Βρετανία – δημοσκόπηση: Οι Τόρις οδεύουν προς συντριβή στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές

Βρετανία – δημοσκόπηση: Οι Τόρις οδεύουν προς συντριβή στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές

Η συντηρητική παράταξη του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ κινδυνεύει να δει τους βουλευτές της, από σχεδόν 350 που είναι σήμερα, να μειώνονται σε περίπου 150.

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ εκτιμάται ότι θα υποστεί βαριά ήττα στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου. Στον αντίποδα, οι Εργατικοί του Κιρ Στάρμερ αναμένεται να εξασφαλίσουν περισσότερες από 400 έδρες από τις συνολικά 650 του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μετρήσεις της εταιρείας YouGov, οι Συντηρητικοί θα εκλέξουν μόλις 155 βουλευτές (ενώ σήμερα διαθέτουν σχεδόν 350) και οι Εργατικοί 403.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερό, διψήφιο προβάδισμα στους Εργατικούς έναντι των Συντηρητικών, ενώ οι εκλογές αναμένονται κάποια στιγμή μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Οι Τόρις κυβερνούν, είτε σε συνεργασία με άλλα κόμματα είτε μόνοι τους, από το 2010 αλλά στο διάστημα αυτό έχουν αλλάξει πέντε πρωθυπουργούς, καθώς το Brexit και τα σκάνδαλα γύρω από τον χειρισμό της πανδημίας οδήγησαν σε αλλεπάλληλες πολιτικές αναταράξεις.

Σύμφωνα με τη YouGov, οι Συντηρητικοί θα εξασφαλίσουν λιγότερες έδρες από τις 165 που είχαν το 1997, όταν υπέστησαν συντριπτική ήττα από το Εργατικό Κόμμα του Τόνι Μπλερ. Κάποια από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της συντηρητικής παράταξης που μπορεί να χάσουν την έδρα τους είναι ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ και η υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος Πένι Μόρντοντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή