Γάζα: Οταν σκοτώνει η ανθρωπιστική βοήθεια

Γάζα: Οταν σκοτώνει η ανθρωπιστική βοήθεια

Νεκροί Παλαιστίνιοι κυνηγώντας πακέτα τροφίμων από ρίψεις στη Γάζα

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άμεση απειλή γενικευμένου λιμού στη Γάζα και ο περιορισμός στο ελάχιστο των χερσαίων ροών ανθρωπιστικής βοήθειας από τον ισραηλινό στρατό οδήγησαν τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ιορδανία και άλλες χώρες να προσφύγουν σε ρίψεις πακέτων τροφίμων από αέρος. Ωστόσο είναι πολύ συζητήσιμο αν το όφελος είναι μεγαλύτερο από το κακό.

Στις 8 Μαρτίου το αλεξίπτωτο ενός από τα πακέτα που έπεσαν από αεροπλάνο δεν άνοιξε, με συνέπεια να σκοτωθούν πέντε Παλαιστίνιοι που έτρεξαν να παραλάβουν τα τρόφιμα. Δεν επρόκειτο για μεμονωμένο κρούσμα. Την Τρίτη οι Αρχές της Γάζας ανέφεραν ότι τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο εναγώνιο κυνηγητό της βοήθειας. Από αυτούς οι 12 πνίγηκαν καθώς έπεσαν στη θάλασσα για να μαζέψουν πακέτα που έπεσαν εκεί, ενώ άλλοι έξι ποδοπατήθηκαν στις χαώδεις σκηνές που διαδραματίστηκαν στη στεριά γύρω από τα ποθητά τρόφιμα.

Η Χαμάς ζήτησε από τις ξένες χώρες να σταματήσουν τις αεροπορικές ρίψεις, που ούτως ή άλλως δεν καλύπτουν παρά ελάχιστο κλάσμα των απαιτούμενων τροφίμων, και να ανοίξουν χερσαίοι διάδρομοι. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν τονίσει κατ’ επανάληψη ότι ούτε οι ρίψεις από αέρος ούτε η δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου από τη Λάρνακα της Κύπρου προς τη Γάζα συνιστούν εναλλακτική λύση στα φορτηγά που μεταφέρουν πολύ μεγαλύτερη βοήθεια, πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο φθηνά, από τη στεριά.

Αυτή τη θέση υιοθέτησε και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν κατά τη συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιόαβ Γκάλαντ στο Πεντάγωνο, το βράδυ της Τρίτης. «Στη Γάζα σήμερα ο αριθμός των αμάχων που σκοτώνονται είναι αδικαιολόγητα μεγάλος και η ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας που διανέμεται αδικαιολόγητα μικρή», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος, τονίζοντας ότι «η Γάζα υφίσταται ανθρωπιστική καταστροφή και η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς».

Μπαράζ ρουκετών της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ ύστερα από βομβαρδισμούς των Ισραηλινών στον νότιο Λίβανο που σκότωσαν επτά ανθρώπους.

Από την πλευρά του ο Γκάλαντ προσπάθησε να ρίξει τους τόνους στις αμερικανοϊσραηλινές σχέσεις που έχουν μπει σε περίοδο εντάσεων, ιδιαίτερα μετά τη στροφή της στάσης των ΗΠΑ που επέτρεψε τη λήψη απόφασης για εκεχειρία από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Με τις ΗΠΑ έχουμε κατά 100% κοινές αξίες και κατά 99% κοινά συμφέροντα», δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ρεπορτάζ του CNN αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις της Ντόχα για εκεχειρία, παρότι έχουν καθηλωθεί σε νεκρό σημείο, συνεχίζονται. Διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο κανάλι ανέφεραν ότι στον τελευταίο γύρο των συνομιλιών το Ισραήλ δέχθηκε εκεχειρία έξι εβδομάδων, στη διάρκεια των οποίων θα απελευθερώνονταν 40 Ισραηλινοί όμηροι και 700 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν καταδικαστεί σε ισόβια.

Ωστόσο λιβανέζικα και ισραηλινά Μέσα έγραφαν ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν προτίθεται να προχωρήσει σε πρόσθετες υποχωρήσεις στη Χαμάς και προσανατολίζεται να δώσει το πράσινο φως για εισβολή χερσαίων δυνάμεων στη Ράφα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου. Νωρίς το πρωί η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε δεκάδες ρουκέτες στο χωριό Κιριάτ Σμόνα του βόρειου Ισραήλ ως απάντηση στα ισραηλινά πλήγματα στο χωριό Χεμπαρίγια του νότιου Λιβάνου, όπου σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι. Ενας 25χρονος Ισραηλινός έχασε τη ζωή του από τα πυρά της σιιτικής οργάνωσης.

Στο μεταξύ, το Ισραήλ αντέδρασε έντονα στις αποκαλύψεις για τη σεξουαλική βία που υπέστη η 40χρονη Ισραηλινή δικηγόρος Αμίτ Σουσάνα από δεσμώτες της, ενώ ήταν όμηρος της Χαμάς. «Πρόκειται για μια φρικτή μαρτυρία, είναι ένα σήμα συναγερμού, μια έκκληση στον κόσμο να δράσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι. Η συνέντευξη της Σουσάνα στους New York Times, όπου αποκάλυψε λεπτομέρειες γύρω από τη σεξουαλική βία και την ταπείνωση που υπέστη, έγινε πρώτο θέμα από πολλές ισραηλινές εφημερίδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή