Τουρκία: Ξεκίνησαν οι «καθαιρέσεις» δημάρχων που θεωρούνται «ανεπιθύμητοι»

Τουρκία: Ξεκίνησαν οι «καθαιρέσεις» δημάρχων που θεωρούνται «ανεπιθύμητοι»

Το εκλογικό συμβούλιο έσπευσε να στερήσει τη δημαρχία από τον εκλεγμένο με το φιλοκουρδικό κόμμα DEM, Αμπντουλάχ Ζεϊντάν, στην πόλη Βαν της ανατολικής Τουρκίας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φιλοκουρδική παράταξη DEM, το κόμμα που διαδέχθηκε το HDP, τα πήγε τελικώς καλύτερα από όσο αναμενόταν στις αυτοδιοικητικές εκλογές της περασμένης Κυριακής στην Τουρκία, καθώς κατάφερε να ανεβάσει τα ποσοστά του και να αυξήσει τις δημαρχίες του κυρίως στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Από την πρώτη στιγμή ωστόσο, πολλοί είχαν προειδοποιήσει ότι οι τουρκικές Αρχές θα μπορούσαν να «καθαιρέσουν» ορισμένους από τους εκλεγμένους Κούρδους ή φιλοκούρδους δημάρχους, επικαλούμενες διαφόρους «νομικούς» λόγους, και να αρχίσουν να τους αντικαθιστούν με άλλους εκλεκτούς της κυβέρνησης, όπως άλλωστε είχαν ξανακάνει και στο πρόσφατο παρελθόν.

Οι εν λόγω προειδοποιήσεις άρχισαν να επιβεβαιώνονται προτού καν συμπληρωθούν δύο 24ωρα από το πέρας των εκλογών.

Ενδεικτικά, εκλογική επιτροπή της περιφέρειας Βαν στην ανατολική Τουρκία έσπευσε, όπως καταγγέλλεται, να στερήσει τη δημαρχία από τον εκλεγμένο με το DEM 52χρονο δήμαρχο Αμπντουλάχ Ζεϊντάν, και να τοποθετήσει στη θέση του τον υποψήφιο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Η εκλογική επιτροπή της περιφέρειας Βαν αποφάσισε να δώσει τη δημαρχία στον Αμπντουλαχάτ Αρβας του AKP, ο οποίος όμως έχασε με 30 μονάδες διαφορά στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Το κόμμα DEM, αντιδρώντας στην απόφαση, ανακοίνωσε ότι κατέθεσε μήνυση.

Το δικαίωμα εκλέγεσθαι του Αμπντουλάχ Ζεϊντάν, ο οποίος εξελέγη δήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου Βαν, αφαιρέθηκαν μετά από ένσταση που υπέβαλε το Υπουργείο Δικαιοσύνης δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, μόλις πέντε λεπτά πριν από τη λήξη του ωραρίου εργασίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος DEM, πέντε λεπτά πριν από τη λήξη του ωραρίου εργασίας την Παρασκευή 29 Μαρτίου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με διοικητική απόφαση και με μια επιστολή, υπέβαλε ένσταση εναντίον του δικαιώματος εκλογή του Ζεϊντάν.

Το ΑΚΡ, το οποίο ήρθε δεύτερο στις εκλογές στο Βαν με διαφορά 30 μονάδων, ζήτησε από την περιφερειακή εκλογική επιτροπή του Βαν να απονείμει την εντολή (ανάληψης καθηκόντων) στον δικό του υποψήφιο. Το αίτημα του ΑΚΡ έγινε, τελικώς, δεκτό με την πλειοψηφία των ψήφων.

Το κόμμα DEM αντέδρασε στην απόφαση της περιφερειακής εκλογικής επιτροπής του Βαν να δώσει την Εντολή στον υποψήφιο του ΑΚΡ, δίνοντας στη δημοσιότητα την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Απορρίπτουμε την απόφαση της Περιφερειακής Εκλογικής Επιτροπής του Βαν να δώσει την Εντολή στον υποψήφιο του ΑΚΡ για τον Μητροπολιτικό Δήμο Βαν, όπου το κόμμα μας κέρδισε με μεγάλη διαφορά και με την πλειοψηφία των ψήφων. Η απόφαση αυτή μαζί με την παρέμβαση της κυβέρνησης αποτελεί συνέχεια της διαδικασίας του πολιτικού πραξικοπήματος που ξεκίνησε. Οι δικηγόροι μας υπέβαλαν ένσταση στην απόφαση. Καλούμε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να βάλει ένα τέλος σε αυτή την παρανομία και να αναγνωρίσει τη βούληση του λαού μας. Το κόμμα μας, τα μέλη μας και ο λαός μας στέκονται όρθιοι και η νόμιμη και δημοκρατική αντίδρασή μας θα συνεχιστεί μέχρι να εξαλειφθεί αυτή η παρανομία.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή