WP: Το μακελειό αποκάλυψε τα τρωτά σημεία του καθεστώτος Πούτιν

WP: Το μακελειό αποκάλυψε τα τρωτά σημεία του καθεστώτος Πούτιν

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oταν ο Πούτιν απηύθυνε διάγγελμα στο ρωσικό λαό για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, δεν μίλησε καθόλου για την κραυγαλέα κρατική αποτυχία ασφαλείας, παρά τη σαφή προειδοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών στις 7 Μαρτίου ότι ενδεχομένως επίκειται χτύπημα, σημειώνει δημοσίευμα της Washington Post.

Και προσθέτει: Δεν έκανε επίσης καμία αναφορά στο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και το οποίο ο Πούτιν κατήγγειλε επανειλημμένα ως εχθρό καθ’ όλη τη διάρκεια της μακράς στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στη Συρία.

Το 2017, ο Πούτιν κήρυξε τη νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους, γνωστού και ως ISIS.

Αντ’ αυτού, ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποίησε το πεντάλεπτο τηλεοπτικό του διάγγελμα το Σάββατο για να τονίσει ότι οι τέσσερις δράστες «κινούνταν προς την Ουκρανία» όταν συνελήφθησαν και ότι υπήρχε «παράθυρο» από την ουκρανική πλευρά για να περάσουν τα σύνορα.

Παρά τη ρητορική του Πούτιν, που επιδιώκει να εμπλέξει την Ουκρανία, αναλυτές και πρώην αξιωματούχοι ασφαλείας των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η επίθεση υπογράμμισε τα τρωτά σημεία του καθεστώτος.

Αυτά είχαν γίνει εμφανή και κατά την απόπειρα ανταρσίας του Γεβγκένι Πριγκόζιν τον Ιούνιο του 2023.

Η Washington Post σε ανάλυσή της αναφέρει ότι τα φρικιαστικά βίντεο της επίθεσης στη Μόσχα προκάλεσαν πλήγμα στις προσπάθειες του Πούτιν να παρουσιάσει τη Ρωσία ως μια ισχυρή χώρα.

«Το καθεστώς δείχνει αδυναμία σε τέτοιες κρίσιμες καταστάσεις, όπως ακριβώς έκανε κατά τη διάρκεια της ανταρσίας του Πριγκόζιν», δήλωσε ο Αντρέι Κολέσνικοφ, ανώτερος συνεργάτης του Carnegie Russia Eurasia Center.

Αν και ο Πριγκόζιν εγκατέλειψε την ανταρσία, η ζημιά που έκανε στο κύρος του καθεστώτος ήταν σαφής. Τότε, όπως και τώρα, ο Πούτιν δεν εμφανίστηκε για ώρες πριν κάνει το διάγγελμα. «Σε δύσκολες στιγμές, ο Πούτιν πάντα εξαφανίζεται», αναφέρει ο Κολέσνικοφ.

Μόλις τρεις ημέρες πριν από την επίθεση, ο Πούτιν απέρριψε την προειδοποίηση των ΗΠΑ για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση, κάνοντας λόγο για «εκβιασμό» και «προσπάθεια να τρομάξουν και να αποσταθεροποιήσουν την κοινωνία μας».

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τελικά έγινε επίθεση, εκτιμάται ότι δύσκολα κάποιος θα τον αμφισβητήσει ή θα τον επικρίνει επειδή φέρεται να μην έλαβε σοβαρά υπόψη του την προειδοποίηση.

Ανακρίνονται οι ύποπτοι

Στο μεταξύ, όπως γνωστοποίησαν οι ρωσικές αρχές, για το μακελειό συνελήφθησαν τέσσερις «αλλοδαποί πολίτες» στην περιφέρεια του Μπριάνσκ, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.

Η Ερευνητική Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο όπου καταγράφονται αστυνομικοί με καλυμμένα τα πρόσωπά τους να οδηγούν στην έδρα του οργάνου τους τέσσερις φερόμενους ως δράστες. Οι άνδρες έχουν τα μάτια καλυμμένα και αναγκάζονται να περπατούν σκυμμένοι, με τα χέρια δεμένα στην πλάτη. Οι ερευνητές αναμένεται να ζητήσουν «σύντομα» από ένα δικαστήριο την προσωρινή κράτησή των υπόπτων. 

Ωστόσο, καμία άλλη πληροφορία δεν έχει δοθεί σε σχέση με την τύχη άλλων 7 ανθρώπων, η σύλληψη των οποίων ανακοινώθηκε χθες και των οποίων ο ρόλος στην επίθεση δεν έχει προς το παρόν διευκρινιστεί.

Η Ερευνητική Επιτροπή δεν έχει αναφερθεί στην ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος. Δεν έκανε επίσης καμία αναφορά σχετικά με την Ουκρανία

Την ίδια ώρα, οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες στα συντρίμμια του κτιρίου όπου στεγαζόταν η αίθουσα συναυλιών, το οποίο καταστράφηκε από μια τεράστια πυρκαγιά, την οποία έβαλαν οι δράστες. Όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές, αστυνομικοί βρήκαν επιπλέον περίπου 500 σφαίρες, δύο τυφέκια εφόδου Kalachnikov και 28 γεμιστήρες στον τόπο της τραγωδίας, διευκρινίζοντας πως ανήκουν «στους δράστες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή