Τουλάχιστον 10 νεκροί από «επίθεση τζιχαντιστών» στη Λ.Δ. του Κονγκό

Τουλάχιστον 10 νεκροί από «επίθεση τζιχαντιστών» στη Λ.Δ. του Κονγκό

Οι τοπικές αρχές αποδίδουν την επίθεση σε αντάρτες των Συμμαχικών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ADF), που έχουν ορκιστεί πίστη στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον δέκα χωρικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση που εξαπέλυσαν ένοπλοι το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη σε κοινότητα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, κοντά στα σύνορα με την Ουγκάντα.

Οι τοπικές αρχές αποδίδουν την επίθεση στο χωριό Μανγκοντόμου σε αντάρτες των Συμμαχικών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ADF), που έχουν ορκιστεί πίστη στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ο συνταγματάρχης Σαρλ Ομεόνγκα, επικεφαλής της αρμόδιας στρατιωτικής διοίκησης, επιχείρησε να καθησυχάσει τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, διαβεβαιώνοντάς τους για την αποφασιστικότητα των κυβερνητικών δυνάμεων να εξουδετερώσουν τους αντάρτες των ADF.

Οι ADF συγκροτήθηκαν κυρίως από μουσουλμάνους αντάρτες της Ουγκάντας και από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 λυμαίνονταν τις ανατολικές επαρχίες της Λ.Δ. Κονγκό, σκοτώνοντας χιλιάδες αμάχους. Το 2019, ορκίστηκαν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, που έκτοτε έχει αναλάβει την ευθύνη για αρκετές επιθέσεις των ADF.

Το 2021, Καμπάλα και Κινσάσα ξεκίνησαν κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις για να εκδιώξουν τους αντάρτες των ADF από τα προπύργιά τους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να βάλουν τέλος στις επιθέσεις τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Xinhua

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή