Ε.Ε.: Ανησυχία για την προσπάθεια της Μόσχας να συνδέσει την Ουκρανία με την επίθεση

Ε.Ε.: Ανησυχία για την προσπάθεια της Μόσχας να συνδέσει την Ουκρανία με την επίθεση

Εκκληση προς τη ρωσική κυβέρνηση να μην χρησιμοποιήσει το μακελειό στη Μόσχα ως «πρόσχημα» για να ενισχύσει τις επιθέσεις της εναντίον της Ουκρανίας

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση στη ρωσική κυβέρνηση να μην χρησιμοποιήσει την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα ως «πρόσχημα» για να ενισχύσει τις επιθέσεις της εναντίον της Ουκρανίας απηύθυνε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Μας ανησυχούν οι ενδείξεις εκπροσώπων του καθεστώτος της Μόσχας, που προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια σύνδεση μεταξύ αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης και της Ουκρανίας» ανέφερε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν για να προσθέσει ότι «φυσικά τις απορρίπτουμε, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις, ή αποδείξεις οποιουδήποτε είδους ότι η Ουκρανία έχει κάποια σύνδεση με αυτές τις επιθέσεις».

«Καταδικάσαμε ξεκάθαρα από την περασμένη Παρασκευή αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις» είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και για τις οποίες «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι επρόκειτο για πράξεις τρομοκρατίας».

Για τον λόγο αυτό, τόνισε ότι «καλούμε τη ρωσική κυβέρνηση να μην χρησιμοποιήσει αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις ως πρόσχημα ή κίνητρο για να αυξήσει την παράνομη επιθετικότητά της εναντίον της Ουκρανίας, ούτε να τις χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για την αύξηση της εσωτερικής επιθετικότητας».

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας της Ε.Ε. με τη Ρωσία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, στη «σκιά» των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μόσχα, εκπρόσωπος της Κομισιόν απέρριψε αυτή την πιθανότητα, καθώς από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έχει διακοπεί κάθε είδους συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών.

Ωστόσο, όπως επισήμανε, «εάν η Ρωσία καταθέσει μια πρόταση που είναι αξιόπιστη και βασισμένη σε λογικά επιχειρήματα και σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο, τότε η Ε.Ε. πιθανότατα να μην πει όχι (σε μια συνεργασία)».

«Αλλά σε αυτή τη φάση, αντιμετωπίζουμε ένα καθεστώς, μια χώρα που διεξάγει παράνομο πόλεμο. Επομένως, είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε το επίπεδο συνεργασίας» είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε παράλληλα ότι «δεν ήταν η πρώτη φορά που έγινε τρομοκρατική επίθεση σε ρωσικό έδαφος». «Καμία από αυτές τις επιθέσεις στη Ρωσία δεν έχουν ξεκαθαριστεί, ή διερευνηθεί κατάλληλα» ανέφερε για να προσθέσει «ότι αυτό αφήνει αρκετά αναπάντητα ερωτηματικά σε σχέση με τη συμπεριφορά των ρωσικών αρχών».

Η Κομισιόν, παράλληλα, ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί ήδη ότι αρκετά κράτη – μέλη της Ε.Ε. έχουν αυξήσει τον συναγερμό για πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα στο έδαφός τους (όπως χθες η Γαλλία) αλλά ξεκαθάρισε πως τα μέτρα αυτά εμπίπτουν σε εθνικές αρμοδιότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή