Γενς Στόλτενμπεργκ: Δεν πιστεύω στο «Αμερική μόνη»

Γενς Στόλτενμπεργκ: Δεν πιστεύω στο «Αμερική μόνη»

Υπό την εμφανή ανησυχία για την πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ και τη «σκιά» του Ντόναλντ Τραμπ, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ έκανε αναδρομή σε στιγμές «ορόσημο» της Συμμαχίας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφή μηνύματα ιδιαίτερα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για την σημασία του ΝΑΤΟ για τη διασφάλιση της ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας εδώ και 75 χρόνια έστειλε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, στην ομιλία του στην ειδική τελετή για την σημερινή επέτειο ίδρυσης της βορειοατλαντικής συμμαχίας, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στις Βρυξέλλες.

Υπό την εμφανή ανησυχία για την πολιτική αλλαγή στην Ουάσιγκτον και τη «σκιά» του Ντόναλντ Τραμπ – που έχει ήδη θέσει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση των ΗΠΑ έναντι τις μεγαλύτερης και σε μέγεθος και σε χρονική διάρκεια συμμαχίας -ο Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε αναδρομή σε στιγμές «ορόσημο» του ΝΑΤΟ με ιδιαίτερη έμφαση στη μια και μοναδική φορά, που ενεργοποιήθηκε το περίφημο Aρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης.

Το 2001, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ, ενεργοποιήθηκε για πρώτη και μοναδική φορά το Αρθρο 5 που αναφέρει ότι επίθεση σε ένα κράτος – μέλος θεωρείται επίθεση σε όλα τα κράτη – μέλη. Η ενεργοποίησή του συνέβη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των Ηνωμένων Πολιτειών στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Από το 1949, προσέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, όταν η συμμαχία αριθμούσε μόλις 12 μέλη σήμερα έχουμε 32. «Επομένως, κάτι πρέπει να κάνουμε καλά» είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ευρώπη χρειάζεται τις ΗΠΑ για την ασφάλειά της» επισήμανε για να προσθέσει – όχι τυχαία – ότι η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών μελών θα φθάσουν φέτος τον στόχο του 2% για τις αμυντικές δαπάνες. Η φράση αυτή του Στόλτενμπεργκ απαντά ευθέως στις απειλές Τραμπ ότι δεν θα εγγυάται πλέον την προστασία των μελών του NATO έναντι της Μόσχας, αν δεν πληρώνουν όσα τους αναλογούν.

«Και η Βόρεια Αμερική χρειάζεται την Ευρώπη» συμπλήρωσε, ενώ τόνισε ότι δεν πιστεύει στο μότο «Αμερική μόνη» ή «Ευρώπη μόνη», καθώς και οι δύο ανήκουν μαζί στο ΝΑΤΟ για να παραμείνουν ασφαλείς. «Για το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό φίλων και εταίρων» σημείωσε.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε παράλληλα ειδική αναφορά στην ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ – που υπεγράφη σαν σήμερα στις 4 Απριλίου 1949 – και για πρώτη φορά βγήκε εκτός ΗΠΑ για να βρεθεί σήμερα στην έδρα της Συμμαχίας.

Πρόκειται για ένα κείμενο μόλις 14 παραγράφων με λίγες σελίδες, ανέφερε. «Ποτέ άλλοτε ένα τόσο μικρό κείμενο δεν σήμαινε τόσα πολλά για τόσους πολλούς ανθρώπους» είπε χαρακτηριστικά ο γ.γ του ΝΑΤΟ καθώς εδώ και 75 χρόνια διασφάλισε «ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία».

Στη συνέχεια πήραν τον λόγο οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών, που έγιναν μέλη του ΝΑΤΟ στη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας, και συγκεκριμένα της Αλβανίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Τσεχίας, Εσθονίας, Ουγγαρίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας και του Βελγίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή