Γκουτέρες: Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Γάζα πρέπει να εφαρμοστεί

Γκουτέρες: Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Γάζα πρέπει να εφαρμοστεί

«Αυτή η απόφαση πρέπει να εφαρμοστεί. Μια αποτυχία της θα ήταν ασυγχώρητη», έγραψε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε την έγκριση, από το Συμβούλιο Ασφαλείας, του ψηφίσματος που ζητεί την «άμεση» κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση των ομήρων, τονίζοντας ότι θα ήταν «ασυγχώρητο» να μην εφαρμοστεί.

«Αυτή η απόφαση πρέπει να εφαρμοστεί. Μια αποτυχία της θα ήταν ασυγχώρητη», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Η έγκριση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα κατέστη δυνατή μετά την αποχή των Ηνωμένων Πολιτειών από την ψηφοφορία. Τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου υπερψήφισαν το ψήφισμα, το οποίο προτάθηκε από τα 10 εκλεγμένα μέλη του σώματος.

Σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον επί μήνες αρνείτο να αποδεχθεί τον όρο «κατάπαυση του πυρός» στο Συμβούλιο Ασφαλείας και είχε χρησιμοποιήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας της για να θωρακίσει το Ισραήλ. Ωστόσο, εν μέσω αυξανόμενης παγκόσμιας πίεσης για εκεχειρία και 32.000 νεκρών Παλαιστινίων, οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία τη Δευτέρα και έτσι πέρασε το ψήφισμα. 

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, μέσω ανακοίνωσης του γραφείου του, δήλωσε ότι η μη άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ στο ψήφισμα αποτελεί «σαφή υποχώρηση» από την προηγούμενη θέση του και «θα βλάψει τις πολεμικές προσπάθειες κατά της Χαμάς στη Γάζα, καθώς και τις προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων». Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε η ακύρωση προγραμματισμένης επίσκεψης ισραηλινής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή