Ντόναλντ Τραμπ: Στις 15 Απριλίου η δίκη για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς

Ντόναλντ Τραμπ: Στις 15 Απριλίου η δίκη για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ποινική δίκη του Ντόναλντ Τραμπ για τις κατηγορίες που συνδέονται με τα χρήματα που καταβλήθηκαν στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς για να εξαγοραστεί η σιωπή της, θα ξεκινήσει στις 15 Απριλίου.

Η απόφαση ελήφθη σήμερα Δευτέρα και πλέον ανοίγει ο δρόμος για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών είτε να καταδικαστεί είτε να αθωωθεί πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Η ημερομηνία αυτή διασφαλίζει ότι ο Τραμπ θα γίνει ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινική δίκη.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων έχει δηλώσει αθώος σε 34 κατηγορίες για την παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων προκειμένου να αποκρύψει την πληρωμή 130.000 δολαρίων από τον πρώην δικηγόρο του και συνεργάτη του Μάικλ Κοέν για να διασφαλίσει τη σιωπή της Στόρμι Ντάνιελς πριν από τις εκλογές του 2016 σχετικά με μια σεξουαλική συνάντηση που, όπως λέει, είχαν μια δεκαετία νωρίτερα – μια συνάντηση που ο Τραμπ αρνείται.

Η επιλογή των ενόρκων για την υπόθεση είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη Δευτέρα, αλλά ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν στις 15 Μαρτίου την ανέβαλε για τουλάχιστον 30 ημέρες, αφού οι δικηγόροι του Τραμπ κατηγόρησαν το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ, που άσκησε τις κατηγορίες, ότι προσπαθεί να «θάψει» έγγραφα που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία του Κοέν.

Τα έγγραφα προέρχονταν από το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Μανχάταν, το οποίο διερεύνησε προηγουμένως την πληρωμή, αλλά δεν απήγγειλε κατηγορίες στον Τραμπ.

Ο Κοέν κατέθεσε ότι ο Τραμπ τον καθοδήγησε να κάνει την πληρωμή και πήγε στη φυλακή αφού παραδέχθηκε την ενοχή του για παραβίαση των νόμων περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας.

Σε δικαστική ακρόαση τη Δευτέρα σε πολιτειακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης στο Μανχάταν, ο Μέρτσαν εμφανίστηκε επιφυλακτικός απέναντι στο επιχείρημα του δικηγόρου του Τραμπ Τοντ Μπλανς, ότι το γραφείο του Μπραγκ προέβη σε παράβαση καθήκοντος.

Ο Μπλανς είπε ότι το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ δήλωσε την Κυριακή ότι θα παραδώσει πρόσθετα έγγραφα σχετικά με την Ντάνιελς, το πραγματικό όνομα της οποίας είναι Στέφανι Κλίφορντ.

Η υπόθεση αυτή είναι μία από τις πολλές νομικές περιπέτειες που αντιμετωπίζει ο 77χρονος Τραμπ.

Βρίσκεται αντιμέτωπος με άλλες τρεις ποινικές υποθέσεις, οι οποίες επικεντρώνονται στις προσπάθειές του να ανατρέψει την ήττα του το 2020 από τον Μπάιντεν και στον χειρισμό ευαίσθητων κυβερνητικών εγγράφων μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα το 2021.

Έχει δηλώσει αθώος σε όλες τις κατηγορίες.

Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή