Η Ευρώπη να προετοιμάζεται για πόλεμο, λέει ο Τουσκ

Η Ευρώπη να προετοιμάζεται για πόλεμο, λέει ο Τουσκ

«Δεν θέλω να τρομάξω κανέναν αλλά ο πόλεμος δεν είναι πια μια έννοια που ανήκει στο παρελθόν», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, υποστήριξε σήμερα, υπό μορφή προειδοποίησης, ότι η Ευρώπη βρίσκεται στον προθάλαμο ενός πολέμου τον οποίο όμως ακόμη δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει.

«Δεν θέλω να τρομάξω κανέναν, αλλά ο πόλεμος δεν είναι πλέον μια έννοια που ανήκει στο παρελθόν», είπε ο Τουσκ στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τον Πολωνό ηγέτη, «κυριολεκτικά οποιοδήποτε σενάριο είναι πιθανό» πια, ενώ είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τέτοια κατάσταση μετά το 1945.

Με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, Δυτικοί σύμμαχοι και ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ολοένα περισσότερο για το ενδεχόμενο μιας πιθανής διάχυσης της βίας, παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί οποιαδήποτε πρόθεση επίθεσης στο ΝΑΤΟ.

Ο Τουσκ υποστηρίζει πάντως από την πλευρά του ότι η Ευρώπη ακόμη δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την απειλή, ενώ την περασμένη εβδομάδα, ένας ρωσικός πύραυλος εισήλθε στον πολωνικό εναέριο χώρο.

«Η Ευρώπη έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι το πρώτο βήμα είναι οι χώρες του ΝΑΤΟ να ανταποκριθούν όλες στον στόχο με βάση τον οποίο θα πρέπει να ξοδεύουν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα.

«Τα επόμενα δύο χρόνια θα κρίνουν τα πάντα. Εάν δεν μπορέσουμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία με αρκετό οπλισμό και με πυρομαχικά, εάν η Ουκρανία χάσει, κανείς στην Ευρώπη δεν θα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

«Είτε ο Τζο Μπάιντεν κερδίσει τις επόμενες εκλογές στις ΗΠΑ είτε ο Ντόναλντ Τραμπ, η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει περισσότερα όσον αφορά την άμυνα», προσέθεσε ο Τουσκ.

Με πληροφορίες από Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή