Εκλογές στην Τουρκία: Η αντιπολίτευση «κλειδώνει» τους μεγάλους δήμους

Εκλογές στην Τουρκία: Η αντιπολίτευση «κλειδώνει» τους μεγάλους δήμους

Με καταμετρημένο πάνω από το 50% των ψήφων, ο Ιμάμογλου συγκεντρώνει 50,12% στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και οδεύει προς δεύτερη θητεία.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξασφαλισμένη πρέπει να θεωρείται η νίκη των υποψηφίων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP για τη δημαρχία στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα, με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Τουρκία, όπως εκτιμά το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων.

Με καταμετρημένο πάνω από το 72% των ψήφων, ο Ιμάμογλου συγκεντρώνει 50,37% στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, έναντι του υποψηφίου του AKP του προέδρου Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ, που λαμβάνει 40,9%. Ο Ιμάμογλου οδεύει προς δεύτερη θητεία, διεκδικώντας να παγιωθεί ως ο πολιτικός που μπορεί να αμφισβητήσει την παντοδυναμία του κόμματος του Τούρκου προέδρου. Σχολιάζοντας νωρίτερα το πρώτα αποτελέσματα, δήλωσε πολύ ικανοποιημένος. 

Δεύτερη θητεία φαίνεται να εξασφαλίζει και ο δήμαρχος της Αγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, και αυτός υποψήφιος του CHP. Ο Γιαβάς προηγείται με 58,6% των ψήφων έναντι 33,5% του αντιπάλου του.

Και στη Σμύρνη, ο Κεμίλ Τουγκάι του CHP προηγείται του Χάμζα Ντάγκ με 11 μονάδες. «Νομίζω ότι είναι η αρχή μιας νέας εποχής. Υπάρχουν πολύ παρόμοια αποτελέσματα σε ορισμένες από τις περιοχές μας. Ωστόσο, ακόμη και στη χειρότερη μορφή του, είναι σαφές ότι περισσότερες περιοχές θα είναι δικές μας σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο», είπε ο Τουγκάι.

Οπως τονίζει ο ανταποκριτής της Καθημερινής και του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, τα εκλογικά αποτελέσματα αποτελούν ανατροπή, καθώς για πρώτη φορά από το 2002 το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κερδίζει στην επικράτεια με το ποσοστό να αναμένεται να φτάσει στο 40%.

Εκλογές στην Τουρκία: Η αντιπολίτευση «κλειδώνει» τους μεγάλους δήμους-1

Η ψηφοφορία θεωρήθηκε βαρόμετρο για τη δημοτικότητα του Ερντογάν, ο οποίος επιδίωξε να ανακτήσει τον έλεγχο των βασικών αστικών περιοχών που είχε χάσει από την αντιπολίτευση στις εκλογές πριν από πέντε χρόνια. Η νίκη της αντιπολίτευσης σε Aγκυρα και Κωνσταντινούπολη το 2019, είχε πλήξει την εικόνα του αήττητου προέδρου. Η ίδια εικόνα, επαναλαμβάνεται και σήμερα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT