Αντιφατικά τα μηνύματα από το Κρεμλίνο – Επιμένει σε «ουκρανικό δάκτυλο»

Αντιφατικά τα μηνύματα από το Κρεμλίνο – Επιμένει σε «ουκρανικό δάκτυλο»

Δύο στενοί συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησαν το Κίεβο και τη Δύση για το μακελειό στη Μόσχα

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι οι διωκτικές αρχές της Ρωσίας και το Κρεμλίνο δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε μια οριστική εκδοχή για το ποιοι κρύβονται πίσω από την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής σε συναυλιακό κέντρο, στα περίχωρα της Μόσχας, δύο στενοί συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν έσπευσαν χθες να ενοχοποιήσουν το Κίεβο και τη Δύση.

Βίντεο που αναρτήθηκε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο SHOT εμφανίζει τον Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέα του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, να ερωτάται από δημοσιογράφο εάν για την επίθεση στο Crocus City Hall ευθύνεται το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K), που ανέλαβε την ευθύνη, ή η Ουκρανία. «Φυσικά η Ουκρανία», απάντησε ο Πατρούσεφ, χωρίς να στηρίξει τον ισχυρισμό του.

Λίγο αργότερα ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), Αλεξάντερ Μπόρτινκοφ, κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ουκρανία ότι βρίσκονται πίσω από τους δράστες της επίθεσης, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 139 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 180. «Πιστεύουμε ότι η ενέργεια προετοιμάστηκε από τους εξτρεμιστές ισλαμιστές και διευκολύνθηκε από δυτικές ειδικές υπηρεσίες, ενώ ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες επίσης εμπλέκονται άμεσα», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος. Επιπλέον ισχυρίστηκε ότι οι ύποπτοι θα προσπαθούσαν να καταφύγουν, μετά την πράξη τους, στην Ουκρανία, όπου πίστευαν ότι θα τους υποδεχθούν «σαν ήρωες».

Ο Ρώσος πρόεδρος αναγνώρισε ότι οι δράστες της επίθεσης ήταν τζιχαντιστές, αλλά άφησε να αιωρούνται υποψίες για εμπλοκή της Ουκρανίας.

Περισσότερο επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο επίσημος εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Δεν έχω τίποτα να προσθέσω», δήλωσε σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πιθανή σχέση των δραστών με το Κίεβο, τονίζοντας ότι τα όποια σχόλια Ρώσων αξιωματούχων στηρίζονται σε «προκαταρκτικά δεδομένα».

Τη Δευτέρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε ότι «το έγκλημα διέπραξαν εξτρεμιστές ισλαμιστές», αλλά έσπευσε να προσθέσει: «Θέλουμε ωστόσο να μάθουμε ποιοι έδωσαν τις διαταγές… Είναι σημαντικό να απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί οι τρομοκράτες, μετά το έγκλημά τους, προσπάθησαν να φύγουν στην Ουκρανία. Ποιος τους περίμενε εκεί; Αυτή η θηριωδία μπορεί να είναι απλώς ένας κρίκος στην αλυσίδα των προσπαθειών εκείνων που βρίσκονται σε πόλεμο με τη χώρα μας από το 2014, από τα χέρια του νεοναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου».

Διαφορετική εκδοχή από τον Πούτιν έδωσε ο κατά τα άλλα πιστός σύμμαχός του Αλεξάντερ Λουκασένκο. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε ότι οι τρομοκράτες προσπάθησαν αρχικά να διαφύγουν προς τη χώρα του, αλλά αναγκάστηκαν να αλλάξουν πορεία, προς τα σύνορα με την Ουκρανία, γιατί η αστραπιαία κινητοποίηση των αρχών ασφαλείας Ρωσίας και Λευκορωσίας ακύρωσε το σχέδιό τους. Χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ίδια άποψη, δήλωσε ότι η χώρα του προσφέρθηκε να συνεργαστεί με τη Ρωσία στην καταδίωξη του ISΙS.

Οι τέσσερις συλληφθέντες ως δράστες του μακελειού στο Crocus City Hall προσήχθησαν σε δικαστήριο της Μόσχας, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Ολοι είναι υπήκοοι Τατζικιστάν, πρώην σοβιετικής Δημοκρατίας της Κεντρικής Ασίας, όπου η Ρωσία διατηρεί στρατιωτική βάση, με ηλικίες μεταξύ 19 και 32 ετών. Οι κατηγορούμενοι ήταν εμφανώς κακοποιημένοι, με επιδέσμους και μώλωπες, ενώ ένας είχε χάσει μέρος από το ένα αυτί του και ένας άλλος ήταν καθετηριασμένος.

Τις προηγούμενες ημέρες είχαν εμφανιστεί σε ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης σκηνές βάναυσης αντιμετώπισής τους στις ανακρίσεις. Αναλυτές που μίλησαν στους New York Times εκτιμούσαν ότι η δημόσια επίδειξη ωμής βίας από τις ρωσικές αρχές στέλνει μήνυμα προειδοποίησης σε όσους θα τολμούσαν τρομοκρατική επίθεση στο μέλλον, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να κατευνάσει μια ρωσική κοινή γνώμη που διψάει για εκδίκηση.

Συλλήψεις μελών του ISIS στην Τουρκία

Σε 147 συλλήψεις υπόπτων προχώρησαν οι τουρκικές αρχές για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, λίγες ημέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα, αφού κάποιοι από τους τρομοκράτες φέρεται να είχαν περάσει από την Τουρκία. Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια με μήνυμά του στην πλατφόρμα X και τόνισε πως η αστυνομία συνέλαβε τους υπόπτους σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις που διεξήχθησαν σε 30 επαρχίες.

Οι ύποπτοι κατηγορούνται ως ενεργά μέλη του Ισλαμικού Κράτους που είχαν συμμετάσχει σε ένοπλες επιχειρήσεις της οργάνωσης και είχαν βοηθήσει στη χρηματοδότησή της, σύμφωνα με την ανάρτηση του υπουργού. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, από την 1η Ιουνίου 2023 μέχρι και χθες είχαν γίνει συλλήψεις 2.919 υπόπτων για σχέσεις με το ISIS, από τους οποίους ήδη οδηγήθηκαν στη φυλακή 692 και για τους υπόλοιπους συνεχίζονται οι έρευνες. Αυτό θεωρείται ένδειξη πως το Ισλαμικό Κράτος είχε δημιουργήσει ένα τεράστιο δίκτυο μέσα στην Τουρκία και το ερώτημα που θέτουν οι αναλυτές είναι αν υπάρχουν άλλοι τρομοκράτες που ετοιμάζονται για χτυπήματα εντός ή εκτός Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή