Ρίτσαρντ Γκρένελ: Ο εξ απορρήτων του Τραμπ έχει πιάσει δουλειά σε Βαλκάνια και Τουρκία

Ρίτσαρντ Γκρένελ: Ο εξ απορρήτων του Τραμπ έχει πιάσει δουλειά σε Βαλκάνια και Τουρκία

Με θητεία πρεσβευτή στη Γερμανία, λειτουργεί ήδη ωσάν «σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ» φανερώνοντας όσα θα μπορούσαν να ακολουθήσουν εάν ο Τραμπ επανεκλεγεί. Τα επιχειρηματικά πρότζεκτ, η αντι-ΝΑΤΟ ατζέντα και οι επαφές με Ερντογάν

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποια πορεία θα ακολουθήσει η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ επί Τραμπ, εάν εκείνος επανεκλεγεί στην προεδρία τον ερχόμενο Νοέμβριο;

Το ερώτημα κυριαρχεί στις αναλύσεις, με το βλέμμα στραμμένο σε όλα τα (ουκ ολίγα δυστυχώς) ανοιχτά μέτωπα της διεθνούς σκηνής, από τη νατοϊκή Ευρώπη ως την Ουκρανία και από τη Γάζα ως την Κίνα και τη Λατινική Αμερική. Οσα προηγήθηκαν κατά την πρώτη τετραετία Τραμπ στην προεδρία (2016-2020) είναι ενδεικτικά μεν αλλά όχι και ιδιαιτέρως διαφωτιστικά παράλληλα ως οδηγός αναφορικά με όσα θα μπορούσαν να ακολουθήσουν. Πολιτικοί όπως ο Μάικ Πομπέο και ο Τζον Μπόλτον, που καθόρισαν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ, έχουν άλλωστε εν τω μεταξύ απομακρυνθεί, και μάλιστα κατά τρόπο επεισοδιακό, από το πλευρό του πρώην προέδρου.

Ποιους θα μπορούσε να έχει ο 77χρονος Τραμπ στο πλευρό του ως υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας εάν επανεκλεγεί, και ποιον ως σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας; Ως προς αυτό, προς το παρόν κυκλοφορούν μόνον υποθετικά σενάρια.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ωστόσο σε μακροσκελές άρθρο της η Washington Post, υπάρχει ένας άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος του Τραμπ ο οποίος λειτουργεί εδώ και μήνες ωσάν «σκιώδης υπουργός Εξωτερικών» πραγματοποιώντας επαφές με εκπροσώπους «πολιτικά ακραίων» ομάδων εκτός των αμερικανικών συνόρων.

Ο λόγος για τον 57χρονο Ρίτσαρντ Γκρένελ, τον άνθρωπο που είχε διορίσει ο Τραμπ ως πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Γερμανία την περίοδο 2018-2020.

«Από την Κεντρική Αμερική ως την Ανατολική Ευρώπη και ακόμη πιο πέρα, ο Γκρένελ ενεργεί ωσάν σκιώδης υπουργός Εξωτερικών, συναντάται με ακροδεξιούς ηγέτες και με εκπροσώπους κινημάτων, τους υπόσχεται την υποστήριξη του Τραμπ και, κατά καιρούς, εργάζεται ενάντια στις πολιτικές της τρέχουσας αμερικανικής κυβέρνησης», γράφουν οι συντάκτες της Washington Post, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι συνηθισμένο ένας πρώην αξιωματούχος, που είναι πλέον απλός ιδιώτης και όχι διπλωμάτης καριέρας, να συνεχίζει να έχει επαφές με ξένους ηγέτες προωθώντας την ατζέντα ενός προεδρικού υποψηφίου.

Σύμφωνα με τη Washington Post, οι κινήσεις που κάνει ο Γκρένελ στη διεθνή σκηνή «έχουν προκαλέσει τη βαθιά ανησυχία αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας και διπλωματών που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι εκείνος ενθαρρύνει κακόβουλους παράγοντες και θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα των ΗΠΑ προκειμένου να εξυπηρετήσει την προσωπική ατζέντα του Τραμπ». Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι ο ίδιος ο Τραμπ είχε παρουσιάσει τον Γκρένελ ως δικό του «απεσταλμένο» στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας τη φράση «my envoy».

Παράλληλα ωστόσο, μέσα από αυτές τις επαφές και την ατζέντα τους, ο Γκρένελ παρουσιάζει και έναν οδικό χάρτη της εξωτερικής πολιτικής που θα μπορούσε να προωθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ από τον Ιανουάριο του 2025 και έπειτα, εάν εκλεγεί στην προεδρία.

Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει ο ίδιος ο υιός του Τραμπ, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, ο 57χρονος Γκρένελ είναι πια «φαβορί» για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με όσα αναφέρει από την πλευρά του ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, ο Γκρένελ είναι «απολύτως αφοσιωμένος» στον Τραμπ και για αυτόν τον λόγο είναι όντως πιθανό να λάβει υπουργικό ή άλλο κορυφαίο πόστο. Εαν ο Τραμπ εξασφαλίσει μια νέα θητεία στην προεδρία, θα επιχειρήσει να συγκεντρώσει στις κομβικές θέσεις γύρω του πρωτίστως όσους είναι απολύτως αφοσιωμένοι σε αυτόν ανεξάρτητα από το εάν εκείνοι έχουν τα προσόντα που απαιτούν τα αξιώματά τους ή όχι.  

Σύμφωνα με τη Washington Post, o Ρίτσαρντ Γκρένελ είχε επαφές το περασμένο διάστημα στη Γουατεμάλα αλλά και στα Βαλκάνια, κυρίως στη Σερβία από τις Αρχές της οποίας εκείνος μάλιστα τιμήθηκε με παράσημο το 2023. Υπενθυμίζεται ότι επί προεδρίας Τραμπ, εκείνος είχε διατελέσει όχι μόνο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο αλλά και ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ΣερβίαςΚοσόβου. Υπενθυμίζεται, δε, ότι προτού ενταχθεί στη διοίκηση Τραμπ, εκείνος είχε συστήσει μια εταιρεία συμβούλων, την Capitol Media Partners, που είχε ως πελάτη μεταξύ άλλων και την κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν.  

Ρίτσαρντ Γκρένελ: Ο εξ απορρήτων του Τραμπ έχει πιάσει δουλειά σε Βαλκάνια και Τουρκία-1
Ο Ρίτσαρντ Γκρένελ μαζί με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς τον Οκτώβριο του 2023 στο Βελιγράδι. (AP Photo/Darko Vojinovic)

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε προ ημερών στους New York Times, ο Τζάρεντ Κούσνερ, ο γαμπρός του Τραμπ, αναπτύσσει επί του παρόντος επιχειρηματική δράση στα Βαλκάνια μέσω της εταιρείας Affinity Partners, προωθώντας την υλοποίηση πολυτελών οικοδομικών πρότζεκτ συνολικού ύψους περίπου 1 δισ. δολ. στις ακτές της Αλβανίας και στο Βελιγράδι, σε συνεργασία με τον Γκρένελ.

«Πέρυσι, ενώ η Τουρκία απειλούσε την πορεία της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Γκρένελ προσπάθησε να μεσολαβήσει κανονίζοντας μια συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν», γράφουν οι συντάκτες της Washington Post, επικαλούμενοι πηγές προερχόμενες από το περιβάλλον του Τραμπ που μίλησαν στην Post υπό καθεστώς ανωνυμίας. Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, η συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν θα μπορούσε να λάβει χώρα στη Νέα Υόρκη, στις 12 Σεπτεμβρίου του 2023, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, πλην όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε καθώς έκανε πίσω η τουρκική πλευρά. Κατά «σύμπτωση», μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, τον Μάιο του 2023, ο Γκρένελ, ο οποίος ξεχωρίζει παράλληλα και ως μέγας επικριτής του ΝΑΤΟ, είχε πλέξει το εγκώμιο του Ερντογάν στο πλαίσιο ενός podcast, υποστηρίζοντας ότι κάποιοι «δαιμονοποιούν άδικα» τον Τούρκο πρόεδρο ενώ εκείνος το μόνο που κάνει είναι να «υπερασπίζεται την Τουρκία»…  

Με πληροφορίες από the Washington Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή