Νόμιμη η ψυχαγωγική χρήση κάνναβης από σημέρα στη Γερμανία

Νόμιμη η ψυχαγωγική χρήση κάνναβης από σημέρα στη Γερμανία

Η Γερμανία είναι η τρίτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση που νομιμοποίησε την ψυχαγωγική χρήση κάνναβης, μετά τη Μάλτα το 2021 και το Λουξεμβούργο το 2023

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μεσάνυχτα, εκατοντάδες Βερολινέζοι συγκεντρώθηκαν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου για να καταναλώσουν δημόσια μαριχουάνα και να γιορτάσουν την αποποινικοποίηση της χρήσης της.

Η Γερμανία είναι η τρίτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση που νομιμοποίησε την ψυχαγωγική χρήση κάνναβης, μετά τη Μάλτα το 2021 και το Λουξεμβούργο το 2023, σύμφωνα με το Agence France-Presse.

Επιφυλάξεις γιατρών

Οι ιατρικοί σύλλογοι, οι αστυνομικές οργανώσεις και οι δικαστές έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για τον νόμο, υποστηρίζοντας ότι η μαριχουάνα μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στον εγκέφαλο, ο οποίος εξακολουθεί να αναπτύσσεται μέχρι την ηλικία των 25 ετών — ή ότι οι κανόνες δεν είναι αρκετά σαφείς.

Η νομοθεσία ήταν μέρος συμφωνίας της τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας. Επιτρέπει την κατοχής κάνναβης (έως 25 γραμμάρια) και την κατ’ οίκον καλλιέργεια για ενήλικες (έως τρία φυτά).

Η κατανάλωση κάνναβης μπορεί «τώρα να βγει από τη ζώνη ταμπού», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ στο X (πρώην Twitter) νωρίτερα σήμερα Δευτέρα. Υποστήριξε ότι η νομιμοποίηση θα βοηθούσε στο κλείσιμο της μαύρης αγοράς.

Με βάση τη νέα νομοθεσία, «κοινωνικοί σύλλογοι κάνναβης» θα προμηθεύουν έως και 500 μέλη τους έως 25 γραμμάρια την ημέρα και έως 50 γραμμάρια τον μήνα. Τα μέλη θα πρέπει να είναι κάτοικοι Γερμανίας για τουλάχιστον έξι μήνες.

Ωστόσο, αυτοί οι σύλλογοι δεν θα λειτουργήσουν πλήρως πριν από το καλοκαίρι, καθώς το τμήμα του νόμου που ρυθμίζει την καλλιέργεια θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου.

Η κατανάλωση μαριχουάνας παραμένει απαγορευμένη σε ακτίνα 100 μέτρων γύρω από σχολεία, εγκαταστάσεις παιδικής φροντίδας και παιδικές χαρές.

Με πληρφορίες από AFP, Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή