Το Ισραήλ θα καταλάβει τη Ράφα «ακόμα και χωρίς υποστήριξη από τις ΗΠΑ»

Το Ισραήλ θα καταλάβει τη Ράφα «ακόμα και χωρίς υποστήριξη από τις ΗΠΑ»

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου να καταλάβει τη Ράφα, πόλη στη νότια Γάζα στα σύνορα με την Αίγυπτο, ακόμα και αν κάτι τέτοιο σήμαινε ρήξη στις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον, υπογράμμισε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ θα αναλάβει τον έλεγχο της Ράφα ακόμη και αν με την κίνησή του αυτή έρθει σε ρήξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την πόλη της νότιας Γάζας στα σύνορα με την Αίγυπτο, η οποία είναι γεμάτη Παλαιστίνιους πρόσφυγες από τον Βορρά, ως «τελευταίο προμαχώνα της Χαμάς», ενώ ισχυρίστηκε πως φιλοξενεί το ένα τέταρτο των ένοπλων μελών της οργάνωσης.

Η προοπτική εισβολής αρμάτων μάχης και στρατευμάτων στη Ράφα προκαλεί ανησυχία στην Ουάσιγκτον ελλείψει σχεδίου μετακίνησης για περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστινίους που έχουν εκτοπιστεί εκεί κατά τη διάρκεια του πολέμου διάρκειας σχεδόν έξι μηνών.

Ισραηλινοί στην Ουάσιγκτον

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεσμεύτηκε να διασφαλίσει την απομάκρυνση πολιτών, καθώς και να επιτρέψει την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αυτά τα μέτρα πρόκειται να βρεθούν στο επίκεντρο συζητήσεων που θα έχουν κορυφαίοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι στον Λευκό Οίκο τις επόμενες ημέρες, κατόπιν εντολής του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Είμαστε πολύ σίγουροι ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό με τρόπο που θα ήταν αποτελεσματικός – όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και από ανθρωπιστική πλευρά», τόνισε ένας από τους Ισραηλινούς απεσταλμένους, ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, Ρον Ντέρμερ, μιλώντας στο podcast “Call Me Back with Dan Senor”.

Ο Ντέρμερ, πρώην πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε ότι το Ισραήλ θα ακούσει τις ιδέες των Αμερικανών αξιωματούχων για τη Ράφα, ωστόσο, η πόλη θα κατακτηθεί είτε οι σύμμαχοι συμφωνήσουν είτε όχι.

«Θα συμβεί ακόμα και αν το Ισραήλ αναγκαστεί να πολεμήσει μόνο του. Ακόμα και αν ολόκληρος ο κόσμος στραφεί εναντίον του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, θα πολεμήσουμε μέχρι να νικηθεί η μάχη», τόνισε ο ίδιος.

Στο Κάιρο ο Αντονι Μπλίνκεν

Καθώς μαίνονταν οι μάχες στη βόρεια Γάζα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν πραγματοποιούσε επίσκεψη στο Κάιρο για συνομιλίες με Αραβες αξιωματούχους σχετικά με την προτεινόμενη κατάπαυση του πυρός.

Το Ισραήλ είναι ανοιχτό σε εκεχειρία, αλλά έχει αποκλείσει τον τερματισμό του πολέμου όσο η Χαμάς παραμένει στην εξουσία.

Ο Ντέρμερ ανέφερε ακόμη ότι η παραμονή των υποστηριζόμενων από το Ιράν ισλαμιστών στην εξουσία θα πυροδοτούσε επιθέσεις κατά του Ισραήλ από αντίστοιχες οργανώσεις που δρουν στην ευρύτερη περιοχή. «Και γι’ αυτό η αποφασιστικότητα να τους εξαφανίσουμε είναι τόσο ισχυρή, ακόμη και αν σήμαινε πιθανή ρήξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία έχει υποστηρίξει τους πολεμικούς στόχους του Ισραήλ, δέχεται πίεση, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των θυμάτων μεταξύ των Παλαιστινίων αμάχων.

Η ισραηλινή επίθεση έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 32.000 Παλαιστινίων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Η Χαμάς σκότωσε 1.200 ανθρώπους κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και απήγαγε άλλους 253, σύμφωνα με απολογισμούς των ισραηλινών Αρχών.

Το Ισραήλ έχει σκοτώσει, αιχμαλωτίσει ή εκτοπίσει αρκετούς ενόπλους της Χαμάς, διαλύοντας 18 από τα 24 τάγματά της, ενώ συνολικά 252 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της επιχείρησης.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή