Βρετανία: Διάβημα διαμαρτυρίας στην κινεζική πρεσβεία για τις κυβερνοεπιθέσεις

Βρετανία: Διάβημα διαμαρτυρίας στην κινεζική πρεσβεία για τις κυβερνοεπιθέσεις

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Νέας Ζηλανδίας κατηγόρησαν, τη Δευτέρα, το κινεζικό κράτος ότι βρίσκεται πίσω από αρκετές κυβερνοεπιθέσεις κατά των δημοσίων φορέων τους

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε σήμερα υψηλόβαθμος Κινέζος διπλωμάτης όπου του επιδόθηκε διάβημα διαμαρτυρίας με το οποίο το Φόρεϊν Οφις καταδικάζει απερίφραστα τις κυβερνοεπιθέσεις κατά βουλευτών και της Εκλογικής Επιτροπής στη Βρετανία, τις οποίες το Λονδίνο αποδίδει στο κινεζικό κράτος.

«Η βρετανική κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί τέτοιες απειλητικές ενέργειες και θα συνεχίσει να λαμβάνει ισχυρά μέτρα με τους εταίρους της σε όλο τον κόσμο για να απαντήσει σε αυτές», δήλωσε το Φόρεϊν Οφις σε ανακοίνωση, αφότου κάλεσε τον επιτετραμμένο της κινεζικής πρεσβείας, ο οποίος αντικαθιστά τον πρέσβη όταν απουσιάζει.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Νέας Ζηλανδίας κατηγόρησαν, τη Δευτέρα, το κινεζικό κράτος ότι βρίσκεται πίσω από αρκετές κυβερνοεπιθέσεις κατά των δημοσίων φορέων τους.

Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Ολιβερ Ντάουντεν κατήγγειλε ενώπιον του κοινοβουλίου «δύο κακόβουλες κυβερνοενέργειες» το 2020 και το 2021 που είχαν στόχο βουλευτές επικριτικούς προς το Πεκίνο και κατά της Εκλογικής Επιτροπής της Βρετανίας.

Η επίθεση κατά της Εκλογικής Επιτροπής είχε καταστήσει δυνατή την πρόσβαση σε διακομιστές που περιείχαν κυρίως αντίγραφα των εκλογικών καταλόγων με τα στοιχεία 40 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Το Λονδίνο επέβαλε κυρώσεις σε βάρος δύο προσώπων και η οργάνωσή τους θα υποστεί κυρώσεις για τη φερόμενη εμπλοκή στις επιχειρήσεις αυτές.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε από την πλευρά του επτά Κινέζους για «επιχείρηση ηλεκτρονικής πειρατείας παγκόσμιας κλίμακας» κατά τη διάρκεια 14 ετών με στόχο να συμβάλουν στους «στόχους οικονομικής κατασκοπείας και πληροφοριών εξωτερικού» του Πεκίνου.

Για την επιχείρηση αυτή εστάλησαν 10.000 και πλέον email σε εταιρείες, πολιτικούς, υποψηφίους στις εκλογές και δημοσιογράφους που εργάζονταν στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, διευκρίνισε τη Δευτέρα η υφυπουργός Δικαιοσύνης Λίζα Μόνακο. Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, μια ομάδα με την ονομασία APT31 βρίσκεται πίσω από αυτό το σχέδιο κυβερνοκατασκοπείας που φέρεται να διαχειριζόταν το κινεζικό υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας από την πόλη Ουχάν, στην κεντρική Κίνα.

Το Πεκίνο «διαμαρτυρήθηκε έντονα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στα εμπλεκόμενα μέρη και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά του», απάντησε σήμερα ο Λιν Τζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Η Ουάσιγκτον «ένωσε τις δυνάμεις της με τη Βρετανία για να μεγαλοποιήσει αυτές τις υποτιθέμενες κινεζικές κυβερνοεπιθέσεις».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή