Κομισιόν: Αδεια άνευ αποδοχών για τον Ντιντιέ Ρέιντερς – Διεκδικεί θέση γ.γ. στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Κομισιόν: Αδεια άνευ αποδοχών για τον Ντιντιέ Ρέιντερς – Διεκδικεί θέση γ.γ. στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Αδεια άνευ αποδοχών ζήτησε από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, προκειμένου να μετάσχει στη διαδικασία εκλογής του επόμενου γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 25 Απριλίου

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδεια άνευ αποδοχών ζήτησε από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, προκειμένου να μετάσχει στη διαδικασία εκλογής του επόμενου γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 25 Απριλίου.

Η επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με έδρα το Στρασβούργο, ανακοίνωσε στις 26 Μαρτίου ότι ο Ντιντιέ Ρέιντερς είναι μεταξύ των τριών πρώτων υποψηφίων για τη θέση. Ο Ρέιντερς ανταγωνίζεται τον Ελβετό Αλέν Μπερσέ και τον Εσθονό Ιντρέκ Σαάρ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν του χορήγησε άδεια άνευ αποδοχών αφού έλαβε υπόψη τη δέσμευση του επιτρόπου Ρέιντερς να μη συμμετέχει άμεσα και έμμεσα σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που συνδέεται με την προεκλογική εκστρατεία έως τις 25 Απριλίου καθώς και ότι θα διασφαλίσει ότι καμία τέτοια δραστηριότητα δεν θα διεξαχθεί εξ ονόματός του ενώ θα λάβει κάθε πρόσθετο μέτρο που μπορεί να είναι αναγκαίο για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αντίληψη σύγκρουσης συμφερόντων. Η Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε, εξάλλου, ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εξακολουθούν να ισχύουν οι σχετικές διατάξεις των Συνθηκών και του κώδικα δεοντολογίας για τα μέλη της Κομισιόν.

Η Επιτροπή ενημέρωσε, παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την προσωρινή αποχώρηση του επιτρόπου από τις εργασίες της.

Η τελική ψηφοφορία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, η οποία συγκεντρώνει εκπροσώπους και από τις 46 χώρες-μέλη, έχει προγραμματιστεί πάντως για τον Ιούνιο.

Ο φιλελεύθερος Ντιντιέ Ρέιντερς είχε επιχειρήσει να εκλεγεί στην εν λόγω θέση και το 2019, όταν ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών και Αμυνας του Βελγίου. Εξελέγη όμως τότε η Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς από την Κροατία.

Η Κομισιόν, πάντως, δεν ανακοίνωσε ποιο μέλος του Κολλεγίου των επιτρόπων θα αντικαταστήσει τον Ρέιντερς έως τις 25 Απριλίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή