Με χειροπέδες ξανά η Ιταλίδα ακτιβίστρια

Με χειροπέδες ξανά η Ιταλίδα ακτιβίστρια

Η Ιλάρια Σάλις αντιμετωπίζει κάθειρξη 24 ετών για αντιφασιστική δράση, ενώ η ουγγρική δικαιοσύνη αρνείται την κατ’ οίκον κράτησή της

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΓΓΑΡΙΑ. Την αποφυλάκιση υπό όρους της Ιταλίδας ακτιβίστριας Ιλάρια Σάλις, που κρατείται σε ουγγρικές φυλακές από τον Φεβρουάριο του 2023, αρνήθηκε χθες δικαστήριο της Βουδαπέστης, απορρίπτοντας αίτημα του συνηγόρου της για κατ’ οίκον κράτηση της πελάτισσάς του στην Ιταλία με τη χρήση ηλεκτρονικής συσκευής εντοπισμού και την παρακολούθηση της δίκης μέσω βίντεο.

Η 39χρονη εκπαιδευτικός από τη Μόντσα της βόρειας Ιταλίας κατηγορείται για την επίθεση εναντίον δύο ανδρών και την πρόκληση σωματικών βλαβών. Τα θύματα της Σάλις γιόρταζαν την Ημέρα της Τιμής της 11ης Φεβρουαρίου, επέτειος των οπαδών του ναζισμού στη μνήμη της θνησιγενούς αντεπίθεσης των γερμανικών δυνάμεων την ημέρα εκείνη του 1945, στην προσπάθειά τους να σπάσουν τον κλοιό του Κόκκινου Στρατού γύρω από το Βερολίνο. Στις τελετές συμμετέχουν παραδοσιακά Ούγγροι και άλλοι Ευρωπαίοι ναζί, τιμώντας έτσι την παρουσία του ουγγρικού στρατού στο πλευρό της Βέρμαχτ μέχρι το 1944. Τα θύματα της Σάλις αρνήθηκαν να καταθέσουν μήνυση εναντίον της, υποχρεώνοντας την εισαγγελία να κινηθεί αυτεπάγγελτα.

Η Ημέρα της Τιμής γιορτάζεται ανελλιπώς στην Ουγγαρία από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Τα τελευταία χρόνια η εξτρεμιστική γιορτή άρχισε να προσελκύει αντιφασίστες διαδηλωτές από όλη την Ευρώπη. Κοινό μυστικό μεταξύ ακραίων εθνικιστικών κύκλων στην Ευρώπη αποτελούσε η ανοχή των ουγγρικών αρχών στην παρουσία τους για την ετήσια γιορτή. Το 2022, όμως, η κυβέρνηση της Βουδαπέστης ακύρωσε τις εκδηλώσεις των νοσταλγών του ναζισμού, επικαλούμενη φόβους για εκτεταμένες ταραχές.

Η Σάλις, που έχει στο ενεργητικό της καταδίκες στην Ιταλία για αντιφασιστικό ακτιβισμό και αυτοχαρακτηρίζεται αναρχική, κινδυνεύει με κάθειρξη 24 ετών εφόσον καταδικαστεί, μετά την άρνησή της να αποδεχθεί εξωδικαστικό συμβιβασμό με την εισαγγελία, που θα την οδηγούσε στις φυλακές για 11 χρόνια.

Η δίκη αναβλήθηκε για τις 24 Μαΐου. Στην έναρξη της διαδικασίας, η Ιταλίδα κατηγορουμένη οδηγήθηκε με χειροπέδες στο εδώλιο, με φρουρό να την κρατά με αλυσίδα συνδεδεμένη με τα δεσμά της.

Γερμανός συγκατηγορούμενος της Σάλις καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση, αφού αποδέχθηκε τη συμφωνία που του προσέφερε η εισαγγελία. Η Ιταλίδα ακτιβίστρια κρατήθηκε αρχικά σε απαρχαιωμένη φυλακή των σοσιαλιστικών ετών, για να μεταχθεί αργότερα σε πιο σύγχρονο σωφρονιστήριο, ύστερα από κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή