ΝΑΤΟ: «Πακέτο» στήριξης 100 δισ. δολ. για την Ουκρανία με ορίζοντα πενταετίας

ΝΑΤΟ: «Πακέτο» στήριξης 100 δισ. δολ. για την Ουκρανία με ορίζοντα πενταετίας

Η σχετική πρόταση θα συζητηθεί κατά τη διήμερη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μετά από πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδια για την εξασφάλιση στρατιωτικής βοήθειας ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επόμενη πενταετία, προκειμένου να «θωρακιστεί» η Ουκρανία σε περίπτωση αλλαγής προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναμένεται να παρουσιαστούν αύριο στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. 

Πρόκειται για μια πρόταση με την επωνυμία «αποστολή για την Ουκρανία» που θα συζητηθεί έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η πρόταση θα παρουσιαστεί στους 32 υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ κατά τη διήμερη Σύνοδό τους στην έδρα της Συμμαχίας. Στόχος είναι να εγκριθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου. 

Η διαρροή στη βρετανική οικονομική εφημερίδα δεν έγινε τυχαία λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Συνόδου, που θα είναι μάλιστα επετειακού χαρακτήρα λόγω της συμπλήρωσης 75 ετών από την ίδρυση του ΝΑΤΟ.

Εάν εγκριθεί η εν λόγω πρόταση θα δώσει στη Συμμαχία τη δυνατότητα ελέγχου του «Σχήματος Ράμσταϊν», ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η πιθανή αλλαγή ενοίκου στον Λευκό Οίκο έχει προκαλέσει πολλαπλές ανησυχίες στις τάξεις του ΝΑΤΟ και αυτό εξηγεί σε ένα μεγάλο βαθμό την εν λόγω πρόταση του Γενς Στόλτενμπεργκ, η θητεία του οποίου λήγει το φθινόπωρο.

Αυτό που παραλείπει να αναφέρει το δημοσίευμα είναι ότι ενδεχομένως ο Στόλτενμπεργκ να θέλει να κρατήσει στο ΝΑΤΟ την πρωτοβουλία κινήσεων σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική ενίσχυση του Κιέβου και λόγω των αντίστοιχων προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αυτονομηθεί στρατηγικά στηρίζοντας πολλαπλώς την ευρωπαϊκή άμυνα.

Πρόσφατα ο ίδιος τόνισε, εξάλλου, σε συνέντευξή του στο Reuters ότι «η Ε.Ε. δεν μπορεί να υπερασπιστεί την Ευρώπη. Το 80% των δαπανών του ΝΑΤΟ προέρχεται από μη κράτη-μέλη της Ε.Ε. στο ΝΑΤΟ». Είναι ξεκάθαρο, επισήμανε, ότι η ασφάλεια της Ευρώπης δεν εξαρτάται μόνο από την Ευρώπη αλλά και από άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Τουρκία και η Νορβηγία. Ανέφερε παράλληλα ότι οι Ευρωπαίοι του ΝΑΤΟ πρέπει να κάνουν περισσότερα για να «χτίσουν» τις αμυντικές τους δυνατότητες και ήδη το κάνουν. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτό θα πρέπει να συμβεί σε ένα διατλαντικό πλαίσιο.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ θα δυσκολέψει τους «32» συμμάχους να δώσουν το «πράσινο φως» σε μια ακόμα πρωτοβουλία δαπανηρής ενίσχυσης του Κιέβου, την ώρα μάλιστα που «τρέχουν» και άλλα σχέδια, όπως αυτό της Τσεχίας για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας με την ενεργό συμμετοχή αρκετών κρατών-μελών της Ε.Ε., όπως και οι αντίστοιχες κινήσεις της Κομισιόν μέσω του ειδικού ταμείου για την ειρήνη (EPF). Εξάλλου, δύσκολα η Ουγγαρία θα συναινέσει σε μια τέτοια πρόταση, με δεδομένη την έως τώρα στάση της έναντι του Κιέβου και στο θέμα της οικονομικής ενίσχυσης για την αγορά στρατιωτικών εξοπλισμών.

Επετειακή Σύνοδος

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ αύριο στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί ακριβώς εβδομήντα πέντε χρόνια έπειτα από την ίδρυσή του, με την υπογραφή της Συνθήκης της Ουάσιγκτον στις 4 Απριλίου 1949.

Η Σύνοδος θα αποτελέσει αφορμή για εορτασμό, ενώ σήμερα έφτασε με ειδική πτήση από την Ουάσιγκτον η Συνθήκη που θα φιλοξενηθεί για δύο ημέρες στην έδρα του ΝΑΤΟ. Είναι η πρώτη φορά που η Συνθήκη ίδρυσης της Συμμαχίας του 1949 βγαίνει εκτός ΗΠΑ.

Την Πέμπτη θα γίνει ειδική τελετή για τον εορτασμό της επετείου, ενώ θα μιλήσουν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών Αλβανίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Τσεχίας, Εσθονίας, Ουγγαρίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας και του Βελγίου.

Εξηγήσεις για πρωταπριλιάτικο αστείο

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας αναγκάστηκε να τοποθετηθεί επισήμως ότι δεν διεκδικεί τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ και πως στηρίζει την υποψηφιότητα του Μαρκ Ρούτε.

Χθεσινό δημοσίευμα εσθονικού μέσου ενημέρωσης –ως πρωταπριλιάτικο αστείο– ανέφερε ότι η Κάλλας έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και άλλων χωρών για τη θέση του Γενς Στόλτενμπεργκ. Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω της πλατφόρμας X με αρκετούς χρήστες μάλιστα να συγχαίρουν επισήμως την Εσθονή πρωθυπουργό.

Η ίδια δήλωσε σήμερα ότι αυτό δεν ισχύει και ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Ρούτε. 

«Για ένα ισχυρό ΝΑΤΟ, πρέπει να επαγρυπνούμε για τη Ρωσία, να ενισχύουμε τις αποτρεπτικές και αμυντικές μας δαπάνες, να στηρίζουμε την υποψηφιότητα της Ουκρανίας και τη γεωγραφική ισορροπία. Συζήτησα εις βάθος αυτά τα θέματα με τον Μαρκ Ρούτε και δεσμεύεται σε αυτές τις προτεραιότητες. Η Εσθονία τον στηρίζει για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ», ανέφερε στην ανακοίνωσή της. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή