Ντον Χάνκι: Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος ασφαλιστής που «ξελάσπωσε» τον Τραμπ

Ντον Χάνκι: Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος ασφαλιστής που «ξελάσπωσε» τον Τραμπ

Δηλώνει ότι δεν έχει ποτέ του μιλήσει στον Τραμπ, στον οποίο όμως έδωσε μια εγγυητική επιστολή ύψους 175 εκατ. δολ.

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν έχω συναντήσει ποτέ μου τον Ντόναλντ Τραμπ, ούτε έχω μιλήσει μαζί του στο τηλέφωνο», δήλωσε ο 80χρονος Ντον Χάνκι, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Κι όμως, αν και δεν του έχει μιλήσει ποτέ, όπως υποστηρίζει, ο 80χρονος έδωσε στον Τραμπ μια εγγυητική επιστολή ύψους… 175 εκατομμυρίων δολαρίων που εκείνος είχε ανάγκη προκειμένου να μην καταστραφεί οικονομικά.

Δικαστής της Νέας Υόρκης είχε επιβάλει στον Τραμπ και τους υιούς του, τον περασμένο Φεβρουάριο, πρόστιμο συνολικού ύψους περίπου 450 εκατομμυρίων δολαρίων, κρίνοντας ότι εκείνοι είναι ένοχοι σε υπόθεση απάτης. Η πλευρά Τραμπ άσκησε μεν έφεση στην εν λόγω απόφαση, πλην όμως δεν γλίτωσε από την υποχρέωση που είχε να καταθέσει στο δικαστήριο μια εγγύηση ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων (πρόκειται για χρήματα που «δεσμεύονται» από την αμερικανική Δικαιοσύνη και τα οποία θα μπορούσαν να «επιστραφούν» στον Τραμπ, ανάλογα με την τελική απόφαση του εφετείου).   

Εάν δεν προλάβαινε ο Τραμπ να βρει τα εν λόγω χρήματα πριν από την εκπνοή της προβλεπόμενης προθεσμίας, θα κινδύνευε να βρεθεί αντιμέτωπος με κατασχέσεις ακινήτων και πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών, σε μια περίοδο μάλιστα η οποία είναι προεκλογική για τις ΗΠΑ.

Ο 77χρονος Τραμπ τελικώς βρήκε την εγγυητική επιστολή που χρειαζόταν. Του την έδωσε η ασφαλιστική Knight Insurance που ανήκει στον 80χρονο Ντον Χάνκι. «Ναι, τον ψήφισα στο παρελθόν, αλλά αυτή είναι μια επιχειρηματική συμφωνία. Δεν έχω συναντήσει ποτέ μου τον Ντόναλντ Τραμπ, ούτε έχω μιλήσει μαζί του στο τηλέφωνο», δήλωσε ο 80χρονος, μιλώντας στο Bloomberg.

Ποιος είναι, όμως, ο Ντον Χάνκι;

Ο 80χρονος ξεκίνησε… πλένοντας αυτοκίνητα στο Λος Αντζελες στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Η οικογένειά του είχε μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford, μια επιχείρηση την οποία έχασε για κάποια χρόνια και έπειτα ανέκτησε χάρις σε ένα δάνειο ύψους 250.000 δολ.

Τις δεκαετίες που ακολούθησαν, ο Χάνκι κατάφερε να χτίσει μια περιουσία δισεκατομμυρίων (το Forbes την υπολογίζει πια σε 7,4 δισ. δολ.), δίνοντας δάνεια υψηλού κινδύνου (subprime loans) σε ανθρώπους με χαμηλή πιστοληπτική επιφάνεια οι οποίοι ήθελαν όμως να αγοράσουν αυτοκίνητο από τη δική του αντιπροσωπεία. Στην πορεία, εκείνος άρχισε μέσω της εταιρείας Westlake Financial η οποία επίσης του ανήκει, να δανειοδοτεί και άλλες αντιπροσωπείες ή μάντρες αυτοκινήτων (συχνά μεταχειρισμένων) που ήθελαν να κάνουν κάτι ανάλογο με τους δικούς τους πελάτες. 

Ντον Χάνκι: Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος ασφαλιστής που «ξελάσπωσε» τον Τραμπ-1
(AP Photo/Ted Shaffrey)

Σύμφωνα με τη Los Angeles Business Journal, ο Χάνκι ήταν πέρυσι ο έκτος πλουσιότερος άνθρωπος στην περιοχή του Λος Αντζελες.

Ο Ντον Χάνκι είχε στηρίξει και στο παρελθόν τον Τραμπ, με δωρεές υπέρ της προεκλογικής εκστρατείας του Ρεπουμπλικανού πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016 – ενώ και η τράπεζα Axos, στην οποία ο Χάνκεϊ είναι μεγαλομέτοχος, έχει κατ’ επανάληψη στηρίξει τις επιχειρήσεις του Τραμπ παρέχοντας δάνεια ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.   

Με πληροφορίες από CBS News, FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT