Θύελλα αντιδράσεων εναντίον του Ισραήλ

Θύελλα αντιδράσεων εναντίον του Ισραήλ

Για τον φονικό βομβαρδισμό κονβόι ανθρωπιστικής οργάνωσης στη Γάζα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασφυκτικές γίνονται οι διεθνείς πιέσεις στο Ισραήλ για την άρση των εμποδίων αναφορικά με τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ύστερα από τον βομβαρδισμό αυτοκινητοπομπής μη κυβερνητικής οργάνωσης, η οποία παρέχει τρόφιμα στους Παλαιστινίους, από την ισραηλινή αεροπορία, γεγονός που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άνθρωποι από το προσωπικό της.

Η αυτοκινητοπομπή αποτελούνταν από τρία αυτοκίνητα της οργάνωσης World Central Kitchen (WCK), που μόλις είχαν ξεφορτώσει περισσότερους από 100 τόνους τροφίμων σε αποθήκες της, στην πόλη Ντέιρ αλ Μπάλαχ, στην κεντρική Γάζα. Επρόκειτο για μέρος πακέτου βοήθειας που έφτασε στη Γάζα μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου, με αφετηρία τη Λάρνακα της Κύπρου.

Παρότι η οργάνωση ενημέρωνε ανελλιπώς τον ισραηλινό στρατό για κάθε μεταφορά και παρότι τα αυτοκίνητα έφεραν τεράστια σήματα με τα διακριτικά της, ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν την αυτοκινητοπομπή όταν άρχισε να απομακρύνεται από το Ντέιρ αλ Μπάλαχ.

Οπως ανακοινώθηκε από τις παλαιστινιακές υγειονομικές υπηρεσίες, οι νεκροί ήταν τρεις Βρετανοί, ένας Αυστραλός, ένας Πολωνός, ένας Παλαιστίνιος και ένας πολίτης με διπλή υπηκοότητα, των ΗΠΑ και του Καναδά. Η ταυτότητα των θυμάτων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η WCK ιδρύθηκε από έναν διάσημο Ισπανοαμερικανό σεφ και έχει την έδρα της στην Ουάσιγκτον, εξέθεσε το Ισραήλ απέναντι στους πιο στενούς συμμάχους του.

Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκανε λόγο για «ένα τραγικό γεγονός, κατά το οποίο οι δυνάμεις μας ακούσια έπληξαν αμάχους». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προσέθεσε ότι «αυτά τα πράγματα συμβαίνουν σε έναν πόλεμο» και υποσχέθηκε την άμεση διερεύνηση του συμβάντος. Νωρίτερα, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είχε εκφράσει την «ειλικρινή θλίψη» του, ενώ ανήγγειλε έρευνα από ομάδα ανεξάρτητων ειδικών.

Σε ανακοίνωσή της η Χαμάς εκτιμούσε ότι επρόκειτο για σκόπιμη ενέργεια με στόχο τον εκφοβισμό των εργαζομένων στις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις και υπηρεσίες. Αλλά και η Εριν Γκορ, διευθύνουσα σύμβουλος της WCK, δήλωσε ότι η επίθεση είχε στόχο το σύνολο των ανθρωπιστικών οργανώσεων και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο πολέμου. Από την πλευρά του, ο Τζέιμι Μαγκόλντρικ, συντονιστής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε ότι το τελευταίο πλήγμα δεν αποτελούσε μεμονωμένο συμβάν, θυμίζοντας ότι περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες έχουν σκοτωθεί.

Μετά την επίθεση, η WCK ανέστειλε τη δραστηριότητά της στη Γάζα, ενώ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις εμφανίζονταν έτοιμες να πράξουν το ίδιο. Αντιδρώντας στις εξελίξεις, η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι επανέρχεται στη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ UNRWA.

Τον βομβαρδισμό στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ καταδίκασαν έντονα Βρετανία, Αυστραλία, Πολωνία και άλλες χώρες, ζητώντας από τον Νετανιάχου να εντοπιστούν και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε το Ισραήλ να άρει άμεσα όλα τα εμπόδια για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος μέχρι τον Ιούλιο. Από το Παρίσι, όπου συζήτησε το Μεσανατολικό και το Ουκρανικό με τον Εμανουέλ Μακρόν και άλλα μέλη της πολιτικής ηγεσίας, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον επικοινώνησε άμεσα με την ισραηλινή κυβέρνηση και αξίωσε «γρήγορη, εξονυχιστική και αμερόληπτη διερεύνηση» του συμβάντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT