε επιθεωρήσεις ασφαλείας στην Κύπρο με συμμετοχή Ισραηλινών, εξαλείφοντας την ανάγκη για ελέγχους στο τελικό σημείο εκφόρτωσης, ώστε να αποφευχθούν πιθανές καθυστερήσεις.

Το πρώτο πλοίο με βοήθεια που αναχώρησε από την Κύπρο έφτασε στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα, ενώ άλλα δύο αναμένεται να αναχωρήσουν τις επόμενες ημέρες, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Ταμείο για τον συντονισμό

«Συζητάμε για το πώς μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε την επιχειρησιακή ικανότητα τόσο όσον αφορά την αναχώρηση και τα μέσα μεταφοράς, όσο και σε σχέση με τη μεθοδολογία υποδοχής και διανομής», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Κόμπος, υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.

Οι σύνεδροι θα συζητήσουν επίσης τη δημιουργία ταμείου για τον συντονισμό των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της πρωτοβουλίας, δήλωσε ο Κ. Κόμπος, αν και διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για διάσκεψη δωρητών.

Ερωτηθείς σχετικά με το πόσα πλοία με βοήθεια θα μπορούσαν να αναχωρήσουν από την Κύπρο όταν η πρωτοβουλία θα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα, ο Κ. Κόμπος απάντησε «όσο το δυνατόν περισσότερα».

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά την υποδοχή και τη διανομή και το ζητούμενο δεν είναι να αποθηκεύσουμε απλώς βοήθεια εδώ, αλλά το να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί», όπως τόνισε.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή