Επίσκεψη του Ερντογάν στις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου, ανακοίνωσε η Αγκυρα

Επίσκεψη του Ερντογάν στις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου, ανακοίνωσε η Αγκυρα

Η επίσκεψη στην Ουάσιγκτον τον Μάιο θα είναι η πρώτη του Ερντογάν από το 2019, όταν είχε συναντηθεί με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9 Μαΐου, δήλωσε σήμερα Παρασκευή Τούρκος αξιωματούχος ασφαλείας, ανακοινώνοντας επίσημα την πρώτη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στον Λευκό Οίκο υπό τον Μπάιντεν.

Ο Ερντογάν είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ το 2019, στη διάρκεια της οποίας είχε συναντηθεί με τον τότε πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο διατηρεί καλές προσωπικές σχέσεις.

«Ξεπάγωμα»

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ, που επί μακρόν ήταν τεταμένες, λόγω διαφορών σε σειρά θεμάτων, έχουν «ξεπαγώσει», αφότου η Αγκυρα επικύρωσε το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Ιανουάριο. Η επικύρωση ήρθε με καθυστέρηση 20 μηνών, που είχε προκαλέσει απογοήτευση στην Ουάσινγκτον.

Εντάσεις εξακολουθούν να υφίστανται, μεταξύ άλλων, για τη βόρεια Συρία, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις συμμαχούν με Κούρδους μαχητές, τους οποίους η Αγκυρα θεωρεί τρομοκράτες.

Η Ουάσιγκτον έχει επίσης πιέσει την Αγκυρα να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τη διαμετακόμιση αγαθών προς τη Ρωσία που, όπως λέει, χρησιμοποιούνται για τις πολεμικές επιχειρήσεις της Μόσχας στην Ουκρανία.

Συνομιλίες 

Ο αξιωματούχος δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για την επίσκεψη, ωστόσο ανέφερε ότι ο κορυφαίος αξιωματούχος των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Ιμπραήμ Καλίν θα συναντηθεί με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για συνομιλίες σχετικά με την προγραμματισμένη επίσκεψη και άλλα διμερή ζητήματα.

Χθες Πέμπτη και σήμερα Παρασκευή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο υπουργός Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ είχαν επίσης συνάντηση με την αμερικανική αντιπροσωπεία.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την Ουάσιγκτον και την αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα σχετικά με την επίσκεψη.

Μέση Ανατολή και F-16

Σύμφωνα με αναλυτές, ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν είναι πιθανό να συζητήσουν σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, εν μέσω έντονα επικριτικών σχολίων του Ερντογάν για τις ενέργειες του Ισραήλ.

Επίσης, στο επίκεντρο θα βρεθεί η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατα εγκριθείσας αγοράς από την Τουρκία αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή