Μακελειό στη Μόσχα: Οι διεθνείς αντιδράσεις για την αιματηρή επίθεση

Μακελειό στη Μόσχα: Οι διεθνείς αντιδράσεις για την αιματηρή επίθεση

Δεκάδες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για τη φονική επίθεση

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια αιματηρής επίθεσης στο κέντρο Crocus City Hall, στα περίχωρα της Μόσχας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ένοπλοι με άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών, ενώ το πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι στο σημείο σημειώθηκε έκρηξη και ξέσπασε πυρκαγιά.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για τα γεγονότα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε το συμβάν «αιματηρή τρομοκρατική επίθεση». Ο δήμαρχος της Μόσχας, σε δήλωσή του, κάνει λόγο για «τεράστια τραγωδία». 

Επισημαίνεται πως δεκάδες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για την φονική επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε με μήνυμά του στο Telegram η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Η ΕΕ καταδικάζει κάθε επίθεση κατά αμάχων»

Σοκ και αποτροπιασμό για το μακελειό εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Με ανάρτηση στο «Χ», ο εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, αναφέρει πως «η ΕΕ είναι σοκαρισμένη και εκφράζει αποτροπιασμό μετά τις αναφορές για τρομοκρατική επίθεση στο συναυλιακό χώρο Crocus City Hall της Μόσχας. Η ΕΕ καταδικάζει κάθε επίθεση κατά αμάχων. Οι σκέψεις μας είναι σε όλους εκείνους τους Ρώσους πολίτες που έχουν πληγεί».

Λευκός Οίκος: Καμία ένδειξη για ουκρανική εμπλοκή

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε νωρίτερα ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη αυτή τη στιγμή ότι μπλέκονται οι Ουκρανοί», προσθέτοντας παράλληλα ότι «οι εικόνες από τη ρωσική πρωτεύουσα είναι φρικτές και είναι δύσκολο να τις παρακολουθήσει κανείς. Οι σκέψεις μας προφανώς είναι με τα θύματα αυτής της τρομερής επίθεσης».

«Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι δεν βλέπει ενδείξεις ότι η Ουκρανία ή Ουκρανοί εμπλέκονται στην τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα και πρόσθεσε: «Σε ποια βάση οι αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον βγάζουν συμπεράσματα εν μέσω μιας τραγωδίας για την αθωότητα κάποιου;».

Γαλλία: «Ειδεχθείς πράξεις»

Η Γαλλία κατήγγειλε «ειδεχθείς πράξεις» και ζήτησε να χυθεί άπλετο φως στην επίθεση που σημειώθηκε στα προάστια της Μόσχας.

«Οι εικόνες που φτάνουν σε εμάς από τη Μόσχα είναι φρικτές», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε μήνυμα που ανάρτησε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X. «Οι σκέψεις μας είναι στα θύματα και τους τραυματίες και στον ρωσικό λαό».

Γερμανικό ΥΠΕΞ: «Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων»

«Οι εικόνες της επίθεσης εναντίον αθώων ανθρώπων κοντά στη Μόσχα είναι φρικτές», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας. «Το χρονικό της επίθεσης πρέπει να αποσαφηνιστεί γρήγορα. Τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων», προσθέτει.

Μελόνι: «Βάρβαρη τρομοκρατική πράξη»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι αναφέρθηκε στην τραγική επίθεση που σημειώθηκε στην ρωσική πρωτεύουσα, εκφράζοντας την καταδίκη της και την αλληλεγγύη της στις οικογένειες των θυμάτων.

Αναλυτικά, η Ιταλίδα πρωθυπουργός ανέφερε σε δήλωσή της: «Η φρίκη της σφαγής άμαχων, αθώων πολιτών στην Μόσχα, είναι απαράδεκτη. Η ιταλική κυβέρνηση καταδικάζει με απόλυτο και σαφέστατο τρόπο τη βάρβαρη αυτή τρομοκρατική πράξη. Εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη μου στα θύματα και στους συγγενείς τους».

Η Ουκρανία «δεν έχει καμία απολύτως σχέση»

Η Ουκρανία «δεν έχει καμία απολύτως σχέση» με τους πυροβολισμούς, δήλωσε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντολιάκ, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια». «Ας είμαστε ξεκάθαροι, η Ουκρανία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτά τα γεγονότα», διαβεβαίωσε στο Telegram ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, η χώρα του οποίου πολεμά εδώ και δύο χρόνια τη ρωσική εισβολή. «Η Ουκρανία ουδέποτε έχει χρησιμοποιήσει τρομοκρατικές μεθόδους πολέμου», πρόσθεσε.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: «Είμαστε συγκλονισμένοι»

Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της αιματηρής επίθεσης στη Ρωσία, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει πως «είμαστε συγκλονισμένοι από τις τρομερές εικόνες που έρχονται από τη Μόσχα, μετά την φρικτή επίθεση».

«Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων στις οποίες εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή