Πούτιν: Δεν θέλουμε πόλεμο με το ΝΑΤΟ

Πούτιν: Δεν θέλουμε πόλεμο με το ΝΑΤΟ

Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι τα F-16 που θα δοθούν στην Ουκρανία και οι βάσεις τους θα είναι νόμιμοι στόχοι της Ρωσίας

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία δεν πρόκειται να επιτεθεί σε καμία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά είναι υποχρεωμένη να θεωρήσει νόμιμους στόχους τα F-16 των Δυτικών που θα χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία, οπουδήποτε κι αν θα βρίσκονται οι βάσεις τους. Αυτό διεμήνυσε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη διάρκεια επίσκεψής του σε ρωσική αεροπορική βάση.

«Οι δηλώσεις (Δυτικών αξιωματούχων) περί υποτιθέμενης πρόθεσής μας να επιτεθούμε σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα –η Πολωνία, τα κράτη της Βαλτικής και οι Τσέχοι εμφανίζονται τρομαγμένοι– ύστερα από την Ουκρανία είναι απόλυτη ανοησία», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια συνομιλίας του με πιλότους της πολεμικής αεροπορίας, θυμίζοντας ότι οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ είναι δεκαπλάσιες των ρωσικών. Ερωτηθείς για τα αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα F-16 που πρόκειται να παραδοθούν στην Ουκρανία, απάντησε ότι δεν πρόκειται να ανατρέψουν τα δεδομένα της σύγκρουσης.

«Αν τους δώσουν τα F-16 –μιλούν γι’ αυτό και φαίνεται ότι εκπαιδεύουν πιλότους στη χρήση τους–, αυτό δεν θα αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης. Θα καταστρέψουμε τα αεροπλάνα, όπως καταστρέφουμε σήμερα άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και πολλαπλούς εκτοξευτήρες πυραύλων. Φυσικά, αν τα F-16 χρησιμοποιούνται από αεροδιαδρόμους τρίτων χωρών θα είναι νόμιμοι στόχοι μας, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται», προειδοποίησε.

Λίγο νωρίτερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είχε δηλώσει ότι τα F-16 πρόκειται να φτάσουν στη χώρα του κατά τους προσεχείς μήνες. Η Δανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία και το Βέλγιο είναι μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ που έχουν υποσχεθεί τη χορήγηση αεροσκαφών αυτού του τύπου στο Κίεβο.

Δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι οι Ρώσοι έχουν ξεκινήσει εκστρατεία παραπληροφόρησης της δυτικής κοινής γνώμης γύρω από τη βοήθεια στην Ουκρανία, επιδιώκοντας να ενισχύσουν πολιτικούς και ρεύματα που αντιτίθενται σ’ αυτήν. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται από τη Μόσχα στην αμερικανική κοινή γνώμη, λόγω των επικείμενων εκλογών για την προεδρία και το Κογκρέσο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που επικαλείται εκθέσεις μυστικών υπηρεσιών και γνώμες ειδικών, οι Ρώσοι χρησιμοποιούν ομάδες του δικτύου Doppelganger (Σωσίας), οι οποίες δημιουργούν ιστοσελίδες που μοιάζουν πάρα πολύ με εκείνες γνωστών μέσων ενημέρωσης της Δύσης για να διαδώσουν επιχειρήματα εναντίον της βοήθειας στην Ουκρανία και υπέρ της απόσυρσης από το ΝΑΤΟ.

Ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης για το Ουκρανικό ενόψει αμερικανικών εκλογών «βλέπουν» αξιωματούχοι και ειδικοί στην Ουάσιγκτον.

Στη Ρωσία, η Κεντρική Ανακριτική Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι εντόπισε ενδείξεις που συνηγορούν υπέρ της εικασίας ότι οι τρομοκράτες που σκότωσαν τουλάχιστον 143 ανθρώπους στο συναυλιακό κέντρο Crocus City Hall της Μόσχας, την περασμένη Παρασκευή, συνδέονταν με «Ουκρανούς εθνικιστές». Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δράστες είχαν λάβει σημαντικά ποσά χρημάτων και κρυπτονομισμάτων μέσω Ουκρανίας. Οι αρχές του Κιέβου αρνούνται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη.

«Ανόητος» ισχυρισμός

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, χαρακτήρισε «ανοησία» τον ρωσικό ισχυρισμό περί ουκρανικού δακτύλου, υποστηρίζοντας ότι το Ισλαμικό Κράτος, που ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό, είναι «ο μόνος υπεύθυνος». Ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ ειδοποίησαν έγκαιρα, με γραπτό μήνυμα, τη Μόσχα για επικείμενη επίθεση εξτρεμιστών.

Χθες οι ρωσικές αρχές απαγόρευσαν τη λειτουργία 11 καναλιών της διαδικτυακής πλατφόρμας Telegram, υποστηρίζοντας ότι είχαν «τρομοκρατικό περιεχόμενο». Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, συνέστησε δημόσια στον ιδιοκτήτη του Telegram, Πάβελ Ντούροφ, να είναι «πιο προσεκτικός» στο μέλλον. «Θα περιμέναμε μεγαλύτερη προσοχή από τον Πάβελ Ντούροφ, γιατί αυτό το μοναδικό τεχνολογικό επίτευγμα, που ξεπήδησε μπροστά στα μάτια της γενιάς μας, γίνεται ολοένα και περισσότερο εργαλείο στα χέρια τρομοκρατών», δήλωσε ο Πεσκόφ. Γεννημένος στη Ρωσία, ο 39χρονος Ντούροφ μετέφερε την εταιρεία του στο Ντουμπάι, ενώ ο ίδιος έχει αποκτήσει υπηκοότητα της Γαλλίας και των Εμιράτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή