ΗΠΑ: Γιατί λιγοστεύουν οι γυναίκες σε ανώτερες εταιρικές θέσεις

ΗΠΑ: Γιατί λιγοστεύουν οι γυναίκες σε ανώτερες εταιρικές θέσεις

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 11,8% από τις περίπου 15.000 θέσεις ανώτερων στελεχών του δείκτη S&P Global Total Market το 2023, ποσοστό μειωμένο σε σύγκριση με το 12,2% του προηγούμενου έτους

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχητική είναι η μείωση του αριθμού των γυναικών που κατέχουν ανώτερες θέσεις στις αμερικανικές εταιρείες, συμφωνά με νέα έρευνα. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 11,8% από τις περίπου 15.000 θέσεις ανώτερων στελεχών του δείκτη S&P Global Total Market το 2023, ποσοστό μειωμένο σε σύγκριση με το 12,2% του προηγούμενου έτους.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες παραχώρησαν πέρυσι περίπου 55-60 επιτελικές θέσεις σε άνδρες.

Παρότι ο αριθμός αυτός φαίνεται μικρός, πρόκειται σαφώς για ένα «πισωγύρισμα» εάν αναλογιστεί κανείς ότι η εκπροσώπηση των γυναικών στα υψηλόβαθμα κλιμάκια των εταιρειών αυξανόταν επί χρόνια. Συγκεκριμένα, σε ένα ευρύτερο φάσμα ανώτερων στελεχών, το ποσοστό των γυναικών ανερχόταν σε μόλις 6,5% το 2005, ενώ το 2023 έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε 22,3%.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών στις ανώτερες θέσεις δεν σταματάει, αλλά διαπιστώνεται μια «φθίνουσα προσήλωση σε πρωτοβουλίες που επιδιώκουν τη συμπερίληψη». Η επίκληση στην «ποικιλομορφία» και την «ένταξη» δείχνει να υποχωρεί έναντι της «κερδοφορίας».

Οι εταιρείες επαναξιολογούν από πέρυσι τα προγράμματα «ποικιλομορφίας, ισότητας και ένταξης», συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούσαν στην ανάδειξη των γυναικών σε ηγετικές θέσεις, καθώς αντιμετωπίζουν νομικά κωλύματα και αντιδράσεις από συντηρητικούς πολιτικούς που μάχονται αυτές τις πρακτικές.

Ο ρόλος της πανδημίας

Στην έκθεση, ωστόσο, επισημαίνεται ότι η επιβράδυνση της αύξησης της εκπροσώπησης των γυναικών στη διοίκηση των επιχειρήσεων έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Αλλες μελέτες έχουν δείξει τάση αποχώρησης των γυναικών από ηγετικές θέσεις μετά την πανδημία, λόγω της επιστροφής στους εργασιακούς χώρους.

«Η ξαφνική αυτή πτώση είναι ιδιαίτερα απογοητευτική», δήλωσε η Sarah Cottle, επικεφαλής δεδομένων της S&P Global Market Intelligence. «Δεν πρόκειται απλώς για απώλεια δυναμικής, αλλά για απώλεια θέσεων», πρόσθεσε.

Πολλές γυναίκες προτίμησαν δουλειές που τους παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τον χώρο εργασίας, σύμφωνα με έρευνα του 2022 που διεξήγαγε η McKinsey & Co. για την ομάδα υπεράσπισης των γυναικών LeanIn.Org. 

Γεγονός είναι ότι τα στοιχεία της S&P Global αλλάζουν τις προβλέψεις σχετικά με το πότε οι γυναίκες θα επιτύχουν την ισότητα ως προς τους ηγετικούς ρόλους των εταιρειών. Τα μοντέλα των ερευνητών της έκθεσης δείχνουν ότι η κάποτε εκθετική αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών πιθανότατα θα επιβραδυνθεί. Συγκεκριμένα, προβλέπουν πλέον ότι η ισότητα των φύλων στη διοίκηση των επιχειρήσεων θα γίνει εφικτή μεταξύ των ετών 2055-2072 – πέντε έως επτά χρόνια αργότερα από ό,τι προέβλεπαν στην έκθεση με τα στοιχεία του 2022.

Πηγή: MoneyReview

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή