Τυνησία: Εις θάνατον οι τέσσερις δολοφόνοι πολιτικού αρχηγού

Τυνησία: Εις θάνατον οι τέσσερις δολοφόνοι πολιτικού αρχηγού

Η απόφαση ανακοινώθηκε σήμερα Τετάρτη τα ξημερώματα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θάνατο καταδίκασε δικαστήριο στην Τυνησία τέσσερις προφυλακισμένους για τη δολοφονία δημοφιλούς πολιτικού ηγέτη το 2013, ενώ επέβαλε διά βίου κάθειρξη σε δύο άλλους.

Η απόφαση ανακοινώθηκε σήμερα, Τετάρτη, τα ξημερώματα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η υπόθεση αφορά στη δολοφονία του Τσόκρι Μπελαΐντ, που είχε συγκλονίσει τη χώρα του Μαγκρέμπ πριν από 11 χρόνια.

Επρόκειτο για την πρώτη πολιτική δολοφονία ύστερα από δεκαετίες στη χώρα, που συγκλονίστηκε από τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη» – το κίνημα ανατροπής ηγετών και καθεστώτων που ξεκίνησε από τη χώρα αυτή και οδήγησε στην απομάκρυνση του επί χρόνια προέδρου της Τυνησίας Μπεν Αλι, το 2011.

Ο Μπελαΐντ, από τα κορυφαία στελέχη της Αριστεράς στην Τυνησία, υπήρξε από τους δριμύτερους επικριτές του ισλαμιστικού κόμματος Εναχντά, ισχυριζόμενος ότι αγνοούσε τις επιθέσεις που πραγματοποιούσαν ισλαμιστές εξτρεμιστές κατά κοσμικών στη χώρα που είχε κοσμική παράδοση.

Ο αριστερός πολιτικός ηγέτης βρέθηκε νεκρός στο αυτοκίνητό του τον Φεβρουάριο του 2013. Η δολοφονία του συγκλόνισε τότε τη χώρα και πυροδότησε μαζικές και βίαιες διαμαρτυρίες σε μια ήδη ταραχώδη περίοδο.

«Ο Τσόκρι ζει»

Κοντά στο δικαστήριο της Τύνιδας, δεκάδες υποστηρικτές του Μπελαΐντ συγκεντρώθηκαν από το βράδυ της Τρίτης, υψώνοντας συνθήματα απαιτώντας δικαιοσύνη. Φώναζαν «ο Τσόκρι ζει» και «είμαστε πιστοί στο αίμα των μαρτύρων».

Ο Μπελαΐντ είχε αρχικά περιορισμένο αριθμό οπαδών, αλλά η κριτική του για τις πολιτικές του Ενάχντα μίλησε στην καρδιά πολλών Τυνήσιων, οι οποίοι φοβούνται ότι οι ισλαμιστές θέλουν να καταπνίξουν τις ελευθερίες που κατακτήθηκαν στην πρώτη από τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο.

Η οικογένεια του Μπελαΐντ και οι κοσμικοί πολιτικοί κατηγόρησαν τους ηγέτες του ισλαμιστικού κόμματος ότι βρίσκονταν πίσω από τη δολοφονία όταν ηγούνταν της κυβέρνησης.

Το Ενάχντα αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με τη δολοφονία.

Μήνες μετά τη δολοφονία του Μπελαΐντ, ο Μοχάμεντ Μπράχμι, ένας άλλος αριστερός πολιτικός, πυροβολήθηκε επίσης από ένοπλους, και οι μαζικές διαδηλώσεις και η πολιτική πίεση ανάγκασαν την υπό την ηγεσία των ισλαμιστών κυβέρνηση να παραιτηθεί εκείνη την εποχή.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή