Ιταλία: Ημέρα μνήμης για τα θύματα της μαφίας

Ιταλία: Ημέρα μνήμης για τα θύματα της μαφίας

Η μάχη κατά τέτοιων οργανώσεων είναι καθήκον όσων αγαπούν τη Δημοκρατία, είπε ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν χθες στην ιταλική πρωτεύουσα εις μνήμην των αθώων θυμάτων της μαφίας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου στη χώρα. H πομπή πέρασε μπροστά από το Κολοσσαίο και οι διαδηλωτές κρατούσαν αφίσες με τα ονόματα των νεκρών, που ξεπερνούν τους χίλιους από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και ο αδελφός του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, Πιερσάντι, ο οποίος δολοφονήθηκε τη δεκαετία του 1980. Ως πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Σικελίας, έχασε τη ζωή του στο Παλέρμο όταν επιχείρησε να απαλλάξει τον κρατικό μηχανισμό από τους εκβιασμούς της Κόζα Νόστρα. Αν και ο πατέρας των δύο αδελφών Ματαρέλα διατηρούσε στενούς δεσμούς με τη σικελική μαφία και παρά την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Τζούλιο Αντρεότι, ο Πιερσάντι έπεσε νεκρός επειδή –όπως είπε αργότερα ο γενικός εισαγγελέας του Παλέρμο, Τζιανκάρλο Καζέλι– ήταν «ένας θαρραλέος και ειλικρινής Χριστιανοδημοκράτης».

Η μάχη κατά των οργανώσεων της μαφίας είναι καθήκον όλων όσοι αγαπούν την ιταλική Δημοκρατία, είπε χθες ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, σε μήνυμά του. «Είναι μια μέρα που υπογραμμίζει τη δέσμευση για απελευθέρωση πληθυσμών και εδαφών από τις οργανώσεις της μαφίας, προκειμένου να ξεπεραστεί η αδιαφορία και η παραίτηση που ευνοεί εγκληματικές ομάδες». «Οταν υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια να είμαστε ελεύθεροι πολίτες, όταν επαναστατούμε κατά της βίας και της αδικίας, όταν δεν κοιτάμε από την άλλη όταν αντιμετωπίζουμε την κακοποίηση, τότε συμβάλλουμε στον αγώνα κατά των οργανώσεων της μαφίας», διακήρυξε ο αρχηγός του ιταλικού κράτους. Η ανάγνωση των ονομάτων των αθώων θυμάτων είναι μια πράξη που μας ενώνει με όσους πλήρωσαν με τη ζωή τους την απανθρωπιά της μαφίας. «Είναι ένα μήνυμα εγγύτητας προς τις οικογένειές τους», κατέληξε.

Ιταλία: Ημέρα μνήμης για τα θύματα  της μαφίας-1
Διαδηλωτές μπροστά από το Κολοσσαίο κρατούν πανό που γράφουν «Ρώμη, ελεύθερη πόλη» και αφίσες με τα ονόματα των 1.000 και πλέον νεκρών από τις αρχές του περασμένου αιώνα. [A.P. Photo/Gregorio Borgia]

«Η ημέρα μνήμης για αθώα θύματα της μαφίας είναι μια σημαντική ευκαιρία να αποτίσουμε φόρο τιμής σε εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στα χέρια της μαφίας, να συγκεντρωθούμε γύρω από τις οικογένειές τους και να μεταφέρουμε τις ιστορίες τους στις νεότερες γενιές, να ανανεώσουμε την καθημερινή αφοσίωση όλων μας στους θεσμούς που καταπολεμούν κάθε μορφή οργανωμένου εγκλήματος», ανέφερε από την πλευρά της η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι με ανάρτησή της στο Χ.

Το περυσινό φθινόπωρο πέθανε από καρκίνο ο διαβόητος αρχιμαφιόζος της Κόζα Νόστρα Μεσίνα Ντενάρο, ο οποίος πέρασε 30 χρόνια στην παρανομία παραμένοντας ασύλληπτος. Τελικά συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2023 και καταδικάστηκε σε ισόβια αφότου κρίθηκε ένοχος για σειρά δολοφονιών, μεταξύ άλλων κι ενός 12χρονου παιδιού. Ο Ντενάρο φέρεται πως είχε αναμειχθεί επίσης στη δολοφονία των δύο δικαστών που επιχείρησαν να εξαρθρώσουν τη μαφία, Τζιοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο, σε δύο διαφορετικές βομβιστικές επιθέσεις το 1992.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή