Παραβίαση δεδομένων στη Europol: Χάθηκαν οι φάκελοι με τα προσωπικά στοιχεία κορυφαίων στελεχών

Παραβίαση δεδομένων στη Europol: Χάθηκαν οι φάκελοι με τα προσωπικά στοιχεία κορυφαίων στελεχών

Οι φάκελοι με τα προσωπικά στοιχεία κορυφαίων αξιωματούχων έκαναν φτερά από τα κεντρικά γραφεία της Europol στη Χάγη το περασμένο καλοκαίρι, χωρίς να έχει προς το παρόν εξακριβωθεί ποιος τους πήρε και με ποιον σκοπό

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά ευαίσθητα από άποψη περιεχομένου αρχεία, στα οποία εμπεριέχονταν τα προσωπικά στοιχεία κορυφαίων αξιωματούχων επιβολής του νόμου, εξαφανίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι από τα κεντρικά γραφεία της Europol στη Χάγη.

«Υποτίθεται ότι ήταν κλειδαμπαρωμένα σε μια ασφαλή αποθήκη βαθιά μέσα στα κεντρικά γραφεία της Europol», γράφει το Politico για τα εν λόγω αρχεία, τα οποία όμως εξαφανίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι χωρίς να έχει προς το παρόν εξακριβωθεί ποιος τα πήρε, με ποιον σκοπό και για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2023, η Διεύθυνση της Europol ενημερώθηκε ότι εξαφανίστηκαν οι προσωπικοί φάκελοι πολλών μελών του προσωπικού», μεταξύ αυτών και της εκτελεστικής διευθύντριας Κατρίν ντε Μπολ καθώς και άλλων υψηλά ιστάμενων στελεχών, αναφέρει το Politico, επικαλούμενο το περιεχόμενο εσωτερικού εγγράφου το οποίο έχει κυκλοφορήσει στις τάξεις της Europol.

Παραβίαση δεδομένων στη Europol: Χάθηκαν οι φάκελοι με τα προσωπικά στοιχεία κορυφαίων στελεχών-1
Η εκτελεστική διευθύντρια της Europol, Κατρίν ντε Μπολ. (AP Photo/Peter Dejong)

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «μερικοί από τους χαμένους φακέλους επανεμφανίστηκαν όταν ένας πολίτης τους βρήκε εγκαταλελειμμένους σε δημόσιο χώρο στη Χάγη και τους παρέδωσε σε τοπικό αστυνομικό τμήμα».

Αποστολή της Europol, όπως είναι ευρέως γνωστός ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου, είναι, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα της, «να στηρίζει τις ενέργειες των κρατών-μελών της στον τομέα της πρόληψης και της καταπολέμησης όλων των μορφών του σοβαρού διεθνούς και οργανωμένου εγκλήματος, του κυβερνοεγκλήματος και της τρομοκρατίας».

«Η Europol είναι μια από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συντονίζει σημαντικές διεθνείς έρευνες και επιχειρήσεις με εθνικές αστυνομικές Αρχές και εταίρους όπως η Interpol και το FBI», σημειώνει από την πλευρά του το Politico, υπογραμμίζοντας ότι ακριβώς για αυτόν τον λόγο κάθε παραβίαση/διαρροή δεδομένων και κάθε συμβάν ασφαλείας αποκτούν πρόσθετη αξία.

Πέρα από τον φάκελο της διευθύντριας Κατρίν ντε Μπολ, είχαν κάνει επίσης φτερά και οι φάκελοι των υποδιευθυντών Γιούργκεν Εμπνερ, Αντρέι Λίντα και Ζαν Φιλίπ Λεκούφ.  

Στους φακέλους που εξαφανίστηκαν λέγεται ότι υπήρχαν στοιχεία σχετικά με την οικογενειακή κατάσταση, τον τόπο κατοικίας, τα στοιχεία επικοινωνίας, την εκπαίδευση και την προϋπηρεσία των στελεχών.

Επειτα από την εν λόγω «διαρροή», ο επικεφαλής του τμήματος ανθρωπίνων πόρων της Europol, Μασιμιλιάνο Μπετίν, τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με ένα σενάριο μάλιστα το οποίο αναφέρει το Politico, κάποιοι μπορεί να πήραν τους φακέλους με στόχο να πλήξουν προσωπικά τον Μπετίν ο οποίος ήταν άλλοτε υψηλά ιστάμενο στέλεχος των ιταλικών αστυνομικών δυνάμεων.     

Πηγή: Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή