Αϊτή: Οι συμμορίες «χάνουν» αρχηγούς ενώ τα κόμματα πλησιάζουν σε συμφωνία

Αϊτή: Οι συμμορίες «χάνουν» αρχηγούς ενώ τα κόμματα πλησιάζουν σε συμφωνία

Τα πολιτικά κόμματα βρίσκονται κοντά στην οριστικοποίηση των μελών του μεταβατικού συμβουλίου, ώστε να δώσουν τέλος στο καθεστώς ακυβερνησίας που επικράτησε μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού.

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιθέσεις και ανταλλαγή πυρών, από τα οποία έχασε τη ζωή του αρχηγός συμμορίας, ξέσπασαν στην πρωτεύουσα της Αϊτής, Πορτ-ο-Πρενς, και πάλι χθες Πέμπτη.

Την ίδια ώρα, τα κόμματα βρίσκονται κοντά στο να δώσουν τέλος στο καθεστώς ακυβερνησίας που επικράτησε, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού εν μέσω του ξεσπάσματος βίαιων επεισοδίων, με την οριστικοποίηση μεταβατικού συμβουλίου.

Αστυνομική επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του αρχηγού της συμμορίας Delmas 95, γνωστού ως Ti Greg, μία ημέρα αφότου σκοτώθηκε άλλος αρχηγός συμμορίας σε αστυνομική επιχείρηση.

Οι θάνατοι των αρχηγών των δύο συμμοριών σηματοδοτούν μία «νίκη» των Αρχών έναντι του σχεδίου των ένοπλων ομάδων να πάρουν τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας.

Ο αρχηγός της συμμορίας Delmas 95 που σκοτώθηκε την Πέμπτη είχε πρόσφατα δραπετεύσει από τη μεγαλύτερη φυλακή της Αϊτής στη διάρκεια μαζικής απόδρασης.

Το σχέδιο μετάβασης

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε τις αναφορές ότι τα κόμματα επέλεξαν τα μέλη του μεταβατικού συμβουλίου που θα αναλάβει την εξουσία μέχρι τις εκλογές, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Το συμβούλιο, όπου συγκεντρώνεται η διασπασμένη πολιτική τάξη της Αϊτής, έχει επιφορτιστεί με τον διορισμό ενός αντικαταστάτη του πρωθυπουργού Αριελ Χένρι, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του στις 11 Μαρτίου, καθώς η βία των συμμοριών εμπόδισε την επιστροφή του στη χώρα.

«Ο Γενικός Γραμματέας χαιρέτισε τις αναφορές ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι στην Αϊτή έχουν ορίσει εκπροσώπους στο Μεταβατικό Προεδρικό Συμβούλιο», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Φαρχάν Χακ σε ενημέρωση μέσων ενημέρωσης.

Το σχέδιο μετάβασης διαμεσολαβήθηκε στην Τζαμάικα από τη διακυβερνητική Κοινότητα της Καραϊβικής (CARICOM), με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Αϊτής. Η CARICOM δημοσίευσε τη λίστα των πολιτικών κομμάτων που θα εκπροσωπηθούν στο συμβούλιο.

Το εννεαμελές συμβούλιο αναμενόταν να οριστικοποιηθεί εντός λίγων ημερών από την παραίτηση του Χένρι, αλλά κάποιες πολιτικές παρατάξεις της Αϊτής δεν μπόρεσαν να συσπειρωθούν πίσω από έναν εκπρόσωπο.

Ενα κόμμα απέρριψε το σχέδιο, στη συνέχεια υπαναχώρησε, ενώ οργανώσεις που έμειναν εκτός σχεδίου επέκριναν την επιστροφή μελών προηγούμενων κυβερνήσεων που θεωρούνταν διεφθαρμένα.

Συνέχιση συγκρούσεων 

Αϊτή: Οι συμμορίες «χάνουν» αρχηγούς ενώ τα κόμματα πλησιάζουν σε συμφωνία-1

Καθώς ο σχηματισμός του συμβουλίου φαινόταν να ολοκληρώνεται, σφοδροί πυροβολισμοί ακούστηκαν την Πέμπτη κοντά στο κέντρο του Πορτ-ο-Πρενς καθώς και σε προάστιο της πρωτεύουσας.

Το κράτος σε μεγάλο βαθμό απουσίαζε κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων, ενώ η αστυνομία δεν είναι καλά εξοπλισμένη ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τις βαριά οπλισμένες εγκληματικές ομάδες που επιδιώκουν να επεκτείνουν τον εδαφικό έλεγχο της πρωτεύουσας.

Τα σχέδια για διεθνή αποστολή ασφαλείας, την οποία ζήτησε ο παραιτηθείς πρωθυπουργός το 2022, παραμένουν στα χαρτιά.

Τα Ηνωμένα Εθνη και άλλοι διεθνείς οργανισμοί και πρεσβείες έχουν απομακρύνει το προσωπικό τους με ελικόπτερα, καθώς το κύριο αεροδρόμιο της Αϊτής δεν είναι ασφαλές.

Η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη ότι οι καναδικές Ενοπλες Δυνάμεις συνεργάζονταν με την καναδική πρεσβεία στην Αϊτή για να βοηθήσουν στον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης.

Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά η ανακοίνωση ήρθε ως απάντηση σε αναφορές ότι Καναδοί στρατιώτες εισήχθησαν στη χώρα με αεροσκάφος για να προστατεύσουν την καναδική πρεσβεία.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ οργάνωσε την Πέμπτη την αποχώρηση 90 Αμερικανών πολιτών προς το Μαϊάμι και τη Δομινικανή Δημοκρατία, επιπλέον των 70 που έχουν αποχωρήσει από την Κυριακή, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή