Ολλανδία: Εληξε «ειρηνικά» το περιστατικό ομηρίας στην παμπ

Ολλανδία: Εληξε «ειρηνικά» το περιστατικό ομηρίας στην παμπ

Ο φερόμενος ως δράστης συνελήφθη νωρίτερα σήμερα Σάββατο, αρκετές ώρες μετά την εισβολή του σε παμπ στην πόλη Εντε της ανατολικής Ολλανδίας

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίσιο τέλος είχε νωρίτερα σήμερα Σάββατο το περιστατικό ομηρίας σε παμπ στο κέντρο της πόλης Εντε της ανατολικής Ολλανδίας με τη σύλληψη του φερόμενου ως δράστη, ο οποίος ήταν γνωστός στις Αρχές και έχει ήδη καταδικαστεί για απειλητική συμπεριφορά.

Διενεργείται έρευνα για τα κίνητρά του και την ψυχολογική του κατάσταση.

Φορώντας κουκούλα που κάλυπτε τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και με τα χέρια ψηλά, ο άνδρας βγήκε από την παμπ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANP. Αμέσως μετά την έξοδό του, δυνάμεις της αστυνομίας του πέρασαν χειροπέδες. 

Μαζί με τον συλληφθέντα εξήλθε επίσης ένας όμηρος.

«Ο τελευταίος όμηρος μόλις απελευθερώθηκε. Ενα άτομο έχει συλληφθεί», ανέφερε ανακοίνωση της αστυνομίας, προσθέτοντας πως «δεν μπορούμε να μοιραστούμε περισσότερες πληροφορίες αυτή τη στιγμή».

Λίγη ώρα νωρίτερα, άλλα τρία άτομα είχαν απελευθερωθεί. Ηταν τρεις νεαροί, εργαζόμενοι στο νυχτερινό κέντρο, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις.

Η αστυνομία και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Εντε, η οποία απέχει περίπου 80 χλμ από το Αμστερνταμ, βρίσκονταν σε συναγερμό από τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς ο άνδρας εισέβαλε στην παμπ Petticoat λίγη ώρα πριν αυτή κλείσει.

Κρατούσε μαχαίρια και σακίδιο, που αρχικά υπήρχαν αναφορές ότι περιείχε εκρηκτικά, κάτι που στη συνέχεια διαψεύστηκε, ενώ απειλούσε να ανατινάξει τον χώρο.

«Μεγάλο σεβασμό και ευγνωμοσύνη για την αστυνομία, τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και τις ειδικές δυνάμεις που επέλυσαν την κατάσταση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

«Δεν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια»

Ολλανδία: Εληξε «ειρηνικά» το περιστατικό ομηρίας στην παμπ-1
Μέλη των δυνάμεων άμεσης βοήθειας κοντά στο Petticoat (Φωτογραφία από Reuters)

Ο ιδιοκτήτης της παμπ είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα, μιλώντας στην ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf ότι μέλη του προσωπικού του κρατούνταν ως όμηροι.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι υπέθετε πως υπήρχε ένας δράστης, ενώ δεν υπήρξε επίσημη αναφορά για την ύπαρξη εκρηκτικών. «Αυτό θα μπορούσε να αποβεί σε βάρος της ασφάλειας», δήλωσε αξιωματούχος των Αρχών ασφαλείας.

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το κίνητρο. Προς το παρόν, τίποτε δεν δείχνει ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της, την οποία δημοσιοποίησε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Ειδικές μονάδες της αστυνομίας αναπτύχθηκαν στο σημείο, ενώ 150 σπίτια εκκενώθηκαν και ζητήθηκε από τον κόσμο να μείνει μακριά από την περιοχή.

Επιπλέον, λόγω των αστυνομικών επιχειρήσεων, όπου εκτός από ειδικές ομάδες, συμμετείχε και διαπραγματευτής, είχαν διακοπεί τα σιδηροδρομικά δρομολόγια στην πόλη. 

Ολλανδία: Εληξε «ειρηνικά» το περιστατικό ομηρίας στην παμπ-2
REUTERS/Piroschka Van De Wouw

Βίντεο που κυκλοφόρησαν έδειχναν ρομπότ, πιθανώς της μονάδας πυροτεχνουργών, να κινείται κοντά στο σημείο. 

Η Petticoat είναι παμπ όπου συχνάζουν κυρίως νέοι. Το βράδυ της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε εκεί εκδήλωση, η οποία έληξε στις 04.00 τα ξημερώματα.

«Δεν είναι παμπ που θα έδινε αφορμή για μία τέτοια ενέργεια», ανέφεραν μία γυναίκα και ο γιος της, οι οποίοι γνωρίζουν την περιοχή, μιλώντας στην De Telegraaf.

Εκκληση του δημάρχου

Ο δήμαρχος της πόλης, Ρενέ Βέρχαλστ αντέδρασε νωρίτερα με αποτροπιασμό: «Μόλις τώρα απελευθερώθηκαν τρεις όμηροι, αλλά το περιστατικό συνεχίζεται. Μία τρομερή κατάσταση για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Η ανησυχία και οι σκέψεις μου είναι μαζί τους και με τους αγαπημένους τους. Ελπίζω ότι η κατάσταση θα επιλυθεί σύντομα και με ασφάλεια».

Ο Βέρχαλστ κάλεσε παράλληλα τον κόσμο να είναι προσεκτικός όσον αφορά τα βίντεο που κυκλοφορούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Βλέπουμε πολλά βίντεο από το περιστατικό να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Προτρέπω τον κόσμο να είναι πολύ προσεκτικός. Οι όμηροι που είναι πλέον ελεύθεροι έχουν δικαίωμα στην ειρήνη και την ιδιωτική ζωή. Και η αστυνομία θα ήθελε να είναι σε θέση να κάνει σωστά τη δουλειά της».

Παράλληλα, ο δήμαρχος πρόσθεσε: «Εκτός από την ανησυχία μου για τους ομήρους, καταλαβαίνω ότι το περιστατικό έχει αντίκτυπο σε όλους όσοι αναγκάστηκαν ξαφνικά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς και στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στο κέντρο της πόλης, δεδομένου ότι όλα τα καταστήματα παραμένουν κλειστά προς το παρόν. Ελπίζω στην κατανόησή τους γι’ αυτό, ειδικά αυτή την ημέρα πριν από το Πάσχα. Εχουμε ανοίξει το Σπίτι του Συμβουλίου ως καταφύγιο. Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του περιστατικού με ασφαλή και ειρηνικό τρόπο».

Πηγή: Reuters, De Telegraaf

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή