Το Ιράν είχε προειδοποιήσει τη Ρωσία για την επίθεση στη Μόσχα

Το Ιράν είχε προειδοποιήσει τη Ρωσία για την επίθεση στη Μόσχα

Οι πληροφορίες για την πιθανότητα «μεγάλης τρομοκρατικής επίθεσης στη Ρωσία» αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια ανακρίσεων συλληφθέντων για επιθέσεις στο Ιράν, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιράν είχε ενημερώσει τη Ρωσία για το ενδεχόμενο μεγάλης «τρομοκρατικής επιχείρησης» στο έδαφός της πριν από την επίθεση στον συναυλιακό χώρο στη Μόσχα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Κατά την πιο πολύνεκρη επίθεση των τελευταίων 20 ετών στη Ρωσία, ένοπλοι άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα κατά θεατών στις 22 Μαρτίου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 144 ανθρώπους. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

«Μέρες πριν από την επίθεση, η Τεχεράνη προώθησε πληροφορίες στη Μόσχα σχετικά με την πιθανότητα μεγάλης τρομοκρατικής επίθεσης στη Ρωσία που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια ανακρίσεων συλληφθέντων έπειτα από φονικές βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράν», ανέφερε πηγή.

Κερμάν πριν τη Μόσχα

Το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι συνέλαβε 35 άτομα που συνδέονταν με τις δύο βομβιστικές επιθέσεις στη νοτιοανατολική πόλη Κερμάν με δεκάδες θύματα, στις 3 Ιανουαρίου.

Στις 19 Ιανουαρίου, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι συνέλαβε διοικητή του ISIS-K, που εδρεύει στο Αφγανιστάν.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Ιράν, τις πιο αιματηρές που έχουν σημειωθεί στη χώρα μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Πηγές πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφεραν ότι το ISIS-K πραγματοποίησε τόσο τις επιθέσεις της 3ης Ιανουαρίου στο Ιράν όσο και την επίθεση της 22ας Μαρτίου στη Μόσχα.

Το ISIS-K, πήρε το όνομά του από παλιό όρο για περιοχή που περιελάμβανε τμήματα του Ιράν, του Τουρκμενιστάν και του Αφγανιστάν και εμφανίστηκε στο ανατολικό Αφγανιστάν στα τέλη του 2014, ενώ γρήγορα εδραίωσε τη φήμη του ως φορέας ακραίας βαρβαρότητας.

Τι ανέφεραν οι πληροφορίες

Οι πληροφορίες που παρείχε η Τεχεράνη στη Μόσχα για επικείμενη επίθεση δεν περιλάμβαναν λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα και τον ακριβή στόχο.

«Τα μέλη του ISIS-K έλαβαν οδηγίες να προετοιμαστούν για σημαντική επιχείρηση στη Ρωσία… Ενας από τους τρομοκράτες (που συνελήφθησαν στο Ιράν) ανέφερε ότι μέλη του είχαν ήδη ταξιδέψει στη Ρωσία», όπως ανέφερε η πηγή.

Ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας, σημείωσε ότι «οι ιρανικές Αρχές εκπλήρωσαν την υποχρέωσή τους να ειδοποιήσουν τη Μόσχα με βάση πληροφορίες που αποκτήθηκαν από συλληφθέντες».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν και το Κρεμλίνο δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό, ενώ ούτε ο Λευκός Οίκος σχολίασε.

Πηγή εξοικειωμένη με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχε αναφερθεί σε πληροφορίες για επίθεση που είχαν προκύψει από υποκλοπές συνομιλιών ενόπλων του ISIS-K.

Ωστόσο, αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ, η Ρωσία ισχυρίστηκε πως η Ουκρανία συνδεόταν με την επίθεση, χωρίς να παρέχει στοιχεία. Το Κίεβο αρνήθηκε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό.

Η Ρωσία δεν έχει απορρίψει τις αναφορές για πληροφορίες που φέρεται να έλαβε από το Ιράν, διπλωματικό της σύμμαχο, σχετικά με την επίθεση. Παρόλο που οι εν λόγω αναφορές εγείρουν ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Η Μόσχα και η Τεχεράνη, και οι δύο αντιμέτωπες με δυτικές κυρώσεις, έχουν εμβαθύνει τη μεταξύ τους συνεργασία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο ρόλος του Τατζικιστάν

Τόσο στις επιθέσεις στο Κερμάν όσο και στη Μόσχα συμμετείχαν υπήκοοι του Τατζικιστάν από το οποίο το ISIS-K έχει στρατολογήσει αρκετούς ενόπλους, όπως υποστηρίζουν ειδικοί σε θέματα ασφάλειας.

Πηγές ανέφεραν ότι το Ιράν συζήτησε τις ανησυχίες του για την ασφάλεια με το Τατζικιστάν. Διπλωματική πηγή επιβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη συζήτησε πρόσφατα με την Ντουσάνμπε το θέμα της αυξημένης εμπλοκής Τατζίκων σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Το Ισλαμικό Κράτος τρέφει μίσος για τους Σιίτες, κυρίαρχους στο Ιράν, ενώ θεωρεί τα μέλη του παρακλαδιού του στο Αφγανιστάν αποστάτες.

Το 2022, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για φονική επίθεση σε σιιτικό ιερό στο Ιράν που προκάλεσε τον θάνατο 13 ανθρώπων. Η Τεχεράνη είχε αναγνωρίσει τον δράστη ως υπήκοο του Τατζικιστάν.

Προηγούμενες επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες είχε επίσης αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος, ήταν βομβιστικές, το 2017, με στόχο το κοινοβούλιο του Ιράν και τον τάφο του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή