Η Ρωσία ρίχνει πυρηνικά «δίχτυα» στην Αφρική

Η Ρωσία ρίχνει πυρηνικά «δίχτυα» στην Αφρική

Η υποσαχάρια Αφρική έχει ανάγκη από ηλεκτρική ενέργεια· και η Ρωσία ανάγκη από οικονομικά και πολιτικά στηρίγματα. Η κατασκευή πυρηνικών εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε αφρικανικές χώρες από τη ρωσική Rosatom θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και τις δύο πλευρές

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αφρικανική ήπειρος έχει ανάγκη από ηλεκτρική ενέργεια. Ειδικά στην υποσαχάρια Αφρική, περίπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι, πλήθος που αντιστοιχεί στο 50% του συνολικού πληθυσμού, αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης ή δεν έχουν καν πρόσβαση σε πηγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, έχει εξειδίκευση στην κατασκευή πυρηνικών εγκαταστάσεων που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.   

Θορυβημένες από την αστάθεια που έχει καταγραφεί στις τιμές του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια, πολλές αφρικανικές κυβερνήσεις θέλουν τώρα, από τη μεριά τους, να επενδύσουν στην πυρηνική ενέργεια για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ηλεκτρικό.

Για τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν από την άλλη πλευρά, η Αφρική θα μπορούσε να αποτελέσει πεδίο ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, λειτουργώντας ως αντίβαρο στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τους Δυτικούς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Επί του παρόντος, υπάρχει μόνον ένας πυρηνικός σταθμός στην αφρικανική ήπειρο και αυτός βρίσκεται στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής. Η Αίγυπτος, η Κένυα, η Ουγκάντα και η Ρουάντα έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια κατασκευής πυρηνικών εγκαταστάσεων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σε συνεργασία με την ρωσικό κρατικό κολοσσό της Rosatom. Η Rosatom έχει, ωστόσο, υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας –ή είναι κοντά στο να υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας– και με άλλες αφρικανικής χώρες: εν προκειμένω την Αλγερία, την Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι.

Τα ενεργειακά/εμπορικά ανοίγματα της Ρωσίας στην Αφρική εξυπηρετούν ποικιλοτρόπως το ρωσικό καθεστώς, καθώς λειτουργούν ως πηγή εσόδων σε μια απαιτητική περίοδο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων, αλλά και ως βάσεις πολιτικών επαφών σε μια περίοδο κατά την οποία η Μόσχα έχει σε έναν βαθμό απομονωθεί στη διεθνή σκηνή λόγω του Ουκρανικού.

Oι πυρηνικοί σταθμοί χρειάζονται, ωστόσο, σε γενικές γραμμές περίπου μια δεκαετία ή και περισσότερο για να κατασκευαστούν. Με άλλα λόγια, μιλάμε για μια διαδικασία που θα έχει συνέχεια…

Με πληροφορίες από Gzero

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή