Βαλτική και Φινλανδία «ψηφίζουν» Μακρόν λόγω Ουκρανικού

Βαλτική και Φινλανδία «ψηφίζουν» Μακρόν λόγω Ουκρανικού

Η σκληρή γραμμή που παρουσιάζεται να υιοθετεί πια ο Γάλλος πρόεδρος έναντι της Ρωσίας με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει οπαδούς σε Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία και Φινλανδία

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλές από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αντιμετώπιζαν επί δεκαετίες τη Γαλλία με βαθιά καχυποψία, καθώς θεωρούσαν ότι το Παρίσι σε μεγάλο βαθμό αγνοεί τις ανησυχίες τους γύρω από τον ρωσικό αναθεωρητισμό.

Οι ίδιοι οι Γάλλοι είχαν βέβαια από την πλευρά τους κατά καιρούς δώσει «τροφή» σε αυτήν την καχυποψία με τη στάση τους. Υπενθυμίζεται ότι ακόμη και ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν είχε, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υποστηρίξει δημόσια ότι θα πρέπει να προσέξουν όλοι τις κινήσεις τους προκειμένου η Ρωσία «να μην ταπεινωθεί».

Εν έτει 2024 πια, κι ενώ ο ουκρανικός πόλεμος έχει πια εισέλθει στον τρίτο χρόνο συγκρούσεων, τα δεδομένα στον άξονα Γαλλίας-Βαλτικής φαίνεται πως έχουν αλλάξει άρδην.

Ο Γάλλος πρόεδρος πλέον ανοικοδομεί τους δεσμούς του με τις χώρες της Βαλτικής και ενισχύει το προφίλ σε αυτές τις περιοχές… όταν τρίζει τα δόντια στη Ρωσία του Πούτιν.  

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει εν τω μεταξύ υποστηρίξει ότι η ήττα της Μόσχας στην Ουκρανία είναι υψίστης σημασίας για την ασφάλεια της Ευρώπης αλλά και ότι η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ε.Ε. και τη γαλλική ασφάλεια, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά σε άρθρο τους οι FT.

«Ο Γάλλος πρόεδρος εξέπληξε τους (σ.σ. νατοϊκούς) συμμάχους τον Φεβρουάριο, όταν αποκάλυψε ότι μπορεί να ήταν διατεθειμένος να αναπτύξει μάχιμες δυνάμεις (σ.σ. εντός των ουκρανικών συνόρων) για να εμποδίσει μια ρωσική νίκη επί της Ουκρανίας», σημειώνουν οι FT.

Χώρες όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Γερμανία είχαν σπεύσει, τότε, να πάρουν αποστάσεις διαχωρίζοντας τη θέση τους, ενώ και η ίδια η γαλλική κυβέρνηση θα προχωρούσε εκ των υστέρων σε διευκρινιστικές δηλώσεις διά στόματος του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών.

Στον αντίποδα ωστόσο, οι δηλώσεις του Μακρόν θα γίνονταν δεκτές με μεγαλύτερο ενθουσιασμό σε χώρες όπως είναι η Λιθουανία, η Εσθονία, η Λετονία, ακόμη και η Φινλανδία η οποία εντάχθηκε πολύ πρόσφατα στο ΝΑΤΟ.

Αξιωματούχοι από τη Βαλτική και τη Φινλανδία εκτιμούν ότι η Γαλλία κερδίζει έδαφος σε αυτές τις περιοχές ανακτώντας την εμπιστοσύνη. Πέρα από τις όποιες δηλώσεις του Μακρόν, η στρατιωτική υποστήριξη που το Παρίσι παρέχει στην Ουκρανία και τα στρατεύματα που έχει στείλει σε Εσθονία και Ρουμανία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, λειτουργούν πια ως εφαλτήριο αποκατάστασης αυτής της εμπιστοσύνης. 

«Το Παρίσι έστειλε στο Κίεβο μεγάλης εμβέλειας πυραύλους κρουζ τύπου Scalp και έξυπνες βόμβες AASM. Πίεσε, επίσης, ώστε να δοθεί στην Ουκρανία μια σαφέστερη πορεία ένταξης στο ΝΑΤΟ η οποία όμως απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία στη Σύνοδο Κορυφής της συμμαχίας τον Ιούλιο του περασμένου έτους», σημειώνουν οι FT.

Με τη στάση που έχει πια υιοθετήσει, ο Μακρόν «κάνει τον Πούτιν να ανησυχεί για το τι μπορεί πραγματικά να κάνει η Ευρώπη […] κι αυτό είναι χρήσιμο», σχολιάζει, από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, Μάγκνους Τσάκνα.

Ωστόσο, παρά την αναγεννημένη εμπιστοσύνη προς τη Γαλλία, εξακολουθούν να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις και προβληματισμοί.

Οι χώρες της Βαλτικής διατηρούν, επί παραδείγματι, επιφυλάξεις αναφορικά με την ενίσχυση της καλούμενης ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, υπό την έννοια ότι δεν θα ήθελαν αυτή η «αυτονομία» να λειτουργήσει πρακτικά σε βάρος του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, κάποιοι εκφράζουν αμφιβολίες γύρω και από τη στάση της ιδίας της γαλλικής ηγεσίας που ακόμη δεν είναι σαφές, στα μάτια τους, εάν θα ήταν διατεθειμένη να περάσει από τη θεωρία στην πράξη υλοποιώντας όσα έχει κατά καιρούς διακινήσει ως ιδέες.  

Με πληροφορίες από FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή