ΗΠΑ: Ρεκόρ δωρεών στην εκδήλωση των τριών προέδρων

ΗΠΑ: Ρεκόρ δωρεών στην εκδήλωση των τριών προέδρων

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με προσκεκλημένους τους πρώην προέδρους Μπαράκ Ομπάμα και Μπιλ Κλίντον, συγκεντρώθηκε το ποσό των 25 εκατ. δολαρίων.

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Επίδειξη δύναμης πραγματοποίησε η προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Τζο Μπάιντεν ολοκληρώνοντας «την πιο επιτυχημένη εκδήλωση συγκέντρωσης προεκλογικών κεφαλαίων στην αμερικανική ιστορία», σύμφωνα με στελέχη της. Η εκστρατεία του Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε το ποσόν των 25 εκατ. δολαρίων κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με προσκεκλημένους τους πρώην προέδρους Μπαράκ Ομπάμα και Μπιλ Κλίντον.

Περισσότερα από 5.000 άτομα παρευρέθησαν στην εκδήλωση στον συναυλιακό χώρο Ράδιο Σίτι της Νέας Υόρκης, με τους προσκεκλημένους να πληρώνουν από 225 μέχρι και 500.000 δολάρια για το προνόμιο να συναντηθούν με τον πρόεδρο και τους Δημοκρατικούς προκατόχους του. Τα έσοδα της εκδήλωσης λειτουργούν ως υπενθύμιση της συντριπτικής οικονομικής υπεροχής που απολαμβάνει ο πρόεδρος Μπάιντεν επί του επικρατέστερου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Οσοι δαπάνησαν πάνω από 100.000 δολάρια για να βρεθούν στην εκδήλωση είχαν τη δυνατότητα να φωτογραφηθούν με τους τρεις προέδρους, με τη θρυλική φωτογράφο Ανι Λίμποβιτς να απαθανατίζει τους δωρητές με τους πρώην και τον νυν πρόεδρο. Οι τρεις πρόεδροι έγιναν δεκτοί με ηχηρές επευφημίες όταν εισήλθαν μαζί στην αίθουσα.

Πρώτος μίλησε ο πρώην πρόεδρος Ομπάμα, επαινώντας το έργο και τον χαρακτήρα του πάλαι ποτέ αντιπροέδρου του και σημερινού υποψηφίου. «Να μην ξεχάσω επίσης να σας πω ότι ο Μαύρος Μπράντον –παρατσούκλι του Μπάιντεν στο Διαδίκτυο– είναι αληθινός», έκλεισε την ομιλία του ο Ομπάμα, καθώς οι τρεις πρόεδροι φορούσαν ταυτόχρονα γυαλιά ηλίου, σήμα κατατεθέν του Μπάιντεν και δημοφιλές meme στο Διαδίκτυο.

Παρότι στελέχη της εκστρατείας Μπάιντεν δεν εξήγησαν πώς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα έσοδα της βραδιάς στη Νέα Υόρκη αποτελούν ιστορικό ρεκόρ, ο αντιπρόεδρος της εκστρατείας και παραγωγός του Χόλιγουντ, Τζέφρι Κάτσενμπεργκ, περιέγραψε την εκδήλωση ως απτή απόδειξη της δυναμικής του Μπάιντεν.

Πάνω από 5.000 άτομα στο Ράδιο Σίτι της Νέας Υόρκης, που πλήρωσαν από 225 μέχρι 500.000 δολάρια για το προνόμιο να συναντηθούν με τον πρόεδρο και τους Δημοκρατικούς προκατόχους του.

«Οι ιστορικές αυτές δωρεές αποτελούν απόδειξη του ενθουσιασμού που συνοδεύει την υποψηφιότητα του προέδρου Μπάιντεν και της αντιπροέδρου Χάρις, καθώς και της πρωτοφανούς προεκλογικής χρηματοδοτικής μηχανής που κατασκευάσαμε. Σε αντίθεση με τον αντίπαλό μας, κάθε δολάριο που συγκεντρώνουμε κατευθύνεται στην ενημέρωση των ψηφοφόρων προκειμένου να γνωρίσουν το ιστορικό έργο του προέδρου, το όραμά του για το μέλλον και να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της αναμέτρησης», είπε μιλώντας στη Washington Post ο Κάτσενμπεργκ, επικρίνοντας εμμέσως τον Τραμπ και την αξιοποίηση προεκλογικών κεφαλαίων για την αποπληρωμή δικαστικών δαπανών. Η εκδήλωση στη Νέα Υόρκη αποτέλεσε το επιστέγασμα ευρύτερης προσπάθειας της εκστρατείας Μπάιντεν, που εγκαινιάσθηκε στην ομιλία για την Κατάσταση του Εθνους στις 7 Μαρτίου και έχει σκοπό να διασκεδάσει ανησυχίες για την ηλικία του 81χρονου προέδρου και την υποχώρηση των ποσοστών δημοτικότητάς του.

Στην εκδήλωση της Νέας Υόρκης συμμετείχαν και μουσικοί καλεσμένοι, όπως η Κουίν Λατίφα, η Λίζο και ο Μπεν Πλατ. Η κωμικός Μίντι Κέιλιν, που προλόγισε την εκδήλωση, αστειεύθηκε ότι είναι ευχάριστο «να βρίσκεται κανείς σε ένα δωμάτιο με τόσους πλούσιους». Πάρτι μετά το τέλος της εκδήλωσης παρέθεσε η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν με προσκεκλημένο καλλιτέχνη τον dj D-Nice.

Ο κωμικός και παρουσιαστής Στίβεν Κολμπέρ συντόνισε συζήτηση των Μπάιντεν, Ομπάμα και Κλίντον. Κατά τη διάρκεια της στρογγυλής τράπεζας, όμως, ακτιβιστές υπέρ των Παλαιστινίων διέκοψαν την εκδήλωση φωνάζοντας συνθήματα, προτού αποπεμφθούν από την αίθουσα. Πλήθος διαδηλωτών βρισκόταν έξω από το θέατρο Ράδιο Σίτι, για να εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά του για τον χειρισμό του πολέμου στη Γάζα και την ολιγωρία της Ουάσιγκτον να ωθήσει το Ισραήλ σε εκεχειρία.

Η εκστρατεία Μπάιντεν αποφάσισε να στρατολογήσει τον Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να ενισχύσει τη χρηματοδότησή της, εκμεταλλευόμενη το πιστοποιημένο χάρισμα του Ομπάμα απέναντι στους δωρητές. Το περασμένο φθινόπωρο, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε προσφέρει τις υπηρεσίες του στον πρώην αντιπρόεδρό του αφού εξέφρασε ανησυχίες για την κατάσταση της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Ομπάμα είχε συμμετάσχει σε χρηματοδοτική περιοδεία με τίτλο «Γνωρίστε τους προέδρους» τον Δεκέμβριο, που συγκέντρωσε 3 εκατ. δολάρια.

Παρότι στελέχη της εκστρατείας των Ρεπουμπλικανών παραδέχονται την ανάγκη κάλυψης της χρηματοδοτικής διαφοράς που τους χωρίζει από τους Δημοκρατικούς, τα ίδια αυτά στελέχη απέρριπταν την εκδήλωση στο Ράδιο Σίτι ως συνάθροιση πολιτικών απολιθωμάτων. «Οι τρεις άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για τον θάνατο, την καταστροφή και τον πόνο σε όλο τον κόσμο», έγραψε εκπρόσωπος του Τραμπ στην πλατφόρμα Χ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή