Η Google «παρακολουθούσε» εκατομμύρια χρήστες που έμπαιναν Incognito στο Διαδίκτυο

Η Google «παρακολουθούσε» εκατομμύρια χρήστες που έμπαιναν Incognito στο Διαδίκτυο

Η Google καλείται να διαγράψει οριστικά ένα τεράστιο όγκο δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών, έπειτα από αγωγή και διακανονισμό

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Google θα διαγράψει οριστικά ένα τεράστιο όγκο δεδομένων που συνδέεται με το ιστορικό περιήγησης εκατομμυρίων χρηστών στο διαδίκτυο, έπειτα από αγωγή που κατατέθηκε σε βάρος της, για παρακολούθηση στοιχείων κατά την ανώνυμη περιήγηση εν αγνοία τους. 

Σε ομαδική αγωγή που κατατέθηκε το 2020, ο τεχνολογικός κολοσσός καταγγέλθηκε ότι παραπλάνησε τους χρήστες σχετικά με τον τρόπο που το πρόγραμμα Chrome παρακολουθούσε τη δραστηριότητα όσων επέλεγαν την ιδιωτική περιήγηση «Incognito» στο Διαδίκτυο.

Οι προσφυγόντες υποστήριξαν ότι οι ενημερώσεις της Google σχετικά με το απόρρητο και τις εμπορικές ενέργειες δεν ήταν ξεκάθαρες για τα δεδομένα που συλλέγονταν, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων για τους ιστότοπους που επισκέπτονταν ιδιωτικά. 

Ο διακανονισμός που κατατέθηκε τη Δευτέρα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, καθορίζει τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί η εταιρεία, αλλάζοντας την πολιτική της για την ιδιωτική περιήγηση. 

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η Google συμφώνησε να καταστρέψει δισεκατομμύρια δεδομένα που, σύμφωνα με την αγωγή, «συνέλεξε αθέμιτα», και να ενημερώσει τις πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία που συλλέγει κατά την ιδιωτική περιήγηση των χρηστών στο Διαδίκτυο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να απενεργοποιούν τα cookies τρίτων μερών.

Η συμφωνία δεν προβλέπει αποζημιώσεις για μεμονωμένους χρήστες, όμως ο διακανονισμός θα επιτρέψει σε ιδιώτες να διεκδικήσουν ποσά. Ηδη οι δικηγόροι των εναγόντων έχουν καταθέσει 50 αγωγές σε πολιτειακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας. Ο δικηγόρος Ντέιβιντ Μπόις, ο οποίος εκπροσωπεί ορισμένους εξ αυτών, αποκάλυψε ότι ο διακανονισμός απαιτεί από την Google να διαγράψει και να αποκαταστήσει «σε πρωτοφανή έκταση και κλίμακα» τα δεδομένα που συνέλεξε αθέμιτα.

«Ο διακανονισμός αυτός αποτελεί ιστορικό βήμα για την απαίτηση ειλικρίνειας και λογοδοσίας από τις κυρίαρχες εταιρείες τεχνολογίας», δήλωσε ο Μπόις. Η Google δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα της WSJ για κάποιο σχόλιο. 

Ο διακανονισμός θα αναγκάσει την εταιρεία να διαγράψει αναδρομικά πολύτιμα δεδομένα χρηστών, με την απόφαση κατά της τεχνολογικής εταιρείας να θεωρείται σπάνια για τα νομικά δεδομένα.

Το Chrome είναι μία από τις σημαντικότερες διόδους προς τη μηχανή αναζήτησης της Google, το θεμέλιο της επικερδούς διαφημιστικής επιχείρησης της εταιρείας.

Αυτή την περίοδο η Google βρίσκεται παράλληλα αντιμέτωπη με αγωγές του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατηγορεί την εταιρεία για μονοπώληση των αγορών αναζήτησης και διαφήμισης.

Η εταιρεία διαμηνύει από την πλευρά της ότι θα ασκήσει έφεση σε μια απόφαση του Δεκεμβρίου που αφορούσε μονοπωλιακές πρακτικές στα ηλεκτρονικά καταστήματα εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή