Φατίχ Ερμπακάν: Ο άλλος μεγάλος νικητής των τουρκικών εκλογών

Φατίχ Ερμπακάν: Ο άλλος μεγάλος νικητής των τουρκικών εκλογών

Το κόμμα του υιού Ερμπακάν διέσπασε την ισλαμιστική ψήφο και συνέβαλε στην ήττα Ερντογάν

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός από το κύριο κεμαλικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), ένας άλλος μεγάλος νικητής προέκυψε τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία: Πρόκειται για τον λιγότερο γνωστό στην Ελλάδα Φατίχ Ερμπακάν, γιο του άλλοτε πρωθυπουργού της Τουρκίας, Νετσμετίν Ερμπακάν.

Το κόμμα του υιού Ερμπακάν, το «Νέα Ευημερία» (υπενθυμίζεται πως η παράταξη του Νετσμετίν Ερμπακάν αποκαλούνταν «Ευημερία») είναι επίσης ισλαμιστική και αποκόμισε την Κυριακή ένα σημαντικό κομμάτι της ψήφου που μέχρι πρότινος πήγαινε στο κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης, του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο 45χρονος ισλαμιστής πολιτικός έχει ουσιαστικά ανασυστήσει  το κόμμα του πατέρα του και στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής αναδείχθηκε τρίτο κόμμα με πάνω από 6% των ψήφων, ξεπερνώντας καθιερωμένα κόμματα στην Τουρκία όπως το Καλό Κόμμα ή εκείνο των Κούρδων (σε εθνική βάση).

Η «Νέα Ευημερία» μπορεί να μην πήρε το 8,7% που ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ο ηγέτης του, αλλά κέρδισε πολλές τοπικές εκλογές και συνέβαλε σημαντικά στην ήττα της παράταξης Ερντογάν.

«Αυτά τα αποτελέσματα έδειξαν ξεκάθαρα ότι το έθνος μας επέλεξε ξανά την εθνική άποψη και την ευημερία», εκτίμησε μετά τα πρώτα αποτελέσματα. «Εδειξαν επίσης τον δρόμο μας προς την εξουσία», πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα το δεύτερο ισλαμιστικό κόμμα της Τουρκίας, μετά το AKP, το Κόμμα της Νέας Ευημερίας κατήγαγε νίκη σε δύο επαρχίες, και 69 περιφέρειες και πόλεις, συμπεριλαμβανομένης μιας μητροπολιτικής πόλης. Εντύπωση προκάλεσε ότι το κόμμα Ερμπακάν κέρδισε τη δημαρχία τόσο στη Σανλιούρφα, με τον Μεχμέτ Κασέμ Γκιουλπινάρ, όσο και στην Υοσγάτη, με τον Καζέμ Αρσλάν.

Η σημασία της επιρροής του

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι υπάρχουν πολλές τουρκικές επαρχίες όπου το κόμμα της Νέας Ευημερίας είχε άμεσο αντίκτυπο στο εκλογικό αποτέλεσμα, παρόλο που δεν νίκησε, καθώς διέσπασε την ισλαμιστική ψήφο με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στη δεύτερη θέση σε ψήφους το κόμμα του Τούρκου προέδρου.

Τα ποσοστά ψήφου μάλιστα σε κάποιες περιοχές ήταν ιδιαιτέρως εντυπωσιακά για τη «Νέα Ευημερία», με αποκορύφωμα το 33,5% στην περιοχή του Καχραμανμαράς που ήταν το επίκεντρο των περυσινών πολύνεκρων σεισμών. Αυτό δείχνει και την αντίδραση του εκεί πληθυσμού, που αν και υπέρ των ισλαμιστών έχει γυρίσει την πλάτη σε μεγάλο βαθμό στον Ταγίπ Ερντογάν.

Το κόμμα Ερμπακάν κατέγραψε ακόμη πολύ υψηλά ποσοστά στο Ντιουζτσέ, όπου έλαβε το 29,7%, στο Ικόνιο με 23%, στην Μπινγκιόλ και στο Ελαζίγκ με 21%, στην Καισάρεια με 19,8% αλλά και στη Ριζούντα και το Γκαζιαντέπ με 17%.

Εκτιμήσεις πολιτικών παρατηρητών δεν αποκλείουν τη σταδιακή ανάδειξη του κ. Ερμπακάν σε διάδοχο του προέδρου Ερντογάν στον ισλαμιστικό χώρο, δεδομένης της ηλικίας, της οικογενειακής παράδοσης και της σχετικής δημοφιλίας του ηγέτη της «Νέας Ευημερίας».

Πηγή: NTV Haber, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή