Ισραήλ: Διαμαρτυρίες κατά του Νετανιάχου εν μέσω συνομιλιών για εκεχειρία

Ισραήλ: Διαμαρτυρίες κατά του Νετανιάχου εν μέσω συνομιλιών για εκεχειρία

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Ισραήλ απαιτώντας αντικατάσταση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου

4' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το ισραηλινό Κοινοβούλιο χθες, Κυριακή, ζητώντας πρόωρες εκλογές σε μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Κάποιοι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που ζητούσαν «άμεση απομάκρυνση» του Νετανιάχου. Αλλα πλακάτ καλούσαν σε εκλογές, τονίζοντας ότι «εκείνοι που καταστρέφουν δεν μπορεί να είναι οι ίδιοι που θα διορθώσουν».

Ισραήλ: Διαμαρτυρίες κατά του Νετανιάχου εν μέσω συνομιλιών για εκεχειρία-1

Η διαμαρτυρία ήρθε μία ημέρα αφότου χιλιάδες άνθρωποι είχαν βγει στους δρόμους του Τελ Αβίβ, ανεμίζοντας σημαίες και κρατώντας φωτογραφίες των Ισραηλινών ομήρων και πλακάτ που ζητούσαν «συμφωνία για τους ομήρους τώρα».

Ο Ελάντ Ντρέιφους, 25χρονος φοιτητής που διαδήλωσε την Κυριακή στην Ιερουσαλήμ, ανέφερε σε δηλώσεις του στους NYT ότι η διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης σε περίοδο πολέμου ήταν δύσκολη απόφαση, προσθέτοντας ότι «εάν η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ευθύνες της, κάτι πρέπει να αλλάξει».

Συνομιλίες στο Κάιρο και διαμαρτυρία με σκηνές

Ισραήλ: Διαμαρτυρίες κατά του Νετανιάχου εν μέσω συνομιλιών για εκεχειρία-2
Σκηνές έξω από το ισραηλινό Κοινοβούλιο, Κνεσέτ (φωτογραφία από Reuters).

Οι διαμαρτυρίες στην Ιερουσαλήμ, οι οποίες έχει προγραμματιστεί να συνεχιστούν μέχρι την Τετάρτη τουλάχιστον, ήρθαν τη στιγμή που ξεκίνησαν και πάλι συνομιλίες στο Κάιρο για πιθανή κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Μπασέμ Ναΐμ, εκπρόσωπος της Χαμάς, τόνισε ότι η οργάνωση δεν είχε στείλει αντιπροσωπεία. Εν τω μεταξύ, ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση στο εσωτερικό και το εξωτερικό για τον πόλεμο στη Γάζα.

Στενοί σύμμαχοι, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν καταγγείλει το βαρύ τίμημα για τους αμάχους και έχουν καλέσει το Ισραήλ να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια να εισέλθει στον θύλακο, όπου ο θάνατος και η πείνα είναι ευρέως διαδεδομένα.

Και πολλοί Ισραηλινοί έχουν απαιτήσει από τον Νετανιάχου να θέσει ως προτεραιότητα την απελευθέρωση των ομήρων οι οποίοι συνελήφθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, στο πλαίσιο συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές έξω από την Κνεσέτ, την ισραηλινή Βουλή στην Ιερουσαλήμ, αναμένεται να παραμείνουν για αρκετές ημέρες σε σκηνές που έστησαν εκεί.

Η «ολοκληρωτική νίκη» και το εσωτερικό μέτωπο

Ισραήλ: Διαμαρτυρίες κατά του Νετανιάχου εν μέσω συνομιλιών για εκεχειρία-3

Ο Νετανιάχου, ο οποίος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση κήλης το βράδυ της Κυριακής, συναντήθηκε νωρίτερα στην Ιερουσαλήμ με οικογένειες στρατιωτών που κρατούνται στη Γάζα, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του. Νωρίς τη Δευτέρα, το γραφείο του δήλωσε ότι η επέμβαση ήταν επιτυχής.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος επικρίνεται από πολλούς Ισραηλινούς επειδή δεν ανέλαβε την ευθύνη, που θεωρούν ότι του αναλογούσε, για τη φονική επίθεση υπό την ηγεσία της Χαμάς τον Οκτώβριο, αντιμετωπίζει ολοένα μεγαλύτερη πίεση να παραιτηθεί.

Ο ίδιος έχει απορρίψει σταθερά τις επικρίσεις κατά της κυβέρνησής του και τις εκκλήσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει «ολοκληρωτική νίκη» επί της Χαμάς.

Σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, ο Νετανιάχου απέκρουσε τις επικρίσεις ότι δεν κάνει αρκετά για να φέρει τους ομήρους στο Ισραήλ: «Εκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου και θα συνεχίσω να κάνω τα πάντα, για να εξασφαλίσω την απελευθέρωσή τους», τόνισε.

Τις τελευταίες ημέρες, η πίεση προς τον Νετανιάχου έχει αυξηθεί, καθώς έχει ανοίξει νέο μέτωπο σε σχέση με νομοσχέδιο για την παράταση της εξαίρεσης των υπερορθόδοξων Εβραίων από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

Η διαμάχη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση της κυβέρνησής του και του δεξιού συνασπισμού όπου συμμετέχουν κοσμικοί, αλλά και υπερορθόδοξοι βουλευτές.

Εάν το κράτος δεν επεκτείνει την απαλλαγή, οι υπερορθόδοξοι βουλευτές ενδέχεται να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση. Εάν η απαλλαγή παραταθεί, τα κοσμικά μέλη θα μπορούσαν να αποχωρήσουν.

Με τον πόλεμο να πλησιάζει στο τέλος του έκτου μήνα του, το Ισραήλ αντιμετωπίζει πλήθος εκκλήσεις να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός. Στη λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα, ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε τη δική του σχετική έκκληση.

«Κάνω έκκληση για ακόμα μία φορά να διασφαλιστεί η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», είπε, «και καλώ ακόμα μία φορά σε άμεση απελευθέρωση των ομήρων που συνελήφθησαν στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους και σε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα».

Τι θα γίνει με τους εκτοπισμένους Παλαιστινίους

Ισραήλ: Διαμαρτυρίες κατά του Νετανιάχου εν μέσω συνομιλιών για εκεχειρία-4

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αναμενόταν να συνεδριάσει χθες Κυριακή για να συζητήσει ζητήματα γύρω από πιθανή κατάπαυση του πυρός.

Οι συνομιλίες έχουν βαλτώσει λόγω των διχογνωμιών σχετικά με την επιστροφή των εκτοπισμένων κατοίκων της Γάζας στα σπίτια τους, τη μονιμότητα της εκεχειρίας και το πώς θα ήταν ισραηλινή απόσυρση από τη Γάζα, μεταξύ άλλων. Η Χαμάς ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι απέρριψε ισραηλινή αντιπρόταση.

Μείζον ζήτημα είναι η τύχη των Παλαιστινίων που ζουν σε προσωρινούς καταυλισμούς και καταφύγια στη νότια και την κεντρική Γάζα.

Εδώ και μήνες ελπίζουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στον Βορρά, αλλά σε συνέντευξή του ο Γκαζί Χαμάντ, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, δήλωσε ότι το Ισραήλ αρνείται να επιτρέψει στους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν μαζικά και επιμένει να το κάνουν υπό «αυστηρούς όρους και λίγοι κάθε φορά».

«Μόνο εκεχειρία θα αποτρέψει τον λιμό»

Ισραήλ: Διαμαρτυρίες κατά του Νετανιάχου εν μέσω συνομιλιών για εκεχειρία-5

Αξιωματούχοι ανθρωπιστικών οργανώσεων έχουν προειδοποιήσει τις τελευταίες ημέρες ότι μόνο κατάπαυση του πυρός μπορεί να επιτρέψει στις ομάδες αρωγής να μεταφέρουν αρκετά τρόφιμα και άλλες προμήθειες στη Γάζα για να αποτραπεί λιμός.

Περισσότεροι από 32.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, σύμφωνα με αξιωματούχους του υγειονομικού τομέα της Γάζας. Περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση υπό την ηγεσία της Χαμάς, τονίζουν οι Ισραηλινοί.

Η Αίγυπτος, το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, σταθερός σύμμαχος του Ισραήλ, έχουν παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή σε προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων, με τα δύο αραβικά έθνη να λειτουργούν ως μεσολαβητές με τους ηγέτες της Χαμάς. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Πηγή: New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT