Ιαπωνία: Η αυτοκρατορική οικογένεια μπήκε στο Instagram – και κάποιοι ήδη απογοητεύτηκαν

Ιαπωνία: Η αυτοκρατορική οικογένεια μπήκε στο Instagram – και κάποιοι ήδη απογοητεύτηκαν

Ο λογαριασμός ακολουθεί την πεπατημένη άλλων βασιλικών οικογενειών ανά τον κόσμο και κυριαρχείται από επισημότητα, πρωτόκολλο και αυτοκρατορικούς... τρόπους. 

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αυτοκρατορική οικογένεια της Ιαπωνίας μπήκε στην εποχή των social media – αλλά όσοι ακόλουθοι είχαν προετοιμαστεί για αποκαλυπτικές selfies, emojis and memes, θα απογοητευτούν. 

Οι πρώτες φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο ντεμπούτο του επίσημου λογαριασμού στο Instagram δεν περιλαμβάνουν casual ενσταντανέ του αυτοκράτορα ούτε ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Αντιθέτως, ο λογαριασμός ακολουθεί την πεπατημένη άλλων βασιλικών οικογενειών ανά τον κόσμο και κυριαρχείται από επισημότητα, πρωτόκολλο και αυτοκρατορικούς… τρόπους. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 宮内庁/ Imperial Household Agency (@kunaicho_jp)

Οι πρώτες 19 αναρτήσεις εμφανίζουν τον αυτοκράτορα Ναρουχίτο και τη σύζυγό του Μασάκο σε πρόσφατες εμφανίσεις τους στο πλαίσιο εκτέλεσης των αυτοκρατορικών καθηκόντων τους. 

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αναρτήσεις δεν περιέχουν κανένα «ζουμερό» παρασκήνιο της ακριβοθώρητης αυτοκρατορικής οικογένειας. Το περιεχόμενο του λογαριασμού περιορίζεται μέχρι στιγμής σε συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους έως εγκαίνια μιας έκθεσης μπονσάι – και δεν αναμένεται να αλλάξει στο μέλλον.

Ο λογαριασμός είναι τόσο «αποστειρωμένος» ώστε κάποιοι νόμιζαν πως επρόκειτο για πρωταπριλιάτικο αστείο – παρότι η πρεμιέρα είχε αναγγελθεί εδώ και ημέρες. «Η IHA (σ.σ Υπηρεσία Αυτοκρατορικού Οίκου – Imperial Household Agency) είναι στο Instagram! Νόμιζα πως ήταν φάρσα πρωταπριλιάτικη» γράφει ένας χρήστης στο Χ για τον λογαριασμό που δεν ακολουθεί άλλους χρήστες ούτε έχει ποστάρει προσώρας περιεχόμενο στο Instagram Stories.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 宮内庁/ Imperial Household Agency (@kunaicho_jp)

Η ιαπωνική μοναρχία έχει μυθικές καταβολές που ιστορούνται πριν από τουλάχιστον δύο χιλιετίες. Ακόμη και σήμερα, οποιαδήποτε δημόσια κριτική στον αυτοκράτορα παραμένει ταμπού στη χώρα.

Αν και ακραία διαδεδομένα σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου και όλα τα κοινωνικά φάσματα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σηματοδοτούν μια αναπάντεχη, σχεδόν άνευ προηγουμένου, αλλαγή στη διαχείριση της δημόσιας εικόνας του αυτοκρατορικού οίκου – η οποία, σύμφωνα με κάποιους, είχε εν μέρει αφετηρία στην αρνητική κάλυψη από τα ΜΜΕ του γάμου γάμο της (τότε) πριγκίπισσας Μάκο με τον Κέι Κομούρο, έναν «κοινό θνητό», το 2021.

Όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος των ανακτόρων στο Γαλλικό Πρακτορείο, με την είσοδό του στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο αρχαίος θεσμός φιλοφοξεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον των νεότερων γενιών. 

Πηγή: Guardian/AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή