Ενας χρόνος από τη σύλληψη του Εβαν Γκέρσκοβιτς: Σκληρές ανακοινώσεις από τις ΗΠΑ

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωσή του», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αναφερόμενος στον δημοσιογράφο της Wall Street Journal που κρατείται από πέρυσι σε φυλακές στη Μόσχα

Η αμερικανική προεδρία εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη σύλληψη του δημοσιογράφου της Wall Street Journal, Εβαν Γκέρσκοβιτς, στη Ρωσία.

Ο 32χρονος Γκέρσκοβιτς συνελήφθη στις 29 Μαρτίου του 2023 από τη ρωσική FSB και έκτοτε κρατείται σε φυλακές στη Μόσχα με την κατηγορία της κατασκοπείας την οποία ωστόσο τόσο ο ίδιος όσο και η Wall Street Journal απορρίπτουν κατηγορηματικά. Η FSB επιμένει να υποστηρίζει, αντιθέτως, ότι ο Γκέρσκοβιτς επιχείρησε να αποκτήσει πρόσβαση σε ρωσικά στρατιωτικά μυστικά.

Η οικογένεια του δημοσιογράφου, με επιστολή της προς τους αναγνώστες της Wall Street Journal, υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη για την απελευθέρωσή του, ενώ μόλις την περασμένη Τρίτη ρωσικό δικαστήριο παρέτεινε ως τις 30 Ιουνίου την κράτηση του δημοσιογράφου.

«Οπως έχω πει και στους γονείς του Εβαν, δεν θα σταματήσω να ελπίζω. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε κάθε ημέρα για να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωσή του», σημείωσε, από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αποκηρύσσοντας την κράτηση του δημοσιογράφου ως «άδικη και παράνομη». Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, η Μόσχα επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τον Γκέρσκοβιτς ως διαπραγματευτικό χαρτί ενάντια στις ΗΠΑ, εκβιάζοντας την Ουάσιγκτον με σκοπό την εξασφάλιση άλλων ανταλλαγμάτων.

Μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, προερχόμενα και από τα δύο κόμματα, συμπεριλαμβανομένων του ηγέτη της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, και του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, εξέδωσαν και εκείνα από την πλευρά τους κοινή ανακοίνωση με την οποία επικρίνουν την κράτηση του Γκέρσκοβιτς ως «αβάσιμη και άδικη».

Με πληροφορίες από Reuters